Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Istabas augi, kas mitrina un attīra gaisu

Daudzi istabas augi ne tikai ir dekoratīvi, bet arī palīdz justies labāk telpās.

Gada vēsajā sezonā mēs lielāko daļu laika pavadām telpās. Šķiet, ka galvenais, lai būtu silti, taču arī svaigs gaiss nepieciešams. Vēdināt vajag, taču tā zaudējam daļu siltuma. Turklāt gaisā ir putekļi, dažādi izdalījumi no sadzīves ķīmijas, remontā izmantotajām lakām, krāsām, līmēm, arī mēbeļu materiālos un pat dīvānu audumos ir izmantoti dažādi ķīmiskie savienojumi, kas, mums pašiem ar aci un ožu nemanot, tomēr nedaudz izdalās gaisā. It sevišķi dāsni ar ķimikālijām ir apstrādāti audumi un citi materiāli, kas nodrošināti pret aizdegšanos. Ikdienā ar nevēlamajiem elementiem, kas virmo telpu gaisā, tikt galā palīdzēt var istabas augi, kas palīdz attīrīt gaisu, izdalot ēteriskās eļļas un skābekli.

Veselīgs un aplaistīts 

Tiek uzskatīts, ka augi skābekli no gaisa savāc, tā tiešām ir, bet daļa šķirņu to arī izdala un nereti to dara tieši diennakts tumšajā laikā.

Lai augs varētu kalpot kā palīgs gaisa tīrības nodrošināšanai, svarīgi, lai tas būtu veselīgs, pietiekami rūpīgi aplaistīts, vārdu sakot, justos labi. Nīkulīgs augs nespēs citiem palīdzēt, gluži tāpat kā slims cilvēks. Turklāt, ja dāsni lietojat augu aizsardzības līdzekļus un minerālmēslus, rēķinieties, ka arī to mikrodaļiņas nokļūst gaisā un jūsu elpceļos.

Lai augi spētu neitralizēt kaitīgos savienojumus, tiem nepieciešams arī būt samērā lieliem un noteiktā daudzumā – uz divpadsmit kvadrātmetriem jābūt vienam vismaz metru garam augam! Protams, tie var būt arī vairāki mazi augi, tāpēc ķerieties pie matemātikas un sarēķiniet, cik dēstu vajag. 

Aug podiņā, nevis mirst vāzē

Nozīme ir arī augu sugai – ir tādi, kas bagātīgāki ar ēteriskajām eļļām un ir pat smaržīgi – tie intensīvi iznīcinās baktērijas, ir augi ar lielām lapām, kuru virsma izdala skābekli, arī ziedošie augi darbojas kā gaisa attīrītājs. Turklāt uz ziediem ir patīkami skatīties, tie rada omulīgu atmosfēru, uzlabo garastāvokli. Viens no izplatītākajiem un efektīvākajiem ir pelargonija. Aug ātri, zied dažādos toņos un ir viegli kopjams. 

Protams, glītas ir arī dažādas kompozīcijas un atsevišķi ziedi vāzēs, taču ziemas periodā ekonomiskāk un ekoloģiskāk ir izvēlēties augus podiņos, jo griezto ziedu audzēšana un transportēšana rada vides piesārņojumu – tiek izmantots daudz pesticīdu, līdzekļu, ar ko ziedus apstrādāt, lai tie būtu svaigi, elektrība siltumnīcu un plantāciju apsildīšanai un izgaismošanai, nemaz nerunājot par transportēšanu. Daudzas valstis, piemēram, Kenija, kas slavena ar rožu eksportu, tērē milzīgus ūdens resursus, lai skaistās puķes izaudzētu, tajā pašā laikā tā ir valsts, kuras daba un cilvēki cieš no ūdens trūkuma, samazinās tā resursi un aiziet bojā bioloģiskā daudzveidība. Tāpēc noskaidrojiet, no kurienes puķes nākušas, un pērciet vietējos un sezonālos ziedus, ja vēlaties izdaiļot savu ikdienu, eksotiku un krāšņumu pataupot īpašiem gadījumiem un svētku reizēm. 

Efektīvākie palīgi

Ja gribat gaisu attīrīt no dažādiem nepatīkamiem aromātiem, padarīt svaigāku smagu, smacīgu gaisu, lielisks palīgs būs hlorofīts. Šis ātraudzīgais, izturīgais un pacietīgais augs pāris stundu laikā iznīcina kaitīgos izdalījumus aptuveni divu metru rādiusā ap sevi, tiek galā arī ar gāzes plīts izgarojumu daļiņām, tāpēc hlorofītu lieciet virtuvē uz palodzēm, skapīšiem, plīts tuvumā. Augam patīk gaisma un regulāra aplaistīšana, taču tas neiebildīs arī pret nelielu ēnu. Drīzāk tam vasarā nepatiks atrasties tiešos saules staros – tad augs var apdegt. 

Īsts skābekļa automāts ir līdakaste jeb sansevjēra, kura pastiprināti ražo skābekli naktīs. Tā neitralizē vielas, ko izdala ķīmiski apstrādāti materiāli un jaunas mēbeles, turklāt līdakaste lieliski palīdz mitrināt gaisu. Ja centrālapkures sezonā dzīvoklī gaiss ir izteikti sauss, katrā telpā novietojiet pa lielai, kuplai līdakastei. Ja stādāt no mazas atvasītes, jārēķinās, ka šis augs garumā un kuplumā stiepjas lēni, tāpēc, ja iespējams, pērciet jau lielus augus. Tie, kas tic augu enerģētikai, apgalvo, ka līdakaste rada tīkamu atmosfēru un mājīgumu, it sevišķi, ja augs mantots vai saņemts dāvanā no labiem cilvēkiem. Un, kā zināms, domām un ticībai piemīt spēks… 

Gaisu mitrinās jebkurš augs ar lielām lapām, piemēram, gumijkoks, kas arīdzan nav ātraudzīgs, toties ir ļoti izskatīgs, monstera, kas spēj izaugt liela, turklāt ir mazprasīga pret apstākļiem. Neaizstājama cīņā ar kaitīgām vielām ir alveja, kas turklāt noder mājas aptieciņā gan ārīgai, gan iekšķīgai lietošanai. Citrusi, mirtes, rozmarīns, baziliks ir bagāti ar fitonocīdiem, smaržo un iznīcina baktērijas. Savukārt kaktusi neitralizē datoru un citu elektroierīču negatīvo starojumu.

Labam garastāvoklim

  • Tiek uzskatīts, ka īpašu sugu augi palīdz arī emocionāli un ezotēriski.
  • Sanpaulija vairo dzīvesprieku un mudina uz aktīvu rīcību. Balta sargā bērnus no negatīvām emocijām, rozā un sarkana atbrīvo no spriedzes un noslēgtības, bet zila kliedē garlaicību.
  • Tradeskancija uzlabo garastāvokli un stimulē humora izjūtu, rūpējas par optimisma līdzsvaru. Ja augu kopjat kārtīgi, bet tā lapas dzeltē bez šķietama iemesla, iespējams, kaut kur jūsu ģimenes attiecībās ieviesies disbalanss!
  • Krasula jeb pazīstamāks kā naudas koks veicina mērķtiecību, iedvesmo uz aktīvu rīcību, plānu veidošanu un realizāciju. Ne tikai lapu forma, kas atgādina monētiņas, arī enerģētika ir tāda, kas likusi augam tikt pie nosaukuma "naudas koks". Aug ātri un ir vienkārši kopjams. Labiem saimniekiem labi vairojas.
  • Dižā aspidistra jeb mājas svētība arī ir mazprasīgs augs, tikai regulāri jāpārstāda, jo strauji vairojas, vairojot arī svētību jeb labklājību. Ēncietīga. Jaunos dzinumus dāviniet draugiem!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.04.2024.

Esmu noskatījies diezgan daudz filmu, bet joprojām nekādi nevaru saprast, kāpēc tajās sieviete, pavadījusi nakti kopā ar vīrieti, no rīta aizsedz savas krūtis ar segu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko