Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ietaupi laiku un naudu!

Pienākot rudens drēgnajam periodam aktualizējas jautājumi saistīti ar ēkas apkuri, tās izmaksām un kurināšanas ērtībām saistītiem jautājumiem.

Siltumsūknis ir viena no modernākajām apkures iekārtām, kas ir salīdzinoši nesen ir pieejama mūsu patērētājiem. Tie ir dažādu veidu un pielietojumu, tāpēc ar to uzstādīšanu, lietošanu un reālajiem ieguvumiem joprojām valda aizspriedumi un nezināšana. Attieksme pret šo salīdzinoši jauno apkures metodi bez degšanas procesa ir neviennozīmīga.

Mēs, kas reāli strādājam ar šo iekārtu tirdzniecību, redzam laimīgus iekārtu lietotājus un pozitīvus piemērus to pielietojumam arī Latvijas ziemas apstākļos. Lai kliedētu šaubas gribam dalīties  ar patiesiem piemēriem, kā cilvēki  pielietojot Daikin siltumsūkņus ir atvieglojuši savu ikdienu, guvuši no tā reālu labumu un bauda siltumsūkņu sniegtās priekšrocības.

Jebkurš Latvijas iedzīvotājs izlasot šos siltumsūkņu pielietojuma piemērus, savā draugu un paziņu lokā ieraudzīs līdzīgas situācijas un iespējams risinājumus, kā padarīt savu vai sev tuvu cilvēku dzīvi ērtāku un komfortablāku.

1. piemērs.

Daikin FTXLS25K Gaiss- gaiss siltumsūknis ēkām ar krāsns vai cietā kurināmā apkuri

Gaiss – gaiss siltumsūknis ir vienīgais siltumsūkņu veids, kuram nav nepieciešama centrālapkure, tāpēc  šī veida siltumsūkņu pielietošanas diapazons ir visplašākais. Tas var atslogot Jūs no ikdienas darbībām ar kurināšanu un būt lielisks ‘’dežurants’’ jūsu prombūtnes laikā.

Kā piemērs:

Daudziem no Latvijas iedzīvotājiem, vecvecāki, tuvāki vai tālāki radi – parasti gados vecāki cilvēki dzīvo viensētās vai ciematos, kur privātmājās nekad nav ierīkota centrālapkure. Šādās ēkās apkure notiek ar vairāku krāšņu un sildmūrīšu palīdzību. Kā kurināmais tiek izmantota malka, kura ir savlaicīgi jānopērk, jāsazāģē, jāsaskalda, jāieved šķūnī, kur vienu vai vairākus gadus tai jāžūst, un beigu beigās vēl pirms kurināšanas malka jāienes līdz attiecīgai krāsnij. Visas šīs darbības ir visai darbietilpīgas un, bieži vien, nav pa spēkam pašiem sirmgalvjiem, tāpēc par dažām no tām, vai pat katru no šīm darbībām tiek maksāts. Ne reti šie cilvēki dzīvo vieni, un bērni vai radi brauc tiem sniegt palīdzību skaldot vai pārkrāmējot malku apkures vajadzībām. Tādā veidā pašiem iedzīvotājiem nemaz nav kopējā priekštata, cik līdzekļu kopumā ir iztērēts un cik izmaksā apkure visā gada griezumā.

Cilvēki gados ir visai konservatīvi tāpēc, neuzticas visam jaunajam vai nezin , ka šai problēmai ir iespējams cits risinājums, kas var būtiski atvieglot gan viņu dzīves ritējumu. Tā vietā, lai tērētu laiku, degvielu, naudu un citus resursus centrālajā dzīvojamā telpā var uzstādīt gaiss- gaiss siltumsūkni.

 Šādas iekārtas uzstādīšana, protams, ir saistīta ar sākotnējo investīciju, un prasīs veikt salīdzinoši lielāku maksājumus par elektroenerģiju, taču  plusus no šādas apkures ierīkošanas varēs redzēt jau pavisam drīz.

 Gaiss- gaiss siltumsūknis nodrošinās telpās nepieciešamo klimatu un nebūs nepieciešams malkas sagādes, pārnešanas un pārstrādes procesi, un atbilstoši par tiem nebūs jāmaksā, vai arī jādara tas daudz retāk- reizi 3-4 gados.

 Iekārta ražos siltumu arī pašos bargākajos salos, jo Daikin speciāli Skandināvijas klimatam ir izstrādājis iekārtu sēriju, kas spēj darboties pat vislielākā sala apstākļos, kā -25oC un zemāk.  Taupības nolūkos, lielos salos to ir iespējams brīvi kombinēt ar esošajām apkures krāsnīm, nemainot iestatījumus vai temperatūru režīmus.

Siltumsūknis labi izlīdzinās temperatūru iekštelpās, starp kurināšanas reizēm, kā arī veicinās ātrāku gaisa kustību un samazinās temperatūru starpības starp vairākām telpām.

Pats būtiskākais ieguvums nebūs izmērāms naudā, šo laiku ko parasti jāvelta kurināmā transportēšanai, kraušanai vai pārstrādei var veltīt pašam sirmgalvim. Pilsētās ciklā dzīvojošiem  cilvēkiem, kas nav raduši pie lielām fiziskām slodzēm, izpaliks arī pārpūles radītās locītavu un muskuļu sāpes.

Ilgtermiņā siltumsūknis atvieglos sadzīvi pašam sirmgalvim, nodrošinās tam  labvēlīgākus un stabilākus dzīves apstākļus un komfortu. Jau vairākus gadus atpakaļ šo patiesību ir atklājuši gan Igaunijā, gan Somijā un citās Skandināvijas valstīs, kur siltumsūkņa ierīkošana ir kļuvusi par labāko dāvanu vecāku vai vecvecāku jubilejā.

2. piemērs

Daikin EBLQ gaiss- ūdens siltumsūkņa monobloks dzīvokļa apkurei ar individuālu centrālapkuri.

Rīgas un arī citu pilsētu teritorijās, ciematu, pilsētciematu centros ir daudzstāvu apbūve kuros joprojām ir daudz dzīvokļi ar savu- individuālu apkuri.  Visbiežāk tā ir centrālapkure ar cietā kurināmā katlu vai apkure ar vienu / vairākām krāsnīm.

Šāds risinājums vairs nav piemērots mūsdienu dzīves ritmam un prasībām, jo malkas sagādāšana, uzglabāšana, nešana un pati kurināšana ir darbietilpīga. Krāsns  jākurina regulāri, un iegūtais siltums nav vienmērīgs, tad par aukstu, tad par karstu. Masīvās krāsns, kas pati aizņem daudz vietas, tuvumā nedrīkst neko izvietot, un kurināšanas procesā rodas dūmi, putekļi pelni un malkas pabiras.

Tieši šie bija pamat iemesli par labu siltumsūkņa  ierīkošanai  mūsu piemēra gadījumā: jauni iegūtajā dzīvoklī Rīgas nomalē.  Tā saimnieki, veicot dzīvokļa remontu, demontēja visu iepriekšējo apkures sistēmu un izbūvēja jaunu centrālapkures sistēmu, kurai par pamatu ir monobloka Daikin siltumsūknis. Izmēros neliels siltumsūkņa  āra bloks, kas tika izvietots ārpus dzīvojamās platības, pie ēkas mūra sienas.  Pašā iekārtā jau ir izvietotas gandrīz visas komponentes kas nepieciešamas apkures nodrošināšanai, Sistēma patērē salīdzinoši nelielu elektroenerģijas daudzumu, tāpēc tās izbūvei nebija nepieciešams pat palielināt elektroenerģijas pievadu.

Daikin siltumsūkņa monoblokā ir iebūvētas lielākā daļa komponentes , kas nepieciešamas apkures sistēmai. Atliek izvēlēties  - vai karsto ūdeni sildīt ar to vai instalēt atsevišķu karstā ūdens boileri. Centrālā vadības pults spēj nodrošināt arī telpās izvietotā boilera sildīšanas vadību.

Konkrētajā gadījumā dzīvoklis atrodas otrajā stāvā ar koka starpstāvu pārsegumu , tāpēc silto grīdu izbūve nebija iespējama, visās telpās tika izbūvēta neliela radiatoru sistēma. Lai siltumsūknis darbotos lielākās lietderības zonā, radiatori tika izvēlēti ar lielāku sildvirsmu un lielāko iespējamo izstarotā siltuma koeficientu. Pārbūvējot telpas papildus vērība tika veltīta telpu siltuma noturībai, tāpēc izmantojot izdevību telpu ārsienas tika papildus nosiltinātas, kas ļāva visas apkures un elektrības komunikācijas iestrādāt  neredzami, bez kalšanas un putekļiem.

Pabeidzot remonta darbus, tika iegūta papildus platība un dzīves telpa, kas atbilst mūsdienu dzīves kvalitātei. Dzīvoklim ir neatkarīga, brīvi regulējama  apkures sistēma. Tā ir energoefektīva un brīvi programmējama atbilstoši iedzīvotāju dzīves ritmam, ar nelielu enerģijas patēriņu. Nav nepieciešama malkas sagāde, dūmvadu uzturēšana un tīrīšana. Papildus komforta ieguvumiem tiek atbrīvota arī malkas uzglabāšanai paredzētā telpa, kuru var izmantot velosipēdu vai cita inventāra glabāšanai.

3. piemērs

Daikin EHVX gaiss- ūdens dalītu bloku siltumsūknis vasarnīcai.

Pozitīvs piemērs, kā rekonstruēt agrāk celtu vasaras māju par mūsdienīgu ēku ar pilnīgi autonomu universālu centrālapkures sistēmu, kas izmantojama ziemas periodā kā apkure un vasarā dzesēšanas vajadzībām.

Apkārt lielākajām Latvijas pilsētām atrodas vairāki dārzkopības kooperatīvu rajoni ar salīdzinoši nelieliem zemes gabaliem, kas Padomju laikos, atkarībā no īpašnieka rocības, tika aprīkotai ar vasaras mājiņām, namiņiem un būdiņām. Liela daļa no šīm būvēm nav piemērota dzīvei ziemas mēnešos, jo tajās netika ierīkota apkure vai ierīkotā apkure ir paredzēta iztukšošanai ziemā. Tas ir darīts ar nolūku, lai sistēma neciestu no sala iedarbības.  Laikā, kad šīs ēkas būvēja, nepastāvēja paņēmieni, kas ļautu telpās uzturēt minimālu pret aizsalšanas temperatūru pastāvīgi nedzīvojot uz vietas, turklāt vienīgā pieejamā enerģija veida ciematiņos ir elektroenerģija.

Tagad liela daļa šo ēku jau ir pārbūvētas, kooperatīvu numuri ir aizvietoti ar ielām un adresēm, un daudzas no ēkām ir nosiltinātas, pārbūvētas un tiek apdzīvotas visa gada garumā.

Šobrīd jau ir pieejami piemēroti enerģijas avoti arī šādiem apstākļiem, kas funkcionē un ir regulējams bez cilvēka klātbūtnes.  Ņemot vērā, ka zemes platība ir neliela, liela teritorijas daļa ir apzaļumota,  labiekārtota un aizņemta ar bruģi, zemes siltumsūkņa pielietošana nebija iespējama.

Šādos apstākļos daudz piemērotāks būs gaiss - ūdens siltumsūknis, kurš ņemtu enerģiju no apkārtējās vides.

Arī mūsu piemērā pārbūvējot vecāku būvēto vasarnīcu, jaunie saimnieki zināja, ka gribēs šeit viesoties arī dažos ziemas brīvajos vakaros un brīvdienās, kas savukārt nozīmēja, ka nav pieļaujama ēkas sasaldēšana. Ja  ēka paliek pilnībā bez apkures, sienas pievelkas ar mitrumu, vide ir draudzīga pelējuma sēnītei un var just  pelējuma smaržu, uzsākot kurināt, ēka ir piemērota dzīvošanai tikai 2-3 dienas pēc kurināšanas uzsākšanas. Tas viss ierobežo ēkas izmantošanu ziemas sezonā.

Izmantojot siltumsūkni, kas var uzturēt  10-12 oC  periodos, kad ēka nav apdzīvota un pie nepieciešamības savlaicīgi ieslēdzot, var ātri uzsildīt telpas līdz komforta temperatūrai. Tas ļauj izvairīties no augstāk minētajām neērtībām, turklāt ēkas uzturēšanai nebūs nepieciešami lieli līdzekļi.

Gaiss -ūdens siltumsūknis spēj nodrošināt apkuri visos ziemas apstākļos, sagatavot karsto ūdeni un, ja ir piemērota apkures sistēma,  tas spēj arī nodrošināt dzesēšanu vasaras mēnešos. Mūsu pielietojuma piemērā vienkāršu  radiatoru vietā  tika uzstādīti  FanCoil tipa aktīvie radiatori- šķidruma dzesētāji , kas ļauj sistēmu pilnvērtīgi izmantot gaisa dzesēšanai.

Konkrētajā gadījumā tika pielietots Daikin dalītais siltumsūknis , kas sastāv no neliela āra bloka un iekštelpu bloka, ar jau iebūvēto karstā ūdens tvertni un visām apkures apsaistei nepieciešamajām komponentēm. Tas  pilnībā atrisināja ar apkuri, karstā ūdens sagatavošanu. Vasaras laikā  2 stāvā izbūvētās jumta istabas tika dzesētas, nodrošinot tajās patīkamu vēsumu.  Dzesēšanas/ sildīšanas  režīmi pārslēdzas un regulējas automātiski , saskaņā ar ievadīto temperatūru līkni, atkarībā no āra gaisa temperatūras.

Iekārta ir pilnībā automatizējama,  sniedzot iespēju šo apkuri pieskaņot savam dzīves ritmam, lai iegūtu papildus ekonomiju.

4. piemērs

Daikin EHYHBX Hibrīda siltumsūkņa pielietošana izbūvējot jaunu sistēmu, vai nomainot esošu gāzes katlu.

Izbūvējot apkuri  dzīvoklī vai privātmājā  kur ir pieejams  dabasgāzes pieslēgums risinājums šķiet acī redzams. Lielākā patērētāju daļa izvēlas lētāko/ uzticamāko vai / ekonomiski izdevīgāko no esošajiem gāzes katlu piedāvājumiem un ar to viss ir galā. Līdzīgi rīkojas arī patērētāji pie esoša gāzes katla nomaiņas. Taču arī šajā jomā ekonomiskums, ko klients redz pašreizējā momentā un ilgtermiņā ir krietni atšķirīgs, tikai retais zina, ka ir iespējams ekonomēt vēl vairāk. Daikin ir radījis iekārtu, kas sevī apvieno vairāku apkures veidu izmantošanu, kas ļauj ietaupīt vēl līdz pat 30% no apkurei nepieciešamajai enerģijai pat salīdzinot ar lēto dabasgāzes apkuri.

Mūsu aprakstītajā gadījumā klients zināja, ka viņa ielā būs pieejams gāzes pieslēgums, kas sniedz iespēju iegūt visas augstākminētās priekšrocības. No ieguldījumu viedokļa tas būtu lētākais variants būtu izvēlēties lētāko kondensācijas tipa gāzes katlu. Taču iepazīstoties ar Daikin Hybrid sniegtajām priekšrocībām (Siltumsūkņa un kondensācijas tipa gāzes apkures katla pārslēgšanās atkarībā no katra energoresursa cenas notiek automātiski atkarībā no ievadītajiem tarifiem) klients izlēma instalēt tieši šādu Hybrid sistēmu. 

Iekārtas uzstādīšana neapšaubāmi prasa lielāku sākotnējo investīciju, salīdzinot ar vienkāršu gāzes katlu, taču šis ieguldījums atmaksājas ar uzviju. Izbūvētā sistēma ne tikai spēj uzturēt precīzu temperatūru telpās atbilstoši sastādītajam grafikam, bet arī sniegt maksimālu efektivitāti, jo spēj izmantot katra energoresursa labākās īpašības, turklāt to augstākās lietderības zonā. Iekārta spēj  mainīt enerģijas avotus pēc diviem algoritmiem: ekonomija vai ekoloģija, veicot to bez jūsu līdzdalības- pat nakts stundās vai brīžos, kad mājās neviena nav. Būtībā klients par vienas iekārtas cenu ir nopircis divas iekārtas : 1. Gāzes katlu un 2. Siltumsūkni Gaiss- ūdens.

Konkrētajā gadījumā papildus energoresursu ekonomijai, negaidīts bija vēl kāds papildus ieguvums, kas sākotnēji šķita nenozīmīgs. Siltumsūknis spēj darboties arī reversi- ražojot aukstumu, tādējādi siltās grīdas vasaras karstajās dienās, tika izmantotas, kā vēsās grīdas un nodrošināja patīkamu vēsumu visās telpās. Tādā veidā, papildus dzesēšanas sistēmas izbūve vairs nebūs nepieciešama, tiks ietaupīti ievērojami līdzekļi tās iegādei un izbūvei.

Pielietojot šāda veida Hybrid siltumsūkni, ir iespējams ietaupīt līdz pat 30% no kopējām energoresursu izmaksām salīdzinot pat ar vismodernākajiem gāzes katliem, turklāt iegūt dzesēšanas iespējas, ja tam piemērotas iekšējās apkures sistēmas.

Hybrid apkures sistēma ir pieejama arī ēkām, kas aprīkotas ar sašķidrinātās gāzes (propāna) apkures sistēmu. Tā kā sašķidrinātās gāzes kW izmaksas ir krietni lielākas par dabasgāzi, izbūvējot šādu sistēmu varēs ietaupīt jau 50-55% no apkures izdevumiem.

5 piemērs

Zemes siltumsūkņa nomaiņa pret Daikin EGSQH Invertera tipa zemes siltumsūkni.

Senākie zemes siltumsūkņi Latvijā piedzīvo jau savu otro desmitgadi, bieži vien klientiem rodas jautājums vai tad jaunie ir labāki, kas īsti ir noticies pa šo laiku. Vai siltumsūkņu jomā ir noticis kāds reāls progress?  

Lai uz šo jautājumu atbildētu, ne tikai ar teorētiskām  tabulām un grafikiem, mums bija iespēja sadarboties ar klientu, kuram vairāku gadu garumā veikti pieraksti, novērojumi un salīdzinājumi ar vairākiem citiem apkures resursiem.

 Konkrētajā objektā tika nomainīts iepriekšējās paaudzes on/ off tipa zemes siltumsūknis ar jaunākās paaudzes Daikin Inverter jeb mainīgas jaudas zemes siltumsūkni.  Tādējādi mums ir iespēja  iegūt vispusīgu un objektīvu  iekārtu salīdzinājumu vairākos rādījumos, ieskaitot darbības diapazonus un ekonomiskos parametrus.

Konkrētā ēka ir celta pagājušā gadsimta 60jos gados un protams, kā jau tajos laikos pieklājas ēkā tika ierīkota pašteces centrālapkure ar čuguna sekciju radiatoriem, kuriem par pamatu bija malkas-ogļu apkures katls.

Kopš tiem laikiem ēka nav palikusi bez izmaiņām, tā ir nosiltināta un renovēta, un 2003 gadā aprīkota ar siltumsūkni. Līdz tā nomaiņas brīdim, siltumsūknis bija darbojies, kā apkures un karstā ūdens sagatavošanas avots, un veiksmīgi tika galā lielāko daļu no ziemas sezonas. Taču tas nebija pietiekami jaudīgs, jo izvēloties konkrēto modeli, tika pārņemti skandināvu principi, kas siltumsūkni izvēlas ar aprēķinu 80% no maksimāli nepieciešamās jaudas (Skandināvijā joprojām piekopj šādu principu, kas balstās uz mazākiem ierīkošanas izdevumiem taču lielākiem ekspluatācijas izdevumiem ilgtermiņā), tādējādi pavisam bargās ziemā bija nepieciešama papildus apkures jauda, kas bija jānodrošina ar malkas vai tiešās elektroenerģijas palīdzību.

Malkas apkure protams nav automatizējama un programmējama, un tas neatbilst mūsdienu cilvēka dzīves ritmam, tāpēc klients izlēma aizstāt esošo ar jaunākās paaudzes Daikin Invertera tipa siltumsūkni, kas ir jaunākās paaudzes produkts , ir jaudīgāks un efektīvāks.

Tagad siltumsūknis ļauj programmēt dažādus klimata režīmus ne tikai pa dienām, bet pat pielietot dažādus apkures grafikus, vienas dienas ietvaros. Inverter tipa iekārta  regulē klimatu daudz maigāk. Tā burtiskā nozīmē uztur nepieciešamā siltuma padevi, mainot kompresora jaudu ( gluži kā automātiskā ātrumkārba automobilī) un tādā veidā temperatūras svārstības  nav jūtamas  ne apkures sistēmā, ne telpas temperatūrā . Kompresors pielāgo savu ražību izejot no konkrētā brīdī nepieciešamās siltum jaudas,  patērējot tikai tik, cik nepieciešams.

Klimats telpās tiek uzturēts precīzi un vienmērīgi ar precizitāti līdz grāda desmitdaļai. Jaunā tipa iekārta ir ekonomiskāka un klusāka par iepriekšējās paaudzes iekārtu.

Kopumā iepriekšējā sistēma bija darba spējīga, taču nomainot iekārtu klients ieguva pilnīgu komfortu un sistēmu, kas spēj nodrošināt siltumu 100% gadījumos,  turklāt par 10-15% ekonomiskāku par iepriekšējo.

Secinājumi:

Kā redzam visos šajos piemēros, bez ekonomiskā ieguvuma, vēl ir virkne citu ieguvumu, kas sevī ietver papildus komfortu un brīvo laiku. Siltumsūkņu pielietojums ir visai daudzveidīgs un katram gadījumam un situācijai, var tikt pielietots atšķirīgs risinājums. Šajā sadaļā nav ietverti pat visi to veidi un pielietojumi.

Siltumsūkņa pielietošana apkures nodrošināšanai, sniegs Jums augstu komforta līmeni,  kas sevī ietver mūsdienīgu dzīves stilu. Tā ir apkure, kas nav jāpieskata, kur nav degšanas procesa, dūmgāzu un ar tām saistīto smaku; ne iekštelpās ne ārpusē,  nav  kurināšanas, nav pelnu, putekļu un pabiru. Tas būs piemērots  apkures risinājums cilvēkiem ar alerģijām un astmatiskam  saslimšanām, jo  nesekmē putekļu rašanos un to cirkulācijai ēkā.  Ierīkojot siltumsūkņa apkuri tiks ietaupīti ievērojami  līdzekļi ēkas apkurei un tiks iegūts brīvais laiks, ko var veltīt ģimenei, sevis pilnveidošanai vai citām nodarbēm.

Iespējams Latvijas vidējam iedzīvotājam, Daikin zīmols nav tik plaši dzirdēts, jo Daikin neražo ne automašīnas, ne telefonus, ne arī  citu sadzīves tehniku. Taču, tas ir ļoti labi zināms aukstum tehnikas un siltumsūkņu nozares speciālistiem, kā  līderis un jaunu un inovatīvu produktu un tehnoloģiju  izstrādātājs. Daikin ir ražotājs ar senu vēsturi un tā iekārtas ir sevi pierādījušas kā uzticamas un ilgmūžīgas.

Sia Airwave, ir Japāņu zīmola Daikin un Zviedru ražotāja Thermia siltumsūkņu tiešais pārstāvis Latvijā. Mēs sniedzam konsultācijas, par visa veida siltumsūkņu ierīkošanu, ka arī apmācam un nodrošinām ar rezerves daļām labākos montāžas un apkalpošanas uzņēmumus dažādos Latvijas reģionos.  Ja arī Jums šķiet ka ir pienācis laiks komfortablai dzīvei, griežaties ar pieprasījumu pie mums sūtot pa e-pastu [email protected], vai arī pie mūsu dīleriem visā Latvijas teritorijā.

Vairāk informācijas par siltumsūkņu veidiem, jaudām un pielietojumu www.airwave.lv.

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti