Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Laima Bikše. Sapņu dārznieks

Sapņi, atmiņas, noslēpums, sava daļa mistikas un liela deva patiesības kā jau visās pasakās. Vai tas notiek šodien, vakar vai sensenos laikos un, ja nu tas tikai būs?

Laimas Bikšes gleznas stāsta par to, kas bijis vai arī varēja būt ar tam piešķirto māksliniecisko ticamību. Kaut kā viss notiek vietā, kas mums visiem pazīstama, kur visi esam bijuši un reizē – tā ir pārsteigumiem pilna. Vai tā var būt? Atceries, kā spēlēji paslēpes. Atceries, jo noteikti to esi darījis, tikai atceries. Un trakais skrējiens, kad kāds nosaucas: "Pēdējais pāris šķiras!" Tad vēl ir sunīši, aklās vistiņas un spēle ar pietupšanos. Tu esi mazs un liela pasaule ap tevi. Vai šodien tā liekas mazāka vai tikai mazāk vilinājumu un  noslēpumu? Un ja nu izdevies saglabāt interesi un prieku par katru dienu, ko citi sauc par ikdienu, tad tev ir arī sava māksliniece un viņu sauc Laima Bikše. Laima ir prof. Imanta Vecozola mīļākā skolniece, lai gan, lai atrastu starp viņiem kaut ko kopīgu, ir jāpadomā: pirmais, protams, ir minētais ikdienas skaistums, pietāte pret lietām, priekšmetiem, augiem, putniem un zvēriem, kas ir apkārt. Pietāte pret dzīvi un visu dzīvo un arī nedzīvo dabu. Un tad tu atceries par lielo laimi, kas slēpjas mazajā, un par patiesajiem svētkiem, ko spēj sniegt katra diena. Tikai jāprot tos satvert un svinēt, par tiem priecāties ar tādu klusu un patiesu prieku, bez izlikšanās un no visas sirds.

Laimas Bikšes glezniecība nav skaļa, tā negrib ne šokēt, ne provocēt. Tikai aicina novērtēt, atsijāt graudus no pelavām ar piebildi – savējie sapratīs. Saturs bez formas nav glezniecība, un par glezniecību nevar runāt, neminot krāsu, kolorītu. To var baudīt, par to var tīksmināties Laimas Bikšes gleznās. Sevi izgaršot liek oranžie toņi - vitalitātes, dzīvības nesēji, sulīgi sarkanais un noslēpumaini zilizaļais. Bez saules neiztikt, tāpēc tik spožs ir dzeltenais, un katrai dienai atkal seko nakts –  ar zvaigznēm, bez zvaigznēm, bet vienmēr noslēpumu pilna. Arī līnijai ir sava vieta  gleznas plaknē. Tā ir jūtīga, smalka, vietvietām pulsējoša.

Laima Bikše īpašu vērību pievērš gleznas virsmai. Tur ir gan biezāki lazējumi, gan atsegta audekla faktūra, kaut kas dzēsts un parīvēts, arī šīs iemaņas nāk no bērnības, jo akadēmijā nez vai to mācīja. Un akadēmija, tas ir tik sen, jau divi gadu desmiti kā studijas pabeigtas (1997), un turpinās lielā dzīves skola, tāpēc atliek tikai konstatēt, ka Laimas Bikšes dzīvē glezniecībai ir svarīga  vieta. Tas nav tā pa jokam, bet ar lielu piederības sajūtu šai bezgala interesantajai pasaulei, ko sauc par mākslu. Var teikt, ka Laima nevar negleznot. Un to secināt ir ļoti patīkami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Galerija Daugava, Ausekļa iela 1

Kad?

11. janvāris, 2017 – 11. februāris, 2017

O.–S. 11–18

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja