Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nevaldāmā dīva

Pasaulē sliktākās dziedātājas Florenses Fosteres Dženkinsas slavas ceļu daudzas operzvaigznes varētu apskaust.

Lai kļūtu slavens, ne vienmēr ir vajadzīgs spilgts talants savienojumā ar augstu profesionālo meistarību, veiksmi un izcilu menedžeri līdzās. Izrādās, gluži labi var iztikt bez daudzinātās formulas "viens procents talanta plus 99 procenti darba", ja vien ir kvēla vēlēšanās, nauda un neatlaidība īstenot mērķi. Tieši par šādu leģendāru gadījumu uzņemta pašlaik Rīgā skatāmā Stīvena Frīrsa biogrāfiskā komēdijdrāma Florense Fostere Dženkinsa ar Oskara laureāti Merilu Strīpu titullomā.

Florense Fostere Dženkinsa ir iegājusi vēsturē kā visekscentriskākā, visnemuzikālākā, visnetalantīgākā dziedātāja, kura noīrēja Ņujorkas Kārnegija zāli un koncertā 1944. gada 25. oktobrī līdz asarām izsmīdināja 3000 klausītāju. Viņa to paveica 76 gadu vecumā. Tā bija sensācija, 2000 gribētāju palika aiz durvīm. Zālē pulcējās slavenības, daudzi smējās. Lai savaldītos, džeza lielmeistars Kols Porters esot sāpīgi dūris sev kājā ar spieķi. "Viņa spēj nodziedāt visu, izņemot notis," koncertu izsmēja laikraksts The New York Sun. Pēc piecām dienām Dženkinsai bija sirdstrieka. Pēc mēneša viņa šķīrās no dzīves. Vēl šodien mūzikas veikalos tirgo viņas ierakstus, tie populāri arī YouTube.

Dzīves īstenībā balstītā filma ir neatvairāmi smieklīgs un vienlaikus cilvēcisks, sirsnīgs stāsts par personības spēku. Smiekli te garantēti, tiklīdz ieskanas pirmais dīvas "dziedājums" tik neiedomājami šķībā un greizā intonācijā un ritmā, ka pārsteigs pat tos, kuriem lācis uz auss uzkāpis. Ko vērta ir arī koncertmeistara pārsteigtā sejas izteiksme un smieklu lēkme liftā (pianistu izcili tēlo Saimons Helbergs).

Florenses Fosteres Dženkinsas vēlme ir nevaldāma. Nekas viņu neattur mirdzošā tērpā ar milzīgiem eņģeļa spārniem dziedāt koloratūrsoprānu visgrūtāko repertuāru: Adeles āriju no Štrausa operetes Sikspārnis un Nakts karalienes āriju no Mocarta operas Burvju flauta. Vecāku mantojums dāsni tiek tērēts labvēļu lutināšanai. Viņas fanu lokā bija pat diriģents Arturo Toskanīni, tenors Enriko Karūzo, komponists Džankarlo Menoti. Filma ir ne tikai smīdinoša komēdija, bet arī stāsts par drosmi un neatlaidību īstenot savu mūža sapni. Apliecinājums cilvēka gara vitalitātei, mūzikas dziedējošajam spēkam un cilvēkmīlestībai. Opermīļotājiem atklājums būs 29 gadus vecais krievu soprāns Aīda Garifullina, kura, filmā iejūtoties operzvaigznes Lilijas Ponsas tēlā, dzidrā un siltā balsī dzied Lakmē Zvana āriju no Leo Deliba operas Lakmē. To līdz ar citiem 30.–60. gadu amerikāņu superzvaigznes repertuāra hitiem viņa ierakstījusi debijas albumā, ko izdos Decca.

Par Florensi Fosteri Dženkinsu tapuši vairāki skatuves un ekrāna darbi. Jaunajā dokumentālajā spēlfilmā viņu atveido pasaulslavenais amerikāņu mecosoprāns Džoisa Didonato. Dramaturga Pītera Kviltera populārā komēdija Žilbinoši, kuras iestudējums 2005. gadā Londonas Vestendā bija nominēts Lorensa Olivjē balvai un izrādīts vairāk nekā 40 zemēs 27 valodās, pērn iestudēts arī Sanfrancisko latviešu teātrī ar Brigitu Siliņu galvenajā lomā. Pasaulē sliktākās dziedātājas slavas ceļu daudzas operzvaigznes varētu apskaust.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja