Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vai sodu maksāt ir izdevīgāk?

Pirms nedēļas Latviju pāršalca ziņa par satiksmes negadījumu uz Daugavpils šosejas, kurā iesaistīta lielgabarīta krava. Šoferis, pārvadājot vēja ģeneratora lāpstiņas, neveiksmīgi veicis manevru, kā rezultātā ieslīdējis grāvī. Savukārt krava nosprostoja visu Daugavpils šoseju abos virzienos. Negadījumā atklājās, ka pārvadājumā iesaistītas vēl četri kravas transporta līdzekļi, kuri kopumā radījuši 10 administratīvos pārkāpumus – sākot ar nepiemērotu tehniku, beidzot ar Valsts policijas pavadības trūkumu.

Kādi ir riski vedot kravu ar nepiemērotu tehniku

Standartā kravu transports drīkst vest 24 t, ja kravas svars tiek pārsniegts, tā tiek uzskatīta par lielgabarīta kravu, uz kuru jau attiecās citi noteikumi, atļaujas un tehniskais nodrošinājums. Piemēram, auto Daugavpils šosejas gadījumā kravu transports bija aprīkots bija aprīkots tikai ar divasu vilcēju, krava pārvietota ar treileri, kas pats par sevi sver 23 t, līdz ar to atļautais kravas svars tiek pārsniegts vairākkārtīgi. Šādās situācijas tiek bojāta transportēšanas tehnika un palielinās negadījumu riski. Turklāt nepiemērota tehnika lielgabarīta pārvadājumiem var traucēt pareizi stiprināt kravu un sadalīt tās svaru.

Lielgabarīta kravu pārvadājumi visbiežāk iesaistīti negadījumos, kad notiek auto noslīdēšana no ceļa, apgāšanās, riepu plīšanas – daļa no šīm situācijām rodas tieši no kravas atļautā svara pārsniegšanas.

Pavadošā transporta nepieciešamība

Lielgabarīta kravām, kas pārsniedz 3,5 metru platumu un 30 m garumu ir jābūt pavadošajam auto ar normatīvajos aktos noteiktajiem apzīmējumiem, policijas pavadība Latvijā ir jānodrošina gadījumos, kad krava pārsniedz 5 m platumu un 40 m garumu. Lielākais izaicinājums lielgabarīta kravu pārvadājumos ir tas, ka šoferis savu kravu pilnībā pārredzēt nespēj. Kas notiek kravas aizmugurē, šoferis redzēt nespēj, jo tā visa atrodas aklajā zonā. Ja kravu ved vairāki auto sastāvi reizē, tas rada papildus satiksmes drošības risku.

SIA”Ursus Forwarding” valdes loceklis Edgars Krauze dalās ar savu pieredzi: „Diemžēl Latvijā auto ceļu kultūra nav augstā līmenī. Daļa satiksmes dalībnieku nezina kā uzvesties redzot tuvojamies, piemēram, 5 metru platu moduļu māju sastāvu. Daži spītīgi turas savā joslā, citi mēģina veikt pārgalvīgus apdzīšanas manevrus un par to visu ir jābrīdina šoferis. Tādēļ pavadības auto nodrošina nepārtrauktu komunikāciju starp kravas auto sastāvu. Zviedrijā ir pilnīgi cita situācija – cita ceļu disciplīna un sodi par neizpildītām prasībām – līdz pat reālai brīvības atņemšanai.” Krauze norāda, ka šobrīd Latvijā nepieciešamās atļaujas lielgabarīta kravām maksā salīdzinoši maz un lielā mērā atļauju sakārtošana ir reputācijas jautājums. Baltijas valstu tirgus lielgabarīta pārvadājumiem ir tik liels, cik tas ir. Riskēt un radīt liekas problēmas šoferiem nav pieļaujams.

Soda naudas

Soda naudas kravu pārvadājumos par administratīviem pārkāpumiem variē – tās var būt no EUR 15 līdz pat EUR 5700 par vienu pārkāpumu. Ne velti ir teiciens – skopais maksā divreiz. Daugavpils šosejas gadījumā pārvadātājam ne tikai jānokārto visas nepieciešamās atļaujas, bet vēl papildus jāapmaksā visi administratīvie sodi. Protams, paliek jautājums vai uzņemtais risks atmaksājās?

Tikmēr aicinām satiksmes dalībniekus būt saprotošiem un, redzot uz ceļa tuvojošos lielgabarīta kravas sastāvu, apstāties drošā vietā un palaist garām.

SIA „Ursus Forwarding” ir starptautisks loģistikas uzņēmums, kas dibināts Latvijā. Nozarē uzņēmums darbojas kopš 2007. gada. Viens no piedāvātajiem pakalpojumiem ir lielgabarīta kravu pārvadājumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Ko ņemt vērā, pērkot veselības apdrošināšanu?

Veselības apdrošināšana kalpo kā garantija, ka, nonākot neparedzamās ar veselības problēmām saistītās situācijās, Jūs nesaskarsieties ar lieliem finansiāliem izdevumiem. Tas ir ieguldījums savā...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti