Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -3 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dainis Īvāns ieskaņo savu Atmodas laika radio runu spēlfilmai Paradīze ‘89

Režisores Madaras Dišleres topošajai spēlfilmai Paradīze ‘89, kas stāsta par Atmodas laiku, Dainis Īvāns šodien, 15. februārī, ieskaņojis savu radio runu, kas skanēja 1989. gada 23. augustā, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Filmas skaņu celiņam nepieciešami Atmodas laika audiomateriāli, bet izpētē atklājās, ka tobrīd populārā politiķa, Tautas frontes vadītāja Daiņa Īvāna uzruna tautai nav saglabājusies nevienā arhīvā, tikai paša Īvāna pierakstos. Tāpēc Dainis Īvāns piekrita filmas vajadzībām ierunāt šo tekstu, kopā ar filmas režisori Madaru Dišleri un skaņu režisoru Ernestu Ansonu atsaucot atmiņā Atmodas laika sajūtas.

Filma Paradīze ‘89 ir balstīta uz režisores Madaras Dišleres bērnības atmiņām, tas ir laiks, kad Latvija kā neatkarīga valsts bija tikai vēl sapnis, un katrā no mums bija mazi sapņi par to, kāda būs atkal brīvā Latvija. Filma stāsta par māsiņu Paulas (9) un Lauras (7) vasaras brīvlaiku 1989. gada augustā, kad meitenes ierodas mazpilsētā ciemos pie māsīcām. Māsīcu mātes nav mājās, un meitenes izbauda "brīvību", iztēlojoties, kā ir būt pieaugušām. Spriedzi kāpina televīzijas ziņas par notikumiem politikā, un meiteņu attiecības kļūst saspīlētas, mijoties bailēm par tuvojošos karu un nespējai emocionāli tikt galā ar pieaugušo dzīvi. Galu galā Paula nolemj rīkoties, cerot – ja Latvija atgūs brīvību, tas nāks par labu visiem.

Filmas radošā komanda ir režisore un scenāriste Madara Dišlere, operators Gints Bērziņš, mākslinieks Aivars Žukovskis, kostīmu māksliniece Līga Krāsone, filmas producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze (studija Tasse Film).

Galvenajām lomām izvēlētas četras 7–12 gadus vecas meitenes – Magda Lote Auziņa, Līva Ločmele, Marta Ģertrūde Auzāne un Evelīna Ozola. Epizodiskās lomās filmā būs redzami vairāki Latvijā pazīstami aktieri – Guna Zariņa, Gatis Gāga, Nauris Puntulis, Inga Apine, Kaspars Gods un Ģirts Rāviņš.

Filma top studijā Tasse Film ar Nacionālā Kino centra atbalstu programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei. 

 

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
DAINI,KAD TU 1991.GADA JANVĀRĪ SAUCI UZ BARIKĀDĒM ES KŪTĪ AR ROKĀM SLAUCU 6 GOTIŅAS ... LAI MŪSU LATVIJAI TIKAI LABA VESELĪBA !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja