Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ziemā zied puķpodiņā

Pašā ziemas aukstumā teju ikvienā lielveikalā nopērkami hiacinšu sīpoli podiņos ar plaukšanai gataviem ziediem.

Lielākoties piedāvātas tiek rozā, violetas un baltas hiacintes. Aplaistītas tās aptuveni nedēļas laikā uzplaukst, apmēram nedēļu zied, un tad… Ja nav sava dārziņa, nonāk atkritumu kastē, jo puķpodā vēlreiz izplaucēt pagrūti. Ja arī izdodas, zieds ir izstīdzējis, vārgs. 

Taču pārstādot ārā, iespējams tikt pie skaistiem ziediem atkārtoti, stāsta dārzniecības Daugmales lilijas vadītājs Jānis Dukaļskis. Tiesa gan, tas notiks aiznākamajā gadā no stādīšanas brīža.

 

Katru gadu jāpārstāda

Īstais laiks, kad stādīt hiacintes, ir jau aiz muguras – tā ir rudens nogale no septembra līdz pat novembrim, kad sīpoli jādēsta zemē, lai pavasarī, aptuveni maijā, tie krāšņi uzziedētu. Ja sīpoli ir jau izplaucēti, pavasarī tos var stādīt ārā uzreiz. Kad hiacintes nozied, un tas ir aptuveni jūnijs, vēlams sīpolus izrakt un kārtīgi izžāvēt. Tas jādara katru gadu, lai nākamajā sezonā ziedi būtu koši un spēcīgi, kupli. Sīpoli jāizrok katru gadu. To var nedarīt vienīgi tad, ja hiacintes aug ļoti siltā, ļoti saulainā un sausā vietā, turklāt aizvējā. Ja ne, izrociet sīpolus, notīriet un lieciet kārtīgi izžūt saulītē. +25 un pat +30 grādi sīpolam nāks par labu! 

Tā noturiet sausumā un siltumā līdz rudenim, kad atkal atrodat hiacintēm vietu dobēs. Tās var stādīt ik gadu vienā un tajā pašā vietā, bet ideāli, ja izdodas vietu pamainīt. "Hiacintes nemīl mitrumu un drēgnumu. Tāpēc labāk tās izrakt un izžāvēt, turklāt nesteidzieties ar stādīšanu atpakaļ, jo rudens ir mitrs laiks. Labāk stādiet, kad lielie lieti jau garām," iesaka J. Dukaļskis.

Hiacintēm vislabāk patiks saulaina, silta un ne pārāk mitra vieta dārzā, kur augsne ir jau ielabota un pietiekami irdena, ar labu drenāžu. Hiacintes ir daudz prasīgas nekā citas sīpolpuķes pēc neitrālas vai sārmainas vides, kur augsnes pH ir tuvāk 7 vai pat virs tā. 

Ja ir pieejami satrūdējuši kūtsmēsli vai kārtīgs lapu komposts, to droši varat rudenī pirms stādīšanas iestrādāt vai ierakt augsnē. Kad ārā auksts, Dukaļskis iesaka hiacinšu stādījumus piesegt ar priežu mizu mulču vai rudens lapām. Segumam jābūt 10–15 cm biezam. Salmus sīpolpuķu piesegšanai stādaudzētājs neiesaka, jo zem tiem tīkot rosīties pelēm, kas var apgrauzt sīpoliņus un noskrubināt pumpurus. Pavasarī mizu mulču var atstāt, bet lapas gan jāņem nost.

Ja gribat izplaucēt hiacintes ātrāk, tās var iestādīt podiņos un modināt, novietojot siltā, gaišā vietā un aplaistot, kā arī pāris reižu mēnesī aplejot ar komplekso šķidro mēslojumu. Kad noziedējušas, apgriež lapas, lai nenovājinātu sīpolu, un stāda dobē.

 

Ekskursijā uz dārzniecību

Ja gribas tikt pie krāšņa hiacinšu dārza, lūkoties šķirņu daudzveidību var kādā no stādaudzētavām maijā, kad hiacintes ir vispilnīgākajā plaukumā. Jānis Dukaļskis smejas, ka precīzi nezina, cik šķirņu stādaudzētavā ir, bet savas 35–40 būšot noteikti. Tās ir dažādas gan krāsu, gan ziedu formas – vienkāršie vai pildītie, gan ziedēšanas agruma ziņā. "Pasaulē arvien top jaunas hiacinšu šķirnes. Krāsu tiešām ir daudz! Pēdējais modes kliedziens ir melnas hiacintes. To cena ārzemju interneta veikalos ir ap sešiem eiro par sīpolu. Ar ziedu modi ir tāpat kā ar apģērbu modi – tiklīdz tiek radīts kas jauns, kas ir sezonas topa augšgalā, tas ir dārgs. Laikam ejot, puķu sīpolu izplatība ir plašāka un tie kļūst arī lētāki," skaidro stādaudzētājs.

Daugmales liliju dārzos esot pat pirms 100 un 150 gadiem izveidotas hiacinšu šķirnes, kas ir skaistas, labi aug un pircēju joprojām iecienītas. Cilvēkiem patīkot arī Sky Jacket šķirne ar druknām vālītēm un ziliem ziediem, pildītās maigi rozā Rosette, zeltainās City of Harlem un daudzas citas. 

Labāk izpētīt, kas patīk, redzot ziedus, ne tikai attēlu uz iepakojuma. Pērkot sīpolpuķes lielveikalos, jāņem vērā, ka nav iespējams pateikt, cik no tīkliņā iepakotajiem sīpoliem būs dzīvotspējīgi un tieši kāds izaugs zieds. Bet mēģināt ir vērts. 

Ja gribat tikt pie krāšņa hiacinšu dārza, lūkoties šķirņu daudzveidību var kādā no stādaudzētavām maijā, kad hiacintes ir vispilnīgākajā plaukumā. 

Izplatītākās ir koši rozā, violetas, baltas un zilas hiacintes, bet pasaulē top aizvien vairāk dažādu krāsu šķirņu. Jaunākais veikums – melna hiacinte, bet iecienītas arī dzeltenas un oranžīgas, piemēram, Yellow Queen un Gipsy Queen.

 

Vēsture un leģendas

* Divi dievi – Apollo un Zefīrs – ļoti apbrīnoja kādu stipru un skaistu jaunekli, vārdā Hiacints (Hyakinthos). Brīdī, kad Apollo mācīja Hiacintu mest disku, Zefīrs, rietumu vēja dievs, greizsirdības un dusmu vadīts, pagrieza diska lidojumu pretējā virzienā. Tas trāpīja Hiacintam un viņu nogalināja. Vietā, kur nopilēja Hiacinta asinis, uzplauka ziedi, ko nosauca par hiacintēm.

* Savvaļā hiacintes sastopamas Turcijā, Vidusjūras valstīs, kā arī Dienvidāfrikā. Tās pazina jau Senajā Romā un Grieķijā, un to reibinošo aromātu savos darbos pieminējis Homērs.

* Eiropā hiacintes kļuva pieprasītas XVI gs. un pirmo reizi tika kultivētas Austrijā ap 1500. gadu. XVII–XVIII gs. hiacintes (un arī tulpes) bija atrodamas tikai ļoti bagātu ziedu mīļotāju kolekcijās, jo burvīgā aromāta dēļ hiacinšu sīpoli bija ārkārtīgi dārgi.

* Liela daļa no mūsdienās Nīderlandē audzētajām hiacintēm tiek izmantotas smaržu un kosmētikas ražošanā.

* Tiek uzskatīts, ka hiacinte ir sporta un sirsnības simbols.

Avots: Ainas ziedi

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko