Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Ruta Štelmahere Dzimšanas diena

Izstādē apkopoti mākslinieces dažādu gadu gleznojumi un trīs jauni darbi. Tos vieno pārdomas par grūti izprotamo parādību – dzīvi, ko Dievs dāvā kā sēklu mūžīgai dzīvībai. Izstāde vēsta par ceļu no ziemas uz pavasari, no garīga sastinguma uz augšāmcelšanās brīnumu – Lieldienām.

Ruta Štelmahere: „Dzimšanas dienas rītā ūdens spainī bija apvilcies ar ledus kārtiņu, aiz māla nama zemā lodziņa čokurojās saules mūžsenā seja. Savas mātes dzimšanas dienas rītu es varu tikai iztēloties, tāpat kā savējo, kuru esmu piedzīvojusi, bet neatceros. Kad piedzima mans dēls, aiz loga vējš lauzīja divas krusteniski augošas priedes, bet meitas dzimšanas dienas rītā saule bija ar siltu gaismu iztriepusi slimnīcas parku. Esības brīnums mani uzrunā pārlaicīgas gaismas valodā.

Izstādes atklāšana iekrīt manas mammas dzimšanas dienā. Vēlos šo dienu un mūsu visu esamību svinēt kopā ar saviem draugiem mūziķiem un dzejniekiem, mākslu mijiedarbē mēģinot uztvert dzīves pulsāciju tās dažādajās izpausmēs un veidojot dialogu starp laicīgo un mūžīgo.”

Ruta Štelmahere ir beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju, strādā par skolotāju Jēkabpils mākslas skolā, sarīkojusi 11 personālizstādes, vada mākslas studiju Slieksnis.

Viņa ir trīs dzejoļu krājumu – Ieskaties sēklai acīs (1998), Klēpis (2011), Krekls (2016) – autore. Krājumam Klēpis piešķirta Literatūras gada balva dzejā.

Izstādes atklāšanā 22. februārī plkst.18.30 cits cita dzeju lasīs dzejnieki Daina Sirmā, Jānis Vādons, Sintija Kampāne, Andris Ogriņš, Milda Klampe, Māris Salējs, Ruta Štelmahere, muzicēs Elija Kapicka un Mareks Sarnovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Ojāra Vācieša muzejs, O. Vācieša 19

Kad?

22. februāris, 2017 – 6. aprīlis, 2017

O.–s. 10–17

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja