Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Sarīkojums Ceļā uz vārda brīvību: laikraksta Padomju Jaunatnes pārtapšana

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļa Tautas frontes muzejs turpina aizsākto sarunu ciklu Trešā atmoda. 1987. gads. Kā tas sākās? Sarīkojumā tikšanās ar laikraksta Padomju Jaunatne (vēlāk – Latvijas Jaunatne) galveno redaktoru Andreju Cīruli.

1986. gada 15.–20. septembrī Jūrmalā notika PSRS un ASV sabiedrības pārstāvju kopīgā Čatokvas konference.  Tā bija pirmā šāda veida norise Padomju Savienības teritorijā kopš Aukstā kara sākuma 20. gs. 40. gados. 

Lai arī tolaik gaisā jau bija jūtamas Trešās atmodas vēsmas, Amerikas Savienoto Valstu vēstnieka PSRS Džeka Metloka atklāto paziņojumu, ka ASV joprojām uztur spēkā Latvijas okupācijas neatzīšanas politiku, padomju presē cenzēja. Tomēr 1987. gada vasarā klajā laistajā izdevumā Jūrmalas dialogi Metloka runa tika publicēta pilnībā. 

Atbildīgo par grāmatas izdošanu un tās faktisko iniciatoru Andreju Cīruli pēc tam no amata Latvijas Komunistiskās partijas Centrālajā Komitejā pārcēla zemāka ranga darbā – par Komunistiskās jaunatnes savienības Centrālās Komitejas laikraksta Padomju Jaunatne galveno redaktoru. 

Avīze Padomju Jaunatne īsā laikā pārvērtās un kļuva par vienu no svarīgākajiem Latvijas un latviešu nacionālo ideju nesējiem un izplatītājiem. Kā un kāpēc tā notika? Ko cilvēki varēja lasīt Trešās atmodas populārākajā laikrakstā un kas notika tā aizkulisēs, pirmo reizi LTF muzejā stāstīs Andrejs Cīrulis. Stāsts par Padomju Jaunatni 1987. gadā ir arī stāsts par vārda brīvības izcīņu cenzūras un Komunistiskās partijas joprojām kontrolētajos preses uzdevumos. 

Ieeja bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Tautas frontes muzejs, Vecpilsētas 13/15

Kad?

26. janvāris, 2017

16:00

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja