Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Juris Petraškevičs. džīpīes

Jura Petraškeviča izstādi veido smalki tīkloti lielizmēra un nelielāki ogles un pasteļu zīmējumi. Tās nosaukumā džīpīes ir it kā nesakarīgs burtu virknējums, kas tomēr fonētiski rada asociāciju ar pasaules tīmekļa norādītu, kontrolētu iespējamās atrašanās vietu. Katrs var būt saredzams, atrodams, sajūtams, bet ne vienmēr izprotams.

„Atmiņu un pieredzes gravitācija sniedz apjēgu par atrašanos konkrētā vietā un laikā, veido savdabīgus personīgas laiktelpas ieliekumus, padarot tos unikālus un daudzdimensionālus.

Šīs deformācijas labi jaušamas koordināšu tīklojuma retinājumos un sabiezinājumos, un, kaut vietumis struktūras un pustoņu abstraktās modulācijas pārtop pamanāmākos, konkrētākos tēlos, nomaļus vērotājam tās bieži var palikt nenolasāmas un neizskaidrojamas. Šī iemesla dēļ gan zīmējumu tapšanā, gan to apjēgā izšķiroša nozīme ir laikam. Tajos ieaustais vēstījums atšķirīgs, vai uz to lūkojas vērīgi vai garāmejot, no tālienes vai tuvumā,” Juris Petraškevičs, 2016.

Juris Petraškevičs (1953) beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu (1972-1978) un 2003. gadā LMA ieguvis Mākslas maģistru.

Juris Petraškevičs ir Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras asociētais profesors un galvenais mākslinieks izdevniecībā Neputns. Izstādēs piedalās kopš 1972. gada - bijušas vairāk nekā piecpadsmit personālizstādes un piedalījies vairāk nekā divdesmit grupu izstādēs Zviedrijā, Dānijā, Čehijā, Lielbritānijā, Lietuvā, Igaunijā un Latvijā.

Kopš 1980. gada nodarbojas ar grāmatu grafiku un dizainu, miniatūrgrafiku, veidojot grāmatzīmes. Par animācijas filmām Miega vilcieniņš (1998, studija Dauka) un Neparastie rīdzinieki (2001, studija Dauka) saņēmis Lielo Kristapu - gada balvu kinomākslā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Galerija Māksla XO, Elizabetes 14

Kad?

19. janvāris, 2017 – 14. februāris, 2017

P.–s. 12–18

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja