Atkal ēdam mājās

  • 0
  • Pievienot

Virtuves pašlaik ir modē, jo garšīgi un veselīgi ēst nozīmē būt stilā. Pavērojiet, kā tiek fotografēti ēdieni žurnālos. Uz cakainām salvetēm pretenciozos traukos eksponēto torņu un burkānu rozešu vietā nākuši izteikti tuvplāni, kas ļauj sajust ēdiena svaigumu, labo garšu un aromātu Tikko pirmo reizi mūžā ieraudzīju, ka televīzijā reklamē vienkārši gaļu. Produkti, kuru sastāvā ir biedējošais burts E, govju trakumsērga, ģenētiski modificēta pārtika un pārējais, ar ko šokē kārtējais ziņu raidījums, Apvienotajā Karalistē un citās rietumu valstīs ir ietekmējis izvēli ēst mājās. Ēšana mājās ļauj izvairīties no nepazīstamas pārtikas un atteikties no fasētiem pusfabrikātiem un konserviem. Pavāru kults Lielbritānijā Kā vienu no šejienes izklaidēm saviem viesiem piedāvāju masu mediju atbalstīto pavāru kultu. BBC televīzija katru dienu demonstrē pavāru šovu, ko papildina regulāri ēdienu un dzērienu raidījumi nacionālajos televīzijas kanālos. Avīzēs un dzīves stila žurnālos ir atrodamas ēdienu lapas, arī grāmatnīcu bestselleru plauktos vadošās pozīcijas ieņem pavārgrāmatas visām gaumēm un vecuma grupām. Maldīgi būtu domāt, ka grāmatu autori ir paveci vecpuiši iestīvinātās cepurēs. Meitenes teju vai ģībst, kad ēterā parādās mīlulītis, divu bestselleru un TV sēriju autors pavārs Džeimijs Olivers. Džeimijs gatavo vienkāršu un garšīgu ēdienu, dzīvo stilīgā dzīvoklītī un zina, kādi džinsi un mūzika tagad ir modē. Būtu grēks nepieminēt arī jauno mājsaimniecības dīvu Naidželu Lovsoni. Seksīgā, izteikti sievišķīgā intelektuāle, māte un pašaizliedzīgā sieva ar vēzi slimajam vīram, kurš nesen šķīrās no dzīves, grāmatu pārblīvētajā mājā nozīmīgu vietu piešķir virtuvei. Viņas virtuvē jau otro reizi tiek filmēta TV raidījumu sērija, ko pavada arī grāmata. Atšķirībā no Džeimija, kas ir pavāru skolas absolvents, Naidželai ēst gatavošana ir dzīves stils. Viņai tiek piedota gan zaļumu griešana ar šķērēm, gan asiņaina steika baudīšana un slavēšana ar veģetārismu apsēstajā zemē. Sarunas pie vakariņu galda Ēšanas paradumi ietekmē arī virtuves izskatu. Kādreiz utilitārajā telpā ar nelabprāt demonstrējamu saimniecības funkciju ir ienākusi daudz brīvāka atmosfēra. Virtuve nav noslēgts moku kambaris, kurā, pienākuma vadītas, pēc darba birojos šiverē sievietes. Tā ir kļuvusi par atklātu saieta vietu, kas atšķiras no tradicionālās pulcēšanās uz klaču viesību laikā. Tāpēc tik populāra ir kļuvusi atvērtā plānojuma ideja. Tas, kurš gatavo ēst, ir kopā ar pārējiem ģimenes locekļiem vai svētku gadījumā - viesiem. Vīrieši, kas reizi vasarā varonīgi grilē desiņas un uzskata, ka savu ieguldījumu ģimenes maltīšu organizēšanā gada garumā ir izpildījuši, modē nav krietni sen. Modernas viesības draugu pulkā ir pulcēšanās ap vakariņu galdu, silta ēdiena baudīšana, slavēšana un sarunas. Siltais ēdiens šajā gadījumā nenozīmē pārspīlēti dažādu gaļas ēdienu piedāvājumu. Nereti jau porcijās sadalīts, galdā tiek pasniegts viens pamatēdiens, kam seko deserts. Kārtīga plīts un asi naži Neatkarīgi no stila virtuve ir zona ar izteiktām funkcionālajām prasībām. Nekādas būtiskas izmaiņas nav notikušas optimālajos plauktu izmēros un tipiskajās iekārtās. Atšķirīgs ir noformējums un elementu nozīmīgums. Tieši tāpēc ir svarīgi analizēt ēšanas paradumus, jo tie palīdz saprast, kas būs nepieciešams virtuvē. Piemēram, nav vajadzīgs virtuves kambaris, jo konservi, tāpat kā ilgi uzglabājami produkti, nav veselīgi. Priekšroka noteikti dodama kārtīgam ledusskapim un saldētavai svaigu produktu uzglabāšanai. Nepieciešamas ir arī plašākas un izturīgākas darba virsmas. Modernā virtuvē noteikti ir vajadzīga kārtīga un profesionāla plīts ar pieciem gāzes riņķiem un elektrisko cepeškrāsni. Visiem, kam patīk ēdienu gatavot vok pannā būtu jāaizmirst plītis ar keramikas virsmām. Tās vairāk piemērotas parādes virtuvēs. Piektais riņķis gāzes plītīs parasti ir lielāks, un tieši tas ir paredzēts vokpannai. Apgādājot virtuvi ar nepieciešamo tehniku, priekšroka tiek dota profesionālām sulu spiedēm un citiem aparātiem, kā arī tradicionāliem instrumentiem - asiem nažiem, mīklas ruļļiem un sakņu mizotājiem. Dažādi lēti virtuves nieki ātri lūst un bieži nevajadzīgi aizņem virtuves plauktus. Anglijā ikdienā lietoju tosteri, jo grauzdēta maize ir britu zemes tradīcija. Latvijā šis aparāts mājās tika lietots aptuveni reizi gadā. Vadoties pēc tā, kas garšo un kādu ēdienu labprāt mājās gatavojat, notiek arī virtuves agregātu izvēle. Taisnstūra veida galds Jo redzamāka ir virtuve, jo lielāka uzmanība jāpievērš tās dizainam. Mūsdienīgā virtuvē skapīšus cenšas veidot kā vienotu bloku, ko nesadala rokturīšu un mazāku detaļu sērijas. Izteikta ir tendence visu saimniecību paslēpt zem paneļveida koka vai augstas kvalitātes lamināta durvīm bez furnitūras. Tagad, kad visās mājās jau ir tērauda izlietnes, ir laiks pamēģināt ko jaunu, piemēram, sintētiskā akmens, koka vai betona izlietnes, iestrādātas kopējā darba virsmā. Vēl nesen atvērtā plānojuma gadījumā atpūtas un virtuves robežas zonā tika izvietota lete. Tās vietā šodien ir vieta galdam vai arī salas tipa virtuves darba zonai. No modes, cerams, uz visiem laikiem ir izgājušas arī izliektās, par lasi dēvētās formas. Kārtīgs taisnstūra veida galds ar ērtiem krēsliem vai soliem ir labākais un ērtākais veids, kā baudīt maltīti stilā. Aizmirstiet ciemiņu traukus Pavisam noteikti arī ikdienā vajadzētu ēst no skaistiem traukiem ar kvalitatīviem galda piederumiem. Tāpat arī ūdeni, sulu vai vīnu baudīsim no glītām un piemērotām glāzēm. Salasītas bļodiņas, kolēģu dāvātās krūzītes ar karikatūrām, kā arī visus traukus ar izdauzītiem robiņiem jāmet ārā. Virtuvē bez iemīļotās krūzītes un ģimenes mantojuma traukiem vispiemērotākais būtu vienkāršu, augstas kvalitātes trauku komplekts neitrāli baltā krāsā. Nav nepieciešams pilns komplekts ar terīni un citiem reti lietotiem traukiem. Trauku komplektēšanā arī jāņem vērā, kāda veida ēdienus labprātāk ēdat un izmaiņas ēdienu pasniegšanas veidā. Barokāli stikla saldo ēdienu trauciņi uz kājiņas šodien tiek aizstāti ar vienkāršiem lēzeniem šķīvjiem. Tāpat arī galdauts nav obligāta galda noformēšanas prasība, ja vien nerīkojat greznas pusdienas klasiskā stilā. Ikdienā traukus var likt tieši uz galda vai vienkāršām taisnstūrveida auduma, salmu, bambusa vai cita materiāla salvetēm - paliktņiem. Lētos plastikāta ovālus gan labāk klāt tikai zem mazu bērnu putras bļodiņām. Vajadzētu aizmirst vārdu salikumu «ciemiņu trauki», jo nav lielākas baudas par ģimenes maltīti pie eleganti noformēta galda. Protams, kādā augstākā plauktā var glabāties lieks glāžu un šķīvju komplekts lielākam ciemiņu skaitam, taču nevajadzētu noniecināt skaistu galda piederumu nozīmi ikdienas maltītēs. Romantiski aizkari un ģerāniju podi labi izskatīsies vasaras mājā. Labākais modernas virtuves loga noformējums ir spodri stikli, kvalitatīvs loga rāmis un garšaugi uz palodzes. Arī sanitāri auksto hightech parādes virtuvju laiks ir garām. Emocionāla un personiska detaļa, kaltētu augu pušķis un ābolu groziņš būs vietā. Moderna virtuve ir ērta un nepiespiesta atmosfēra, draugu un ģimenes locekļu iesaistīšanās, kopīgu maltīšu un sarunu baudīšana. Idejas Ja arī neko negatavojaties pirkt, brīvākā brīdī papētiet virtuves mēbeļu un aksesuāru ražotāju katalogus un mājas lapas internetā. Tajos ne tikai var iepazīties ar jaunākās kolekcijas detalizētu izklāstu, bet arī uzzināt jaunākās modes tendences un praktiskus padomus n www.jamieoliver.net - Džeimija Olivera receptes, dzīves stils un jauka mūzika jūsu virtuvei n www.bbc.co.uk/ homes - populāro BBC raidījumu padomi, kā iekārtot māju un arī virtuves n www.ikea.co.uk/rooms_ideas/kitchen_splash.asp - IKEA padomi funkcionālas virtuves iekārtošanā n www.ksa.co.uk - Apvienotās Karalistes virtuvju speciālistu asociācijas padomi n www.creative-kitchen.co.uk - radoša virtuve Populārāko mēbeļu tirgotāju atziņas, kas varētu palīdzēt virtuves iekārtošanā Habitat - Ģimene, kas kopā ēd, kopā arī runā The Conran Shop - Labs dizains ikdienišķu objektu ļauj baudīt, gan lietojot, gan arī to uzlūkojot IKEA - Neatkarīgi no tā, vai vāri olu vai gatavo četru ēdienu maltīti, labi organizēta virtuve šo darbu darīs vieglāku.

Pievieno komentāru

Arhīvs

Vēl aktuāli

+
Lasi vēlāk
0