Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

LMS muzeja izstāde Patiesais klusums

Latvijas Mākslinieku savienības muzeja izstāde Patiesais klusums aicina 20. gs. 60.–80. gadu mākslinieku redzējumā un izpausmēs ielūkoties lietu metafiziskajā būtībā jeb mierīgās dzīves žanrā, kā to sauca 17. gs. Francijā.

Tieši interjera priekšmeti, ziedi, grāmatas, trauki, svečturi – mūsu sadzīves liecinieki – mākslinieku brīvā, radošā gara izpausmes atklāj bez tematiskiem nosacījumiem, izdabāšanas konjunktūrai, ļaujoties savai formas, krāsu, triepienu un stilistikas valodai. Subjektīvi veidots kompozicionāls kārtojums, filozofiskas pārdomas vai priecīga sajūsma par objekta formu, virsmu, faktūru – tā ir mākslinieku izvēle, kam ļauties aicināts arī mūsdienu skatītājs.

Izstādes ekspozīcija veidota, uzsverot, ka latviešu glezniecībā klusā daba vairāk tiek tēlota kā pārticības svētki un gandrīz kā nejaušības parādās filozofiskas pārdomas, nolemtības sajūta vai aizejošā skaistuma estetizācija. Radot kluso dabu, mākslinieks paliek tikai ar sevi, viņa domas galvenokārt tiek vērstas virzienā, kā parādīt māksliniecisko varēšanu.

Izstādē eksponēto mākslinieku (B. Bērziņš, O. Jaunarājs, I. Zariņš, O. Ābols, B. Vasiļevskis, J. Viļumainis, B. Baumane, J. Anmanis, J. Zemītis, P. Postažs, A. Zariņa u.c.) darbos vērojams, ka klusās dabas žanrs ir daudznozīmīgs un var tikt izvērsts gan kā prieks par bagātīgo ražu vai sakrāls vēstījums, gan juteklisks baudījums vai pārdomu mirklis par pasaulīgās esības trauslumu.

Izstāde Patiesais klusums veidota kā turpinājums izstādēm Pingpongs. Ideju saspēle Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā un Sarkanais un melnais Vidzemes koncertzālē Cēsis, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammai Profesionālās mākslas pieejamība reģionos Latvijas Mākslinieku savienības muzeja ciklā Latvijas Mākslinieku savienības 75.gadu jubileja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Teātra nams Jūras vārti, Karlīnes 40, Ventspils

Kad?

13. janvāris, 2017 – 19. februāris, 2017

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja