Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Ķimenes, koriandrs, dilles, fenhelis un pētersīlis viegli izaug no sēklām jebkurā gadalaikā

Zaļumu dārzs uz palodzes

Dienām pamazām, pamazām stiepjoties garākām, var sākt iekopt garšaugu dārziņu uz palodzes. Visvienkāršākais ir iegādāties puķpodos augošus zaļumus, piemēram, lielveikalā un tad pārstādīt lielākā podā – mazajos plastmasas podiņos saknēm var nebūt pietiekami vietas. Bet var arī sēt vai meklēt dēstus.

Jāizvēlas pareizā augsne

Zaļumi uz palodzes atsvaidzina telpu gan vizuāli, gan izplatot jauku aromātu, kā, piemēram, baziliks, rozmarīns, arī dilles vai piparmētras. Turklāt svaiga piedeva, ko pievienot ēdienam, ir rokas stiepiena attālumā! 

Iesākumā nepieciešams trauks – puķpods vai kaste audzēšanai. Tad jāiegādājas augsne. To pērkot, pievērsiet uzmanību, lai tā būtu piemērota tieši ēdamo dārzeņu vai garšaugu audzēšanai. Pārāk daudz minerālmēslu uz jūsu šķīvja neko labu nedos! Ideālā variantā meklējiet kādu biohumusa maisījumu. Biohumuss jeb vermikomposts ir organiskas izcelsmes mēslojums, ko iegūst ar slieku palīdzību. Latvijā ir vairāk nekā desmit ražotāju, kas piedāvā šāda veida mēslojumu. Biohumuss ir dzīvs mēslojums, kas satur pilna spektra mikroelementus. Atšķirībā no sintētiskajiem minerālmēsliem biohumuss nav tikai mēslošanas līdzeklis, pēc būtības tā ir pastāvīga ekosistēma.

 

Pēc pāris nedēļām būs pirmie asni

Ķimenes, koriandrs, dilles, fenhelis un pētersīlis viegli izaug no sēklām jebkurā gadalaikā. Tam jums būs tikai nepieciešams piemērots trauks – vienalga, keramikas vai plastmasas, taču tam jābūt visai seklam un ar drenāžu, laba augsne, kā jau iepriekš minēts, un pacietība! 

Sēklas varat nopirkt gan lielveikalos, gan specializētajos veikaliņos, ja gribat kādu neparastāku šķirni, meklējiet internetā. Zaļā dzīvesveida cienītāji var lūkoties pēc apzīmējuma organic uz iepakojuma vai ekoprodukta simbola. Sēklas jāsēj mitrā zemē, cik dziļi un blīvi, būs norādīts uz iepakojuma! Tās uzdīgs aptuveni nedēļas, pusotras laikā. 

Lielāko daļu garšaugu vislabāk audzēt uz palodzēm, kas atrodas ēkas dienvidu pusē, īpaši baziliku, rozmarīnu, estragonu. Uz rietumu vai austrumu puses palodzēm var audzēt pētersīļus vai timiānu, kā arī lokus un piparmētras, taču tie augs mazliet lēnāk nekā uz dienvidu palodzēm novietotie augi. 

Pie lociņiem tikt ir pavisam vienkārši – sīpolu ar sakņu galu ievietojiet ūdenī, taču tā, lai nemirkst viss bumbulis, bet tikai "deguns". Izmantojiet krūzīti, glāzi, burciņu – kā ērtāk. Pēc dažām dienām parādīsies pirmie asni. Arī pēc tam, kad pirmā raža apēsta, no sīpola sprauksies arvien jauni loki.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.04.2024.

Esmu noskatījies diezgan daudz filmu, bet joprojām nekādi nevaru saprast, kāpēc tajās sieviete, pavadījusi nakti kopā ar vīrieti, no rīta aizsedz savas krūtis ar segu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko