Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

No aritmētikas līdz dūmiem

Biedrība Orbīta ir laidusi klajā rakstnieka Andreja Ļevkina stāstu krājumu.

Nupat krievu un latviešu valodā ir iznākusi pazīstamā rakstnieka Andreja Ļevkina prozas grāmata Dūmi miglā/Dim vnutrj pogodi, kuru ir laidusi klajā biedrība Orbīta. Tas ir astoņu stāstu krājums, kas noslēdzas ar Kaķa Č. naksnīgo ielaušanos un ļauj ikvienam lasītājiem novērtēt autora īpašo valodu un stilu. No krievu valodas Andreja Ļevkina tekstus ir iztulkojis pieredzes bagātais literatūras kritiķis un rakstnieks Guntis Berelis.

Uz jautājumu, kas ir tas, ko raksta Andrejs Ļevkins, tulkotājs pieļauj, ka tas ir neatbildams jautājums: "Es nezinu!" Tas nozīmē, ka, izlasījuši šo grāmatu, jūs nespēsiet no tās atbrīvoties, ka jūs nespēsiet to aizmirst. "Tā ir kā laikmetīgā māksla – tikai izteikta ar vārdiem," sarunā ar laikrakstu Diena atklāj pats autors, kuram nav interesanti rakstīt klasiskus naratīvus. "Tie lai paliek kinematogrāfam," piebilst Andrejs Ļevkins.  

 

Piezemēšanās Rīgā 

"Kad no oktobra līdz aprīlim atlido uz Rīgu, jau lidostā, tikko esi izgājis laukā, tiek mainīta apziņa: valgme. Tas maina to vienkārši – visas jūtas taču ir nervu galos, bet šeit tiem uzreiz ir mīkstāka sajūta. Ja reiz pat gaisma ir citāda (asāka), ko te vēl runāt par skaņām (tās plešas platumā, vienlaikus pieklustot)," raksta Andrejs Ļevkins, kurš šo stāsta 4bdn_wrdz fragmentu krievu valodā izvēlējās nolasīt savas grāmatas prezentācijā. 

Šajā stāstā autors atsaucas uz laiku, kad viņa dzīve norisinājās starp divām pilsētām – Rīgu un Sanktpēterburgu. Kad jūs lidojat uz šejieni katru otro nedēļu, jūs iepazīstat šo procesu līdz pat vissīkākajai detaļai. "Paspēsiet uz pēdējo autobusiņu no lidostas vai ne," piemin Andrejs Ļevkins, kurš dotajā brīdī ir piezemējies Rīgā. "Ķermenis, jā, arī šeit mājās, bet viņš ātri pierod, nākamajā rītā vairs neatceras atšķirību." (67. lpp.) 

 

Matemātiķa pagātne 

Andrejs Ļevkins ir Latvijā dzimis krievu prozaiķis, kurš ir trīspadsmit grāmatu autors un Andreja Belija literārās prēmijas laureāts. Viņa darbi ir izdoti Maskavā, Sanktpēterburgā un Rīgā. Tieši pirms trīsdesmit gadiem Latvijā iznāca rakstnieka pirmā grāmata Starinnaja arifmetika/Senā aritmētika (1986), kuras nosaukums atgādināja, ka pēc izglītības viņš ir matemātiķis (viņš ir beidzis Maskavas Valsts universitāti). 

Pirms trīsdesmit gadiem Guntis Berelis bija ļoti jauns un absolūti nezināms rakstnieks, kuru neviens vēl nebija publicējis, jo nebija tāda izdevuma, kas uzņemtos to darīt, grāmatas atvēršanas svētkos atcerējās Guntis Berelis, uz kuru Starinnaja arifmetika ir atstājusi lielu iespaidu: "Es negribētu teikt, ka tā mani iedrošināja, bet tā man ļāva saprast: redz, tepat blakus ir cilvēki, kuri ir tikpat ķerti kā es un raksta tikpat ķerti kā es."

 

Parāda atdošana 

Dūmi miglā ir pirmā latviešu valodā izdotā Andreja Ļevkina grāmata, taču ir bijušas atsevišķas latviešu valodā tulkotas publikācijas žurnālā Karogs un citur. Rakstnieka radītā proza ir lasāma arī angļu, bulgāru, vācu, somu un citās valodās. Viņš pats ir bijis leģendārā literārā žurnāla Rodņik redaktors un tulkojis latviešu dzejnieku un prozaiķu darbus – to vidū ir bijuši Aleksandra Čaka, Andras Neiburgas un... Gunta Bereļa teksti. 

"Es sāku justies Andrejam parādā – viņš mani tulko, tulko, tulko, bet es viņam pat polšu neesmu uzlicis – tas vispār nekam neder," atminas Guntis Berelis, kurš pamazām ir sācis tulkot Andreja Ļevkina stāstus. Tā kā viņš ir bijis vienīgais, kurš to ir darījis latviešu valodā, viņš ir saņēmis piedāvājumu iztulkot arī šo grāmatu (stāstu krājumu Dūmi miglā/Dim vnutrj pogodi var iegādāties galerijā Istaba un grāmatnīcā NicePlace Mansards).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja