Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Jūs neaizmirsīsim!

Latvijas Ugunsdzēsības muzeja tematiskā izstāde Jūs neaizmirsīsim! veltīta Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijas sākuma 30 gadu atcerei un cilvēku varoņdarbam.

1986. gada 26. aprīlī Černobiļas AES avārija pārsteidza Padomju Savienības vadību nesagatavotu. Sākotnēji ziņas par avāriju slēpa. Pirmo oficiālo paziņojumu televīzijā pasniedza kā nenozīmīgu notikumu 27. aprīlī, un tikai ārvalstu spiediena ietekmē vēlāk iedzīvotājus informēja par milzīgo avāriju. Jau 27. aprīlī notikuma vietā strādāja ap 2,9 tūkstošiem cilvēku.

Sākumā Černobiļas AES avārijas seku likvidācijas darbos iesaistīja AES ugunsdzēsības struktūrvienības, PSRS Iekšlietu ministrijas sistēmas un valsts drošības iestāžu  personālsastāvu,  PSRS Aizsardzības ministrijas (Kijevas, Karpatu, Baltkrievijas kara apgabali) karaspēka daļas. Vēlāk pievienojās Baltijas kara apgabala civilās aizsardzības karaspēka daļas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī dažādi resori.

Līdz 22. maijam no piesārņotajām teritorijām evakuēja 89,4 tūkstošus cilvēku, dzīves vietu bija spiesti mainīt līdz 135 tūkstošiem cilvēku.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas aplēsēm katastrofas izraisīto seku rezultātā priekšlaikus miruši 170 000 cilvēku.

Avārijas seku likvidācijā pavisam piedalījās vairāk nekā 800 000 cilvēku, 6000 arī no Latvijas, no kuriem vairāk nekā trīs tūkstoši ieguvuši invaliditāti, pārējie dažādā pakāpē zaudējuši darba spējas. Daudziem avārijas seku likvidētājiem pēc 1986. gada dzimušie bērni cieš no dažādām iedzimtām kaitēm. Ap 1500 avārijas seku likvidācijas dalībnieki miruši.

No Latvijas Černobiļas AES avārijas seku likvidācijā piedalījās vairāk nekā 6000 dalībnieki. Pirms gada politiķi deva zaļo gaismu iecerei par īpašas piemiņas zīmes izveidi avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem. Plānots, ka piemiņas zīmes pakāpeniski tiks pasniegtas pilnīgi visiem AES katastrofas seku likvidētājiem Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Liepājas muzeja ekspozīcija Liepāja okupāciju režīmos, K. Ukstiņa ielā 7/9, Liepāja

Kad?

8. decembris, 2016 – 31. decembris, 2016

T.–sv. 10–18

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja