Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

No noliktavas par patvērumu?

Rīgas dome (RD) ir aicinājusi iedzīvotājus 27. aprīlī Lielās talkas laikā sakārtot ēku pagrabus droša patvēruma veidošanai.

RD pārstāvji apņēmušies pielāgot civilās aizsardzības prasībām vairāku pašvaldības ēku pagrabus, to vidū 49. vidusskolas pagrabu, informē aģentūra LETA. Praktisko ievirzi patvēruma veidošanai sniedz Vadlīnijas potenciālo patvertņu minimālajām tehniskajām prasībām, kas atrodamas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta interneta vietnē.

Tēma par nepieciešamību iztīrīt pagrabus un iekārtot tos kā potenciālo patvērumu Baltijas valstu aktualitātēs parādījās tad, kad kļuva skaidrs, ka ģeopolitiskā situācija mierīgāka nekļūst, Kremļa izraisītā kara Ukrainā fināls nav prognozējams un Krievijas agresivitāte nemazinās.

To, vai reāla karadarbība izies ārpus Ukrainas un skars Eiropas Savienību (ES), vai arī ne, prognozēt nevar neviens eksperts, jo notikumu attīstību var ietekmēt dažādi, arī no ES austrumu dalībvalstīm tāli procesi. Turklāt pēdējos četros gados ir bijis tik daudz prognožu, kas nav piepildījušās, – par kara gaitu Ukrainā, par situācijas attīstību Krievijā, par Covid-19 pandēmiju, par dažādu vēlēšanu rezultātiem, par tendencēm ekonomikā – , ka tas ir piesardzīgu padarījis ne vienu vien ekspertu.

Vai rīdzinieki RD aicinājumu sakārtot pagrabus uztvers atbalstoši, un vai mēs pie pagrabu durvīm ieraudzīsim norādi, ka te ir civilās aizsardzības prasībām pielāgots patvērums?

Visticamāk, nebūs tik vienkārši. Daudziem cilvēkiem ir raksturīga tendence nedomāt par jebkādas situācijas pasliktināšanos un arī izslēgt no iespējamajiem nākotnes scenārijiem tādus apstākļus, kad pagrabā jāmeklē patvērums. It īpaši tāpēc, ka ir skaidrs – ja ģeopolitiskā situācija Baltijā saasināsies tiktāl, ka jāslēpjas pagrabos, tad dzīve būtiski mainīsies visiem iedzīvotājiem neatkarīgi no viņu uzskatiem un tautības. Arī fanošana par Kremļa politiku, Krievijas mediju pielūgšana un klaigāšana par piederību krievu nācijai drošību negarantēs.

Jāņem arī vērā, ka ir vairākas nozares, kuras jebkādus brīdinājumus par iespējamajiem riskiem cenšas noniecināt, uzskatot šos brīdinājumus par traucēkli savam biznesam.

Turklāt pastāv arī ikdienišķi aspekti – kādam žēl izmest pagrabā novietotās lietas, citam nav ne jausmas, kas vispār notiek daudzdzīvokļu mājas pagrabā un kā tajā iekļūt, bet vēl citam jāskaidrojas ar ēkas apsaimniekotāju, jo pagraba lietošana formulēta visai samudžināti.

Līdz ar to bez RD organizētām pārbaudēm un uzraudzības pasākumiem daudzās ēkās pagrabi, visticamāk, par drošiem patvērumiem nepārtaps.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē