Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Daina Grūbe. Ducis cara rubļu

Apgādā Zvaigzne ABC klajā nācis Dainas Grūbes romāns Ducis cara rubļu jeb No svētdienas līdz svētdienai, biogrāfisks stāstījums par stipru latviešu sievieti nežēlīga laikmeta griežos, pavēstīja apgāda pārstāve Kristīne Ilziņa.

Grāmatas atvēršanas svētki notiks 7. decembrī plkst 17 apgāda Zvaigzne ABC prezentāciju zālē K. Valdemāra ielā 6 (ieeja no grāmatnīcas).

Daudzu latviski izdotu grāmatu tulkotāja, redaktore, dzejniece Daina Grūbe (1960) jau sen bija vēlējusies uzrakstīt grāmatu par savu vecmāmiņu Matildi Šmiti (Lečmani) – neparastu latviešu sievieti, kuras mūžs sakrita ar Latvijas vēsturē tik trauksmaino 20. gadsimtu teju visā tā garumā.   

No 1897. gada, kad septiņgadīgā Mīnīte, parasta latviešu zemnieka meita, vēl pat nenojauš, ko viņai sola lielā pasaule, līdz notikumiem, kas aizved Mīni uz Rīgu, Pēterburgu, Maskavu, Vladivostoku un pat Ķīnu, ierauj abu pasaules karu mutuļos, aizved izsūtījumā, liek iepazīt visdažādākos ļaudis un pieredzēt ne tikai sāpes, bet arī neticamus brīnumus – Mīne Kalēja ir kā latviešu gara spēka arhetips un vienlaikus arī tikai trausla sieviete, kura spēj –  kurai jāspēj – būt stiprai laikmetā, kad runa visbiežāk bija ne jau par labklājīgu dzīvi, bet gan tikai izdzīvošanu. 

Romānam ir savdabīga kompozīcija: tas sastāv no astoņām daļām – no svētdienas līdz svētdienai –, kas atspoguļo astoņus dzīves krustpunktus galvenās varones Vilhelmīnes Kalējas dzīvē. (Respektējot savus tuviniekus, autore romānā lielāko daļu personvārdu ir mainījusi.) Kā jau 20. gadsimtā, šie dzīves krustpunkti allaž ir saistīti ar globāliem notikumiem, kas satricina ne tikai Mīnes pašas dzīvi, bet arī Latviju, Eiropu un pasauli.

Dainai Grūbei izdevies lieliski parādīt sievietes pašcieņu, drosmi un izturību šķietami neizturamos dzīves pārbaudījumos. Visos dzīves pārbaudījumos par savu vissvarīgāko balstu Mīne atzīst gara gaismu un darba tikumu. Tomēr, kad atnāk mīlestība, arī izglītotā, prātīgā un stiprā sieviete kļūst vāja un klūp.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja