Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Viss no gala

Ar Berlīnes kinofestivālu, kurš notiks no 9. līdz 19. februārim un kurā būs jūtama Latvijas klātbūtne, tempu uzņem jaunais kino gads.

Perfekti trāpīts – Rīgā kinoteātrī Splendid Palace sāk rādīt provokatīvo Eiropas filmu Viņa/Elle, kas pietuvinājusi franču ikonu Izabellu Ipēru ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars, savukārt šīs filmas režisors nīderlandietis Pols Verhovens šodien sāk vadīt 67. Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla žūriju. Tas ir tas pats Verhovens, kurš 90. gados izbaudīja Holivudas karjeras saldmi, veidodams Robokopu, Pamatinstinktu un citus darbus, un kurš negaidīti atgriezies pie saknēm – Eiropas kino. Fakts, ka 78 gadus vecais mākslinieks uzaicināts vadīt Berlīnes festivāla žūriju, ir skaists žests.

Kamēr balvu sezona ASV gaida kulmināciju un arī noslēgumu – Oskara ceremoniju 26. februārī –, tikmēr Eiropā sākas jaunais festivālu gads. Berlīnes forums ir viens no nozīmīgākajiem gada notikumiem kino. Statistika ir iespaidīga: pēdējos gados Berlīnes festivāls pārdod 350 000 biļešu, tādējādi apliecinot savu demokrātiskākā un populārākā festivāla statusu Eiropā. Tā norises atspoguļo 4000 žurnālistu, festivāls uzņem 20 000 viesu, kuri uz festivālu ierodas no 122 valstīm. Oficiālajā programmā tiek izrādīts aptuveni 400 filmu. Labā ziņa – šogad Berlīnes festivāla konkursa programmā Generation Kplus iekļauta Latvijas studijā Rija tapusī animācijas īsfilma Dziedošais Hugo un viņa neticamie piedzīvojumi, savukārt pērn Berlīnes festivāla programmā Generation 14plus balvu guvušās spēlfilmas Es esmu šeit aktrise Elīna Vaska ir kļuvusi par European Shooting Star – Eiropas jauno kinozvaigzni (šīs zvaigznes tiek atlasītas īpašā konkursā). Vērts piefiksēt – filma Es esmu šeit sestdien, 11. februārī, plkst. 21.25 būs skatāma LTV1. Šoreiz Elīnu Vasku Berlīnē gaida daudz izaicinājumu – tā ir unikāla iespēja ielikt fundamentu starptautiskai karjerai. Lai veicas! Berlīnes kino tirgū (European Film Market), kas ir svarīga festivālu pavadoša aktivitāte, darbosies Latvijas stends; paredzēti filmas Melānijas hronika seansi.

Par Berlīnes festivāla konkursa programmas balvām cīnīsies 18 filmu. To autoru vidū ir pārsteidzoši maz klasiķu. Tomēr konkursā savas filmas rādīs somu autorkino slavenība Aki Kaurismeki (Cerības otra puse/The Other Side of Hope), vācu meistars Folkers Šlēndorfs (Atgriešanās Montaukā/Return to Montauk), poļu klasiķe Agņeška Holanda (Pēdas/Spoor), britu režisore Sallija Potere (Ballīte/The Party) un citi.

Vairāku populāru mākslinieku darbi iekļauti konkursa programmas ārpuskonkursa sadaļā – jā, ir tāda jancīga sadaļa. Piemēram, režisora Denija Boila Vilcienvakte 2/T2 Trainspotting (leģendārās 1996. gada filmas turpinājums), aktiera Stenlija Tuči uzņemtā filma Pēdējais portrets/ Final Portrait (biogrāfiska drāma ar Džefriju Rašu mākslinieka Alberto Džakometi lomā), amerikāņa Džeimsa Mengolda fantastikas filma Logans/Logan ar Hjū Džekmenu galvenajā lomā un citi darbi. Visticamāk, tieši šīs filmas būs pirmās, kuras tiks līdz Latvijas kinoteātriem. Un turēsim īkšķi par mūsējiem Berlīnē!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja