Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mākslinieks Arnis Balčus izdod grāmatu par Uzvaras parku

Grāmatnīcā Robert's Books, 1. decembrī, plkst. 18 notiks māklsinieka Arņa Balčus fotogrāmatas Victory Park (Uzvaras parks) prezentācija, informēja mākslinieks.

Grāmata nāk klajā neatkarīgajā izdevniecībā Brave Books (Vācija) sadarbībā ar Mūsdienu kultūras centru KultKom.

Tās centrā likti latviešu sabiedrībai neērti temati – valsts vēsture, politika, krievu un latviešu attiecības –, un tā fonā ir pretrunīgais Uzvaras parks Rīgā.

Arnis Balčus pazīstams kā mākslinieks, kuru interesē problemātiski jautājumi, kas skar personīgo un kolektīvo identitātāti, atmiņas un vēsturi. Projekts Victory park uzsākts 2008. gadā, kad Arnis Balčus savā radošajā darbībā pievērsa uzmanību 9. maija svinībām Uzvaras parkā. Parks kļuva par fonu mākslinieka radošajai improvizācijai, centrā izvirzot Uzvaras parka pretrunīgo dabu gan valsts vēstures aspektā, gan mūsdienu sabiedrības redzējumā, gan arī katra indivīda personīgās dzīves perspektīvā.

Rīgas Stradiņa Universitātes asoc. profesors, semiotiķis Sergejs Kruks norāda: "Arnis Balčus nepieprasa raudzīties uz realitātes attēliem kā simboliem, kuriem fotogrāfs būtu apzināti piešķīris papildu jēgu. Balčus šajā albumā ir ne tikai apvienojis jēdzieniski nesaistītas zīmes, bet ļauj vērotājam pašam pārveidot attēlu secību, lai pēc tam lauzītu galvu par radīto nozīmi. Par zīmi var kļūt jebkas, tomēr reizēm ir veselīgi priekšmetus un cilvēkus uztvert tikai kā priekšmetus un cilvēkus, nemokot sevi ar simboliskā vēstījuma dešifrēšanu.”

Grāmatas dizainu radījis Berlīnē dzīvojošais lietuviešu mākslinieks Toms Mrazausks. Izdevuma vizuālais un funkcionālais izpildījumus ir izaicinošs un neērts, tāpat kā projektā skartās tēmas, savukārt attēlu secīgums, ko raksturo nelineārais naratīvs, sasaucas ar to neviennozīmīgo un pretrunīgo pasauli, ko reprezentē Uzvaras parks.

Grāmata Latvijā būs pieejama Jāņa Rozes grāmatnīcās, kultūrpreču mājā Nice Place Mansards, grāmatnīcā Robert`s Books, Latvijas Fotogrāfijas muzejā, kā arī interneta vietnē balcus.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja