Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jānis Ūdris. Leitnants Rubenis. Bruņinieks Roberts

Apgāds Zvaigzne ABC laiž klajā publicista un rakstnieka Jāņa Ūdra septīto grāmatu Leitnants Rubenis. Bruņinieks Roberts, pavēstīja apgāda pārstāve Kristīne Ilziņa.

Jānis Ūdris jau labu laiku ir ieņēmis īpašu nišu latviešu daiļliteratūrā: viņa vēsturiskie romāni (Ulmanis. Lielā Kārļa testamentsMeierovics. Trīs Annas, Meldras un Matīsa ceļojums vēsturē) analizē mūsu vēstures krustceļu psiholoģiskos aspektus. 

Jāņa Ūdra jaunais romāns Leitnants Rubenis. Bruņinieks Roberts liek kardināli pārskatīt septiņus gadu desmitus kultivēto priekšstatu par latviešiem Otrajā pasaules karā tikai kā iebrucēju karakalpiem. Šis ir vēstījums par bataljonu, kas starp divu okupācijas varu dzirnakmeņiem cīnījās zem sarkanbaltsarkanā karoga. Kā to nosauc pats autors, šis ir romāns par nācijas sirdsapziņu.

Grāmata piedāvā aizraujošu ieskatu vēsturiskas personas – 27 gadus jaunā Auto-tanku pulka rezerves virsnieka Roberta Rubeņa – dzīvē. Jau bērnībā Roberts vada patriotisku skolēnu organizāciju, savukārt, iestājies karadienestā, viņš kļūst par leitnantu un tanka komandieri. Priekšzīmīgo virsnieku ciena dienesta biedri un apjūsmo sievietes, dēvējot par bruņinieku Robertu. Itin kā jūtot drīzo neatkarīgas Latvijas valsts un pats sava mūža galu, Roberts arī pēc karadienesta beigām alkaini tver dzīvi – līdz spēku izsīkumam plēš līdumu tēva saimniecībā, metas mīlas dēkās, bet Latvijas okupācijas naktī viens pats uz motocikla stājas ceļā krievu tanku kolonnai...

Romānā sniegta plaša Latvijas okupācijas un Baigā gada panorāma, ietverot arī interesantas detaļas: piemēram, pirmo reizi mūsu oriģinālliteratūrā restaurētas 1944. gada jūlija kaujas par Jelgavu. Grāmatu caurvij pārliecība, ka par savu valsti jācīnās jebkuros apstākļos – tā ir aksioma, kas īpaši nozīmīga mūsdienu saspringtajā starptautiskajā situācijā.

Rakstnieks norāda: “Leitnanta Roberta Rubeņa varoņstāsts kā unikāla, dzintarā saglabāta vēstures liecība mūs paceļ pāri totalitārisma gadu pazemības un politiskās konjunktūras inercei, ievedot brīvu cilvēku vērtību sistēmā.”

Jāņa Ūdra grāmatas Leitnants Rubenis. Bruņinieks Roberts atvēršanas svētki notiks 14. decembrī plkst. 16 Kara muzeja Lielajā zālē Smilšu ielā 20.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja