Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Noskaidro savu kredītlimitu internetā

Kad plānots aizņemties, ne vienmēr ir zināms, cik liels aizdevums būs vajadzīgs. Piesakoties kredītlīnijai, klientam vispirms tiek noteikts kredītlimits.

Ja limits ir piemēram 500 eiro, tad aizņēmējs var izņemt gan 100 gan 300 gan 500 eiro un procenti ir jāmaksā par reāli izņemto naudu. Tas ir līdzīgi kā ar kredītkarti, taču šajā gadījumā netiek izsniegta reāla kredītkarte, bet izveidots lietotāja konts un piešķirta noteikta apjoma kredītlīnija. Nosakot overdrafta apmēru, kredītspeciālisti ņem vērā Tavus ienākumus, izdevumus un kredītvēsturi. Maksimālais apmērs, ko šādā veidā var iegūt ir 3000 eiro, taču tik lielu aizdevumu var atļauties un izvēlas vien retais. Kredītlīnijas galvenā priekšrocības ir zināma drošības sajūta par to, ka vajadzības gadījumā aizdevums būs tūlīt pieejams.  

Nav noslēpums, ka daudzi cilvēki Latvijā dzīvo tikai vienai dienai un neveido uzkrājumus, taču ir reizes, kad ar algu vien nepietiek un nākas aizņemties. Risinājumi šādā brīdi ir dažādi, taču, ja nav kredītkarte, tuvinieku atbalsts vai noskaidrotas kredītlīnijas iespējas, var sanākt rīkoties nepārdomāti. Ja plānojat aizņemties, izvērtējiet iespējas atmaksāt aizdevumu. Aizņemieties atbildīgi.

Kādi aizdevumu veidi ir izdevīgākie ?

Katrai situācijai ir piemērots cits finanšu pakalpojums. Mājokļa iegādei noderīgākais ir hipotekārais kredīts, bet auto nopirkt lētāk palīdz auto līzings. Apstākļos, kad vajadzīgs īstermiņa aizdevums nereti tiek izvēlēti ātrie kredīti, kas jaunajiem klientiem bieži ir pieejami uz izdevīgākiem nosacījumiem. Galvenā ātro aizdevumu priekšrocība ir iespēja aizņemties salīdzinoši ātri un bez ķīlas. Lai izmantotu piedāvājumu nav vajadzīgas īpašas priekšzināšanas, taču ir jāapzinās, ka procentu likmes darījumiem bez atlaidēm ir salīdzinoši augstas un ir jāvērtē, vai spēsiet atmaksāt parādu savlaicīgi. Soda naudas apmērs nemaksātājiem var izaugt salīdzinoši ātri, bet labā ziņa ir tā, ka Saeima ir atbalstījusi priekšlikumu, kas nosaka, ka soda naudas apmērs nevar pārsniegt 100% no aizdevuma pamatsummas. Agrāk šāda norma nebija un nebanku kredītu devēji nereti piemēroja krietni vien augstākas procentu likmes.

Cilvēkiem, kuriem ir izdevies izveidot uzkrājumus vairāku mēnešalgu apmērā, īstermiņa aizņēmumi parasti nav vajadzīgi. Viņi aizņemas, lai varētu realizēt lielākus pirkumus vai sasniegtu izvirzītos mērķus profesionālajā darbībā vai personīgajā dzīvē. Lai atbalstītu šādus cilvēkus valsts ir izveidojusi dažādas atbalsta programmas un arī ES fondi ļauj iegūt naudu uzņēmējdarbības paplašināšanai. Viena no programmām par kuru tiek runāts maz ir mezazīna aizdevums, ko uzrauga Latvijas Investīcīju un attīstības aģentūra. Ja nedarbojaties uzņēmējdarbībā, tad šis kredīta veids Jums nav piemērots un atliek meklēt citus risinājumus.

Ziemassvētku periodā, kad daudzi veikali un uzņēmumi piedāvā lielākas atlaides nekā jebkurā citā laikā, daudziem rodas kārdinājums iepirkties vairāk nekā var atļauties. Lai arī patēriņa kredīts šādos apstākļos var šķist labs risinājums, ir jārēķinās, ka par aizdevumu būs jāmaksā procentu maksājumi. Tas nozīmē, ka ir ļoti rūpīgi jārēķina, vai uz parāda pirkta prece būs izdevīga un lētāka kā parasti, ja par to vēlāk ik mēnesi maksāsiet procentus. Bieži vien parēķinot atklāsies, ka daudz izdevīgāk ir pāris mēnešus pagaidīt, iekrāt naudu un nopirkt to pašu preci dārgāk, bet par saviem uzkrājuemiem. Ietaupot uz procentiem prece būs lētāka arī bez visām atlaidēm. Šeit vērts piebilst, ka aizņemties naudu dāvanu iegādei ir uzskatāms par sliktu risinājumu, jo Ziemassvētku dāvanas nav paredzētas, lai parādītu savu materiālo varēšanu. Svētki ir laiks, kad ir jābūt kopā ar tuviniekiem, nevis jārāda, cik daudz varat atļauties iztērēt par dāvanām. Diemžēl ne visi to atceras, kā rezultātā pārdevēji un kreditori reklamē iespējas saņemt kredītu vai pirkt preces uz nomaksu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti