Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Princese un viņas mamma

Gada nogalē viena pēc otras mūžībā devās divas Holivudas leģendas – aktrise Kerija Fišere un viņas māte Debija Reinoldsa

Neilgi pirms Ziemassvētkiem, 23. decembrī, Kerija Fišere devās no Londonas uz Losandželosu, lai svētkos būtu kopā ar tuvajiem. Īsi pirms kompānijas United Airlines lidmašīnas nolaišanās Losandželosas lidostā aktrisei kļuva slikti – viņai blakus sēdošais pasažieris sacēla trauksmi. No lidmašīnas Kerija Fišere tika nogādāta slimnīcā, kur pēc četrām dienām, 27. decembrī, aizgāja mūžībā. Viņai bija 60 gadu.

Dienu vēlāk, 28. decembrī, turpat Losandželosā pārtrūka viņas mātes – leģendārās Holivudas aktrises Debijas Reinoldsas – dzīves ceļš. Debijai Reinoldsai bija 84 gadi. Māte un meita tiks apbedītas līdzās viena otrai. Pēc mātes un māsas aiziešanas mūžībā Debijas Reinoldsas dēls un Kerijas Fišeres brālis Tods sociālajos tīklos izplatīja aizkustinošu zīmējumu – divas sieviešu figūriņas aiziet pa (mūžības) ceļu. Viena no tām ir balti tērptā Zvaigžņu karu princese Lea, otra – jauna dāma ar lietū pilošu lietussargu. Holivudas vēsturē iesvaidītie sapratīs – līdzās princesei Leai ir Debijas Reinoldsas populārākā varone no mūzikla Dziedot lietū/Singing in the Rain (1952). Klasiskajā filmā Debija Reinoldsa nospēlēja un izdejoja jaunas, talantīgas dziedātājas lomu, kura kļūst par zvaigzni skaņu kino pirmsākumos.

Dzīves laikā mātes un meitas attiecības nebūt nebija vienkāršas, tajās bija dramatiski krīzes brīži un rāmi izlīguma periodi. Holivudā un zvaigžņu ģimenēs nekas nav vienkārši, un abas sievietes katra savā laikā amerikāņu un pasaules kinovēsturē ir ierakstījušas savu vārdu.

Divas kliņģercopes

Kerija Fišere savu vietu kinovēsturē ir ieguvusi ar vienu zīmīgu – princeses Leas – lomu filmā Zvaigžņu kari/Star Wars (1977). Filmā, kas aizsāka ne tikai Džordža Lūkasa fenomenāli veiksmīgo un populāro Holivudas sāgu, bet arī jaunu laika skaitīšanu, jaunu Holivudas biznesa modeli – blokbasteru ēru. Kerijai Fišerei tolaik bija 19 gadu, un pēc Zvaigžņu kariem viņa pamodās slavena – gluži tāpat kā visa projekta komanda. Princese Lea, kuras būtisks akcents ir arī jancīgā frizūra – divas kliņģercopes –, kuru, kā stāsta, Kerija Fišere neesot varējusi ciest ne acu galā, sen pārtapusi ikoniskā, neskaitāmos suvenīros tiražētā tēlā. Princese Lea nebija Kerijas Fišeres pirmā kinoloma. Viņa debitēja satīriskajā komēdijā Šampūns/Shampoo (1975) kopā ar ļoti populāro Vorenu Bītiju. Kerijai Fišerei tolaik jau bija arī skatuves pieredze – 15 gadu vecumā kopā ar māti Debiju Reinoldsu viņa bija uzstājusies Brodvejas iestudējumā Irēna/Irene.

Par spīti spožajam karjeras sākumam un ģimeniskai piederībai Holivudas aktieru elitei, Kerijas Fišeres dzīve ir bijusi dramatiska un vētraina. Atkarības, narkotikas, depresija – pilns Holivudas slavenības destrukcijas komplekss, kas padarīja mākslinieces karjeru daudz fragmentētāku, nekā tā varēja būt.

Aktrises filmogrāfijā ir teju 90 ierakstu – lomas, kuras galvenokārt nospēlētas TV filmās. Tomēr Kerija Fišere ir filmējusies arī nozīmīgās Holivudas filmās – 1980. gada kulta filmā Blūza brāļi/The Blues Brothers, Vudija Allena filmā Hanna un viņas māsas/Hannah and Her Sisters (1986), romantiskajā komēdijā Kad Harijs satika Salliju/When Harry Met Sally (1989) kopā ar Tomu Henksu un ironiskajos Čārlija eņģeļos/Charlie’s Angels: Full Throttle (2003). Viņa vairākkārt ir atgriezusies Zvaigžņu karu kosmosā – filmā Zvaigžņu kari. Džedaju atgriešanās/Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983). Īsi pirms nāves aktrise nofilmējās jaunajā Zvaigžņu karu sērijā (Star Wars: Episode VIII, 2017).

Ir vēl kāds nozīmīgs Kerijas Fišeres darbības lauks – viņas rakstnieces darbība un spēja ironizēt par pašas atkarībām un drāmām. Šajā ziņā ārkārtīgi svarīga ir filma Pastkartes no bezdibeņa/Postcards from the Edge (1990), kuras pamatā ir Kerijas Fišeres dažus gadus agrāk sarakstītā grāmata, kas kļuva par bestselleru. Tas ir nesaudzīgs un ironisks stāsts par aktrišu – mātes un meitas – attiecībām un meitas atkarībām. Protams, Kerija Fišere ir rakstījusi par savu un savas mātes dzīvi. Filmā mātes un meitas lomās ir Šērlija Makleina un Merila Strīpa. Ir vērts redzēt šo eksplozīvo, sadomazohisma piepildīto psiholoģisko dueli, kuru perfekti izspēlē abas aktrises, īpaši Merila Strīpa.

Kerijas Fišeres kontā ir vairākas grāmatas, turklāt savas rakstnieces dotības viņa realizēja, strādājot par tā dēvēto scenāriju dakteri (script doctor) – scenāriju uzlabotāju daudziem Holivudas projektiem. Šajā ampluā Kerija Fišere esot bijusi izcila.

Māksliniece ir izspēlējusi savas sarežģītās dzīves ainiņas vienas aktrises šovos/performancēs. Piemēram, 2006. gada šovā Wishful Drinking (iespējamais tulkojums – Labestīga iedzeršana; 2008. gadā ASV klajā nāca Kerijas Fišeres grāmata ar šādu nosaukumu). Šovā un grāmatā netika žēlotas ne pašas Kerijas Fišeres, ne viņas vecāku Debijas Reinoldsas un Edija Fišera dzīves drāmas un skandāli. Šķiet, 50. gadu slavenības – dziedoņa Edija Fišera – savai ģimenei pāri nodarīto viņam tā arī līdz galam nepiedeva ne meita, ne bijusī sieva. Edijs Fišers pameta Debiju Reinoldsu ar diviem maziem bērniem (Kerijai Fišerei tolaik bija divi gadi), lai mestos Holivudas skaistules Elizabetes Teilores skavās. Elizabete Teilore un Debija Reinoldsa pirms tam bija bijušas sirsnīgas draudzenes.

Ciemos pie Opras

Internetā (www.oprah.com) ir atrodams 2011. gada raidījuma ieraksts – ASV sarunu šovu klasiķes Opras Vinfrijas raidījums, kurā piedalās Kerija Fišere un Debija Reinoldsa. Tajā abas dāmas spridzina. Kerija Fišere atklāti stāsta par liekā svara problēmām, depresiju un elektrošoka praksi. Savukārt Debija Reinoldsa bez kompleksiem komentē gan bijušā vīra Edija Fišera intīmās fizioloģiskās detaļas, gan Fišera un Teilores nodevību, gan citas ķezas, to vidū materiālās problēmas, kuras sagādāja Debijas Reinoldsas otrais vīrs – azartisks spēlmanis un uzdzīvotājs. Debijas Renoldsas teiktais: "Kerij, es apprecēju maza auguma ebreju dziedātāju, tu apprecēji maza auguma ebreju dziedātāju, un tu vēl apgalvo, ka mēs neesot līdzīgas!" iezīmē šīs sarunas toni. (Kerija Fišere ir bijusi precējusies ar slaveno mūziķi Polu Saimonu.)

Raidījuma finālā abas dāmas uzdzied. Patiešām jāpiekrīt Debijai Reinoldsai – Kerijai Fišerei ir varena balss, kuru viņa tā arī nav gribējusi profesionāli un mērķtiecīgi izmantot.

Debija Reinoldsa ir nospēlējusi vairāk nekā 80 lomu, taču Holivudas vēsturē viņa vienmēr būs spriganā meiča no Dziedot lietū un fanātiskā Holivudas filmu kostīmu un aksesuāru kolekcionāre, kura paglābusi no iznīcības leģendāru filmu (Kleopatra, Ozas pilsētas burvis un daudzas citas) kostīmus. Princese Leila un viņas mamma – 70. un 50. gadu zvaigznes – jau pieder mūžībai. Nāve ir samierinājusi viņas uz visiem laikiem. Viņu pīšļi atdusēsies Holivudas kapsētā Forest Lawn Memorial Park

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja