Laika ziņas
Šodien
Migla

Dienas recepte

Vakariņas ar rudens garšu

Manās mājās pēdējā nedēļā visās malās stāv lieli maisi - ar tomātiem, āboliem, kabačiem. Ar pētersīļu, seleriju, bazilika un rudens rukolas buntēm. Pēdējie svaigie gurķi un pirmie kāļi. Vīnogu grozs un rudens avenes. Un es tam visam pa vidu - ar ļoti nopietnu uzdevumu - kā to visu apēst, sagatavot ziemai un saldētavai. Septembris ir dāsns, visticamāk, arī jūsu mājās jūs gaida līdzīgi uzdevumi. To risināšanai šoreiz piedāvājam trīs īsti rudenīgas receptes. Lai labi garšo!

Veselīgas receptes aizņemtiem vecākiem

Pagājis mēnesis, kopš bērni atsākuši gaitas bērnudārzā, skolā un pulciņos. Pie ritma pieraduši gan mazie, gan pieaugušie, tomēr darbu nepaliek mazāk un stundu diennaktī – vairāk. Vecāku ikdienas atvieglošanai Mazo ekspertu skolas (www.mazoekspertuskola.lv) tētis Ansis Bogustovs un uztura speciāliste Ksenija Andrijanova piedāvā vairākas veselīgas un gardas receptes, kuras var pagatavot ātri.

Ziemas krājumu obligātais saraksts

Garšas gaumes, protams, atšķiras, un katram viņa obligāto konservēšanas recepšu saraksts būs citāds. Taču manējais ir šāds.Pamēģiniet arī jūs lielisko tomātu mērci ar timiānu! Svaigā veidā tomāti labāk sader ar baziliku, bet mērcē es dodu priekšroku timiānam - tas, arī termiski apstrādāts, nezaudē no sava aromāta ne nieka.

Savā sulā konservētas baravikas

Savā sulā konservētas baravikas.Sastāvdaļas: baravikas, 9% etiķis, sāls, cukurs, melnie pipari, lauru lapas, ķiploki, mazliet eļļas.Pagatavošana:1. Ielej katliņā ūdeni - pavisam mazliet, apmēram puscentimetra augstumā, lai baravikas sākumā nepiedeg. Tad katlu pieliek pilnu ar sēnēm, uzliek vāku un kādu brīdi vāra.

Lai burkas pagrabā nesprāgst!(6)

Ja vārāt un marinējat jau gadu gadiem, iespējams, to jau zināt, taču, ja šī ir tikai jūsu pirmā vai otrā vasara pie konservu katla, turpmāk rakstīto izlasiet rūpīgi.1. Netīras burkasIespējams, jūs meklējat globālus iemeslus, kāpēc kādai burkai pagrabā atkal uzpūties vāciņš, taču vistipiskākais iemesls tam ir nepietiekami tīras burkas.

Zivs lapās

Dodoties dabā, uzēst gribas pat vairāk nekā ikdienā mājās, jo svaigais gaiss un fiziskas aktivitātes uzlabo apetīti. Bet kas tad nonāk mūsu ceļojumu somās? Diemžēl bieži vien tie ir kalorijām un cukuriem bagāti našķi, no uzturvērtības viedokļa nebūt ne labākā izvēle, kas, iespējams, dod ātru enerģijas uzrāvienu, un tas arī viss.

Pēdējiem šīs vasaras piknikiem - ātrā šokolādes kūka ar ogām(1)

Lai arī līdz septembrim, līdz ar to darbiem un skolām pēc pilnas programmas, atlikusi nieka pusotra nedēļa, vēl jāpaspēj izbaudīt pēdējos šīs vasaras piknikus. Tādiem gadījumiem (bet ne tikai piknikiem) lieliski der šī šokolādes kūka. Tās nepārspējamo saldumu lieliski līdzsvaro ogas - varat tās pievienot pēc savas gaumes, taču der zināt - šokolāde ļoti labi sader ar upenēm, ķiršiem, jāņogām, brūklenēm.

Apaļi aveņu pīrāgi

Apaļi aveņu pīrāgi:Sastāvdaļas: pildījumam - 500 g aveņu, 2 ēd. kar. cietes, 100 g cukura. Mīklai - 200 g miltu, 60 g pūdercukura, šķipsna sāls, 125 g auksta sviesta, 2 olu dzeltenumi, 1 ēd. kar. saldā krējuma.Pagatavošana:1. Miltus, pūdercukuru un sāli bļodā sajauc, tad piegriež klāt sviestu nelielos kubiņos.

Vasaras veltes(1)

Kad zemenes beigušās, šķiet, nākamais lielākais vasaras gardums ir mazsālītie gurķīši - stingri un kraukšķīgi, skaisti zaļi. Pēc šīs receptes gatavotie gurķi ir gatavi ēšanai nākamās dienas vakarā. Receptē minēto sastāvdaļu daudzumu sāla vai nu trīslitru burkā, vai aptuveni tikpat liela tilpuma māla podā. Ar garšaugiem un garšvielām šajā gadījumā neaizraujas, jo, pieliekot par daudz, piemēram, upeņu lapas, tās nevis dod garšu, bet ātri saglumē. Šajā receptē gurķiem neliek klāt arī cukuru, taču esam recepti pārbaudījuši - pēc tās gatavotie gurķi pazūd momentā!

Grillēts jāņusiers

Ja pēc Līgo svētkiem paliks pāri siers un ierasti to ēst vairs negribas, izmēģini sieru grillēt! Sanāk un garšo fantastiski!