Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Frontes gaisotne

Vēl nekad diskusijas nav bijušas tik karstas kā par 2018. gadā gaidāmo Latvijas simtgades Dziesmu un deju svētku galvenā deju lielkoncerta saturu Daugavas stadionā.

Gadiem ilgi un uzmanīgi vērojot Dziesmu un deju svētkus, nācies piedzīvot visādas diskusijas. Tās bijušas un būs: gan par atsevišķām, konkrētām veiksmēm, gan neveiksmēm, gan par to, kādai jābūt jaundarbu un aprobēto klasisko vērtību proporcijai kopkora vai deju svētku repertuārā. Par arvien lielāku masu popkultūras spiedienu un to, kā mūsdienīgi attīstīt Dziesmu un deju svētku lielkoncertu formu. Jau kopš Rīgas astoņsimtgades svētkiem vēl joprojām aktuāla ir nākotnes dilemma: Dziesmu svētki vai šovs? Bet vēl nekad diskusijas nav bijušas tik karstas un polarizētas kā par 2018. gadā gaidāmo Latvijas simtgades Dziesmu un deju svētku galvenā deju lielkoncerta – uzveduma Māras zeme – saturu Daugavas stadionā. Un ne jau pirmo reizi uzvirmo jautājums, vai Deju svētku galvenais koncerts no visu laiku latviskās dejas zelta fonda apliecinājuma sistemātiski jāpārvērš dažu, vienu un to pašu, horeogrāfu autorprogrammā?

Viedokļu daudzveidība būs vienmēr, taču burtiski uzsprāgušās kaislības ap lieluzveduma koncepcijas autoru – horeogrāfu Jāņa Ērgļa, Jāņa Purviņa, režisora Elmāra Seņkova un scenogrāfa Reiņa Suhanova – piedāvāto saturu, patīk kādam vai ne, liecina, ka latviešu dejas karaļvalstī kaut kas nav kārtībā. Turklāt jau sen, nevis tikai aizvakar kultūrai uzbrucis "cūku mēris". Asu publisku kritiku izpelnījusies gan iecere par nepieciešamību uz pašvaldību rēķina šūt stilizēti senlaicīgus tērpus no Ķīnā pasūtāma sintētiska apdrukas auduma (šī iecere, pašvaldību noprotestēta, tikko izņemta no darba kārtības), gan uzveduma repertuārs, kurā lauvas tiesa ir abu minēto horeogrāfu vārdabrāļu aktuālā jaunrade, latviešu dejas zelta klasikai atvēlot vien kompaktu kolāžu. Nudien laikam galīgi neko nesaprotu, domādama, ka svētkos jādzied un jādejo vislabākais, kas mums ir.

Gan plašsaziņas līdzekļos, gan sociālajos tīklos jau ir uzkarsusi īsta frontes cīņu gaisotne, un karā – kā jau karā. Piedodiet, bet otrdien notikušais perfekti iestudētais preses brīfings, kurā apriņķu deju virsvadītāji visai saspringtām sejām pauda "nedalītu atbalstu lieluzvedumam un tā radošajai grupai", stāstot, cik ļoti "dejotāji priecājas par iespēju piedalīties lieluzvedumā, nevis deju virknējumā", visdrīzāk signalizē par baiļu un pakļautības atmosfēru, kāda tautas deju kopēju vidē valda vismaz gadsimta ceturksni. Labi zināms – kas atļaujas ko iebilst, var sagaidīt zemāku novērtējumu skatē.

Varbūt arī ambiciozākajiem koru līderiem pēdējais laiks nostiprināt radošo monopolu? Tam vajadzīgi tikai divi tādi virsdiriģenti, kuri paši mēdz arī komponēt dziesmas. Ar savām dziesmām varētu piepildīt koru lielkoncertu Mežaparka estrādē, Jāzepa Vītola Gaismas pili un citu klasiķu pērles savērpjot kolāžā. Tādi vispusīgi talantīgi diriģenti mums taču ir. Kā gan viņiem līdz šim tāda doma nav ienākusi prātā? Kā gan radošais egoisms sevi piepildīs, ja vairs nebūs, kas dejo vai dzied, – jau ir cits jautājums.

Top komentāri

+
+
Ha ha, nopietni? "baiļu un pakļautības atmosfēru, kāda tautas deju kopēju vidē valda vismaz gadsimta ceturksni." :D
Bille
B
Kaut kas tur nav kārtībā. Tas ir lēts triks - izstāstīt visu Latvijas vēsturi ar sacerētām samākslotām it kā dejām. Ar koriem būs kas līdzīgs - katrs dieiģents grib 5 dziesmas diriģēt. Un tad koncerts 7 stundas.
Ernests Spīčs
E
Labi teikts! Paldies, Dienai, ka pēc ilgiem laikiem atkal publicējat sabiedrībai aktuālas lietas un šajās dienās, kad pēc 2 mēnešu ilgas klusēšanas beidzot pamanāma rosība deju lieluzveduma vīkšēju dārziņā nestāvat malā. Lai arī varam atviegloti uzelpot, ka neizdevās neslēptais mēģinājums tautas svētkos iedabūt skatuvei domātus tērpus tomēr vēl pastāv bažas par svētku saturu. Kur ir tā izcilā koncepcija par ko sabiedrība jau sen samaksāja 32 000? Kāds tad īsti būs repertuārs? Kuru horeogrāfu jaunrades dejas, kuras tautas deju apdares?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja