Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Basketbola izlases cerīgā nākotne

Latvijas basketbola izlase pēdējos 15 gados tikai reizi spējusi iekļūt Eiropas labāko komandu astotniekā, kā arī ne reizi nav izcīnījusi vietu Pasaules kausā vai olimpiskajās spēlēs. Taču izlases sastāvs jau pēc gada vai diviem varētu izskatīties īpaši draudīgs un NBA spēlētājiem bagāts.

Pēdējos divos Eiropas čempionāta finālturnīros Latvija guva piecreiz vairāk uzvaru (astoņas) nekā iepriekšējos piecos finālturnīros kopā, turklāt visi šie panākumi gūti bez Latvijas basketbola šobrīd spožākās zvaigznes Kristapa Porziņģa ierindā. Porziņģis, kurš pamazām, bet mērķtiecīgi dodas pretim NBA superzvaigznes statusam, iepriekšējās divās vasarās izlases vietā izvēlējās gatavoties jaunajai sezonai un izvairīties no pārslodzes. Taču vietējie basketbola līdzjutēji, vērojot viņa panākumus Ņujorkā, noteikti gaida, kad Porziņģis punktus sāks gūt arī izlases rindās.

Tikmēr Dāvis Bertāns, kurš Latvijas izlasē sevi jau pierādījis, kļuvis par šobrīd otro latvieti NBA un nebūt nav izgāzies vienā no spēcīgākajām pasaules komandām Sanantonio «Spurs». Bija laiki, kad reizē divi latvieši NBA tika uzskatīts tikai par sapni, taču šobrīd arvien reālāka izskatās iespēja, ka pēc 1-3 sezonām tur varētu būt jau trīs līdz četri Latvijas jaunie basketbolisti.

Sporta totalizatora «Triobet» bukmeikeri norāda, ka 2017. gads varētu kļūt par pirmo, kurā NBA klubi draftē veselus divus latviešus. Ziemeļamerikas basketbola apskatnieku izteiktajās prognozēs Rodions Kurucs figurē pirmās kārtas otrajā pusē (no 15.–30. numuram), kamēr Anžejam Pasečņikam tiek piesaukta vieta otrās kārtas sākumā. Līdz draftam gan vēl ļoti daudz kas var mainīties, taču Pasečņikam par labu runā fakts, ka nākamajā gadā draftā paredzams patiešām kvalitatīvu garo spēlētāju iztrūkums.

NBA drafts gan nenozīmē automātisku pārcelšanos uz pasaules spēcīgāko līgu, par ko labi var pastāstīt gan Dāvis Bertāns, gan Jānis Timma. Kā jau pieminēts, Bertānam savu mērķi izdevās piepildīt, un Timma seko viņa piemēram, turpinot nobriest Eiropas basketbolā. Eirolīgā Timma vēl nespēlē, taču, ņemot vērā viņa lielisko sniegumu «Zenit» sastāvā Eiropas kausā un VTB Vienotajā līgā, tas izskatās tikai pēc laika jautājuma.

Ko tas viss nozīmē Latvijas izlases sakarā? To, ka, pieskaitot valstsvienības trenera Ainara Bagatska gaidāmo stāšanos pie Eirolīgas kluba «Maccabi» stūres, Latvijas izlases CV var sanākt pavisam iespaidīgs jau nākamajā Eiropas čempionātā, kurā apakšgrupā būs jāspēkojas pret Serbijas, Turcijas, Krievijas, Beļģijas un Lielbritānijas izlasēm.

Ņemot vērā totalizatora «Triobet» prognozes, Latvijai Eiropas čempionātā vajadzētu piederēt pie tām četrām izlasēm, kas iekļūs nākamajā kārtā. Kā nekā, lai cik spēcīgas basketbola tradīcijas nebūtu Serbijā, Krievijā un Turcijā, šo valstu pārstāvniecība NBA īpaši neatšķiras no Latvijas – serbiem un turkiem NBA ir trīs spēlētāji, kamēr nelielā basketbola krīzā nonākušajai Krievijai vairs tikai viens.

Taču uzskatīt gaidāmos panākumus par pašsaprotamiem nedrīkst, turklāt arī Beļģija un Lielbritānija uzvaras bez cīņas neatdos. Apskatot šīs apakšgrupas sešu izlašu ieņemto vietu FIBA pasaules rangā, Latvijai ir tikai piektā augstākā pozīcija (35. vieta pasaulē), kamēr Turcija, Krievija un Serbija ir labāko desmitniekā, bet Lielbritānija 22. vietā. Lai arī «uz aci» šis rangs varētu likties neobjektīvs, tajā tiek rēķināta tikai statistika un tikai uzvaras, un, kā jau iepriekš norādīts, Latvijas izlasei lielajos turnīros uzvaras sāka krāties tikai pašos pēdējos gados, tāpēc jaunu izlases līderu ar NBA pieredzi ierašanās situāciju var tikai uzlabot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti