Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Mūžībā devies kino režisors un operators Uldis Brauns

Pirmdien aizsaulē devies izcilais kinorežisors un operators Uldis Brauns, portālu Diena.lv informēja Latvijas Kinematogrāfistu savienība. Publicējam Latvijas Kinematogrāfistu savienības atvadu vārdus.

Ar skumjām paziņojam, ka  atkal ievelkam mazo stīpiņu starp 2 datumiem, kurā ietverta diža, bagāta, radoša dzīve. Aizsaulē devies izcilais kino režisors un operators Uldis Brauns. Cilvēks ar vārdu, ar drosmi, lieliem darbiem un siltu smaidu, viens no pasaulē pazīstamākajiem Latvijas kino meistariem,  viens no 1960-to gadu Latvijas dokumentālā kino avangardistu grupas līderiem, informē Latvijas Kinematogrāfistu savienība.

Tās radošā darbība ieviesa jaunus dokumentālā kino veidošanas principus, kas Pasaules kino vēsturē pazīstami  ar nosaukumu Rīgas poētiskā dokumetālā kino skola.  Šī virziena manifests –  Baltie zvaniņi (1961.), kas iekļauta pasaules nozīmīgāko īsfilmu sarakstā, bija Ulda operatora debija pēc studijām Valsts Kinematogrāfijas institūtā.

Lūk – tik spožs sākums! Tam sekoja filmas, kas simtprocentīgi ierakstītas latviešu kino zelta fondā – Sākums, Strādnieks. Celtne – saskatot tēlaino un būtisko nesamākslotā, dzīvā vidē. Ulda Brauna radošo darbu raksturo globāls
vēriens, filozofisks skatījums uz procesiem Latvijā un pasaulē, realitātē atrasti mākslinieciski tēli,asociācijas un metaforas.  Tapa lielās formas darbi – 235 miljoni (1967.), Ceļojums uz Zemi (1977.), spēlfilma Motociklu vasara (1975.), Mūsu dzīves zvaigžņu stundas (1987.) un citas. Viņa pēdējā darbā Ardievu, divdesmitais gadsimts! (2005.) apkopoti arhīvu kino materiāli par Latvijas pretrunu plosīto vēsturi visa gadsimta garumā, liekot līdzdomāt, līdzijust, nestāvēt malā, bet darīt.

Paldies!

Ar visdziļāko līdzjūtību tuviniekiem, sakām - Ardievu, Uldi Braun, meistar, kolēģi, draugs..., lai viegls Tavs Aizsaules ceļš!

Atvadīšanās notiks Saldū, 18.janvārī plkst. 13:00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja