Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

5 jautājumi Madara Cosmetics vadītājai Lottei Tisenkopfai-Iltnerei

Pazīstamā kosmētikas zīmola MADARA Cosmetics radītāja Lotte Tisenkopfa-Iltnere ir pārliecināta, ka ekoloģiskā kosmētika savā būtībā ir ļoti efektīva un sniedz ātru rezultātu. Lai gan vēsturiski reklāmu iespaidā daudziem ir izveidojies priekšstats, ka sintētiskās kosmētikas maģiskās molekulas esot daudz iedarbīgākas, tomēr tā nebūt neesot. Tieši tāpēc pašas Lottes kosmētikas maciņā vienmēr varēs atrast dabisku kosmētiku.

Kāda ir dabiskās kosmētikas ietekme uz vidi un cilvēku veselību kopumā salīdzinājumā ar pārējo kosmētikas industriju?

Pirmkārt, jau daudzām ķīmiskā sintēzē iegūtām izejvielām ir zināma negatīva ietekme uz veselību un vidi. Piemēram, tik daudzreiz aprunātie parabēni. Nesenā pētījumā apliecināta parabēnu spēja sistēmiski ietekmēt organismu. Tika novērota izteikta korelācija lūpu krāsas lietošanai ar parabēnu koncentrāciju analīžu paraugos. Ķīmiskās sintēzes ceļā iegūtas vielas vienmēr saturēs kaut nelielu, bet dažādu piemaisījumu daudzumu, piemēram, ražošanas blakusproduktus, dažādus šķīdinātājus. Tie visi nelielos daudzumos saglabājas arī galaproduktā, jo pilnīga to atdalīšana nav tehnoloģiski iespējama. Dabiskajā kosmētikā savukārt tiek izmantotas tikai dabiskas izcelsmes izejvielas, tas nozīmē, ka tās ir fundamentāli drošākas gan cilvēka organisma, gan vides veselībai. Tāpat dabiskās kosmētikas ražošanas process ir tīrāks, dabai saudzējošāks, jo izejvielu iegūšanai, pārstrādei, ražošanai netiek izmantota virkne ķīmisko reakciju, kas ir nelabvēlīgas videi un cilvēka organismam. 

Ražojot ekokosmētiku, noteikti daudz esi saskārusies ar dažādiem mītiem par to. Kuri ir populārākie mīti?

Mīti ir dažādi – viens no populārākajiem, ka tā nav efektīva un nesniedz vēlamo rezultātu. Tomēr es varu teikt, ka ekoloģiskā kosmētika ir pat ļoti efektīva un dod ātru rezultātu. Vēsturiski reklāmu iespaidā ir izveidojies stereotips, ka sintētiskās kosmētikas maģiskās molekulas ir daudz iedarbīgākas. Taču tā nebūt nav, jo galvenās aktīvās vielas gan ekoloģiskajā, gan konvencionālajā kosmētikā nāk no dabiskām vielām – vitamīniem, proteīniem, enzīmiem un citiem. Popularitāti ieguvis zinātnisks pieņēmums, ka par 90 procentiem grumbu ir atbildīgi nevis gēni, kā iepriekš tika uzskatīts, bet tieši brīvie radikāļi. Lai samazinātu novecošanās pazīmes, ļoti svarīgi ir antioksidanti, un visspēcīgākie antioksidanti ir atrodami tieši augu izcelsmes vielās. Tāpēc arī mēs savos produktos izmantojam meža ekosistēmas vienus no spēcīgākajiem dabiskajiem antioksidantiem – ķērpjus, sūnas, papardes un raspodiņu. 

Kā tu vērtē cilvēku Latvijā ekoloģiskās kosmētikas lietošanas paradumus? Ņemot vērā, MADARA Cosmetics ievērojamo eksportu ārvalstīs – kā tie atšķiras no citviet pasaulē novērotajiem?

Noteikti esmu novērojusi, ka dabiskā kosmētika un dabiskās izejvielas pasaulē kļūst arvien pieprasītākas – šī ir būtiska globāla tendence. Interesanti, ka Latvijā lielākā daļa cilvēku zina, kas ir ekoloģiska kosmētika, un viņi ir daudz izglītotāki nekā citviet pasaulē, piemēram, Spānijā un Francijā. Savukārt Vācijā dabiskā kosmētika ir ļoti izplatīta, arī Austrijā un Skandināvijā. Tāpat tas, ko redzam pēc saviem klientiem, ir, ka cilvēku āda visā pasaulē kļūst arvien jutīgāka. Par to runā arī dažādās starptautiskās konferencēs un pētījumos. Tas ir saistīts galvenokārt ar to, ka cilvēku organismam ir uzkrauts liels ķīmiskais vezums. Gan caur pārtiku, gan apkārtējās vides radītu stresu un piesārņojumu, gan kosmētiku, jo tā ļoti ietekmē ādu, kas paliek arvien reaktīvāka. Kosmētikas ražotāji visā pasaulē šobrīd ir neziņā, ko lai dara. Dabiskās kosmētikas ražotājiem šajā ziņā ir liela priekšrocība, jo tie jau šo ceļu ir sākuši iet pirms desmit gadiem. 

Kā tu pati savā ikdienā piekop videi draudzīgu dzīvesveidu?

Pirmkārt, es, protams, lietoju ekoloģisko kosmētiku. Man vienmēr obligāti līdzi gan ikdienā, gan ceļojumos ir divi produkti. Pirmais – SOS hidromaska, ko lietoju gan sejai, kas pēc lidojumiem ir izšuvusi, gan rokām, kā rezultātā āda burtiski atdzīvojas. Otrs – lūpu balzams, bez tā es nekad neizeju no mājām. Tāpat mājās ikdienā es lietoju sejas sausās eļļas, kas baro ādu un atjauno ādas veselīgo toni, kā arī krēmus ar antioksidantiem, lai mana āda uzņemtu visas nepieciešamās vielas. Runājot par citiem paradumiem, ikdienā maksimāli izvēlos vietējo, bioloģiski sertificēto, sezonālo pārtiku, šķiroju atkritumus, tāpat cenšos izvēlēties modes zīmolus, kas ražoti tuvākā reģionā, lai samazinātu ražošanas un patēriņa izmaksas uz trešajām pasaules valstīm. 

Vai tev ir kāds ieteikums, kā mums sagatavot savu ādu ziemas sezonai, kas jau strauji tuvojas?

Es pati lietoju sausās sejas eļļas, it sevišķi gada aukstajos mēnešos, jo eļļas molekulas nodrošina papildu aizsardzību un ādas barjeras atjaunošanu, kas aukstuma un gaisa sausuma dēļ rudenī un ziemā tiek bojāta. Tāpat iesaku arī maskas, kas mitrina ādu, veido elpojošu, mitrumu aizsargājošu slānīti un vienlaikus pastiprina ādas aizsargbarjeru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko