Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Kredīts un spirts

Zelta mikrofons zemajā startā – izziņoti pretendenti uz Mūzikas ierakstu gada balvu. Ceremonija notiks 28. februārī Dailes teātrī

Lai cilvēkiem ir ritms, pie kā dejot,/ Un ko paklausīties mājās ejot,/ Ko uzlikt fonā gatavojot/ Un ko citēt, gudri pajokojot… – šādi daļu no mūzikas funkcijām uzskaita Juris Simanovičs savā pagājušā gada albumā Kā samierināties ar savu nenozīmību. Šis noteikti viens no labākajiem pagājušā gada albumiem gan netika iesniegts Mūzikas ierakstu gada balvai Zelta mikrofons, kuras nominantu piecnieki 16 kategorijās tika izziņoti šonedēļ. Gadu no gada nākas atkārtoties, ka mūziķu un viņu izdevēju nepieciešamība pašiem pieteikties dalībai šajā ikgadējā sacensībā nav īsti pareiza, lai Zelta mikrofonu varētu uzskatīt par Latvijas mūsdienu mūzikas ainu pilnībā atspoguļojošu notikumu. No otras puses, ja jau mākslinieks neaprobežojas ar savas mūzikas spēlēšanu virtuvē tuvākajiem draugiem, bet ir ieguldījis enerģiju un līdzekļus, lai to ierakstītu studijā, izdotu albumā, un spēlē publiskos koncertos, viņš jau ir spēris soļus pa izrādīšanās trepēm, kur šāda uzprasīšanās būtu tikai vēl viens pakāpiens, bet izvēle ir katra paša ziņā.

Šogad pretendentu saraksta līdere ir grupa DaGamba, tas instrumentālās mūzikas kolektīvam varētu būt liels notikums, tomēr divas no četrām nominācijām ansamblim ir par sadarbību ar vokālistiem – Ralfu Eilandu un Aminatu. Tas ir atgādinājums, ka latvieši izsenis sevi dēvē par dziedātāju tautu. Otrais līderis nav neviens cits kā mūsu pagājušā gada Eirovīzijas varonis Justs. Divās nominācijās izvirzīti vairāki izpildītāji – gan jau populāri, gan pagaidām mazāk zināmi – Carnival Youth, Audience Killers, Agnese Rakovska, Dons, Dzelzs vilks, Rock’n’Berries, Prāta vētra un Musiqq (par kopīgi ierakstīto hitu), Intars Busulis un Kārļa Auziņa kvartets.

Jau nominantu izziņošanas laikā 1. rokkafejnīcā tika pasniegta balva par labāko albuma dizainu, kuru noteikti par krāšņo vāciņu būtu pelnījusi Elizabete Balčus, tomēr to saņēma Dona albums Tepat, ko noteikti ir redzējis katrs, kurš šajā laikā iebraucis Rīgā no Liepājas, Ventspils vai lidostas, – tādu gigantisku reklāmas laukumu, uz kāda pašlaik gozējas Dons pa visu tirdzniecības centra Spice sienu, vēl nav izpelnījies neviens. Tas tā, lai nevienam ārzemniekam, kurš pirmo reizi ierodas mūsu galvaspilsētā, nebūtu šaubu, kurš ir pats svarīgākais cilvēks Latvijā.

"Un kad saule kāps no gultas, abi grāvi sildīsim…" – tā savulaik dzejoja Māris Melgalvs un komponēja Juris Kulakovs balvu par mūža ieguldījumu jau saņēmušas grupas Pērkons dziesmā. Jādomā, ka šogad Zelta mikrofonu sadales svētki izvērsīsies gana vētraini un varoņi kā tādi mietpilsoņi neizklīdīs pa mājām īsi pēc pusnakts – ceremonija atgriežas Dailes teātrī, un to sponsorē ne tikai ātrie kredīti, bet arī kāds alkohola lieltirgotājs. Galu galā mūziķiem, lai par viņiem nākotnē būtu vērts rakstīt grāmatas, uzņemt filmas un rakstīt dzeju, jāuzspodrina savs bohēmas lauvu statuss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja