Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Uz "sarkanā paklāja" – grāmatas

Ķīpsalas izstāžu hallē nedēļas nogalē, no 24. februāra līdz 26. februārim, notiks gada nozīmīgākais grāmatniecības pasākums – tautā iemīļotā starptautiskā grāmatu un izdevniecību izstāde Latvijas Grāmatu izstāde 2017. To rīko starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju un Latvijas Grāmatnieku ģildi.

Latvijas Grāmatu izstāde neliks strīdēties par gaumi, jo padomāts ir par visiem – sākot no mazajiem, kuriem būs sava Jautrā lasītava (jauno grāmatu atvēršana, arī intelektuālas spēles, attīstošas un izglītojošas lietas), neignorējot arī tos, kurus vairāk interesē izziņu literatūra un pašizaugsmes grāmatas, un beidzot ar tiem, kuriem par literatūru ir gluži profesionāla interese, – notiks diskusijas un lekcijas par Latvijas oriģinālliteratūras jaunākajām tendencēm un pat atsevišķu žanru attīstību. 

 

Saprast Krieviju 

Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 Sabiedrisko attiecību nodaļas mediju koordinatore Inese Libere atklāj, ka izstādes ekspozīciju papildinās lielā skatuve ar plašu un daudzveidīgu kultūras programmu. Uz lielās skatuves norisināsies autoru priekšlasījumi, grāmatu atvēršanas svētki un tikšanās ar rakstniekiem. Jaunums šogad ir Rakstnieku viesistaba, bet Latvijas Grāmatu izstādes 2017 viesu valsts šogad būs Krievija. Arī Krievijas literātu programma sagatavota plašā amplitūdā, sākot no lekcijas – diskusijas vecākiem un bērniem, kurā būs iespējams iepazīties ar krievu multimediju alfabētu un uzzināt, kā labāk apgūt krievu vārdus, un beidzot ar pasākumu, kurā Jevgēnijs Kostins atklās savas jaunākās grāmatas – Saprast Krieviju. Krievu domāšanas īpašības, to apstiprinājums literatūrā un Dostojevskis pret Tolstoju autoru. 

 

Vēsture un plikie rukši 

Tradicionāli liels akcents izstādē ir likts uz Latvijas jaunāko oriģinālliteratūru. Apmeklētājus sagaida privilēģija tikties arī ar pašiem autoriem. Tā, piemēram, Jānis Lejiņš dalīsies pārdomās par savu jauno romānu Vīrieša sirds (apgāds Zvaigzne ABC), kas vēsta par Latvijas XX gadsimta 30. gadu beigām, kad gaisā virmoja tuvā pasaules kara nojausmas. Notiks arī iecienītās Dienas grāmatas sērijas Mēs. Latvija, XX gadsimts jaunāko grāmatu atvēršana. Inga Ābele stāstīs par romānu Duna, bet Andra Manfelde – par grāmatu Virsnieku sievas. Latvisko kultūrtelpu apzina arī Valdis Celms jaunajā grāmatā Baltu dievestības pamati

Savukārt allaž atraktīvā, lieliskā oratore Janīna Kursīte pastāstīs par savu jaunāko, lasītāju jau pamanīto un labi novērtēto grāmatu Zīmju valoda: latviešu žesti. Dzejas cienītāji aicināti uz pasākumu Ar melniem darba cimdiem līdz basām zvaigznēm, kurā tiksies latviešu dzejas un atdzejas trīs paaudzes – Knuts Skujenieks, Māris Salējs un Jānis Tomašs. Citā noskaņā – ar diskusiju, kas ir provokācija literatūrā un kāpēc tā ir nepieciešama, – Riharda Bargā grāmatu Plikie rukši atklās literatūrkritiķis Guntis Berelis un rakstniece Ieva Melgalve. 

 

Noziegumam pa pēdām

No viesu programmas izceļama ir itāļu profesora un kultūrpētnieka Nučo Ordines lekcija Nelietderīgā lietderīgums. Pētnieks uzskatāmi parāda, kā apsēstība ar lietderīguma kultu un peļņu noplicina garu un apdraud ne tikai skolas un universitātes, mākslu un radošumu, bet arī būtiskās cilvēces pamatvērtības – cilvēcisko pašcieņu, mīlestību un patiesību. 

Nav jābūt literatūrzinātniekam, lai ievērotu, ka pēdējos gados detektīvromānu žanrs piedzīvo renesansi. Padziļinātu kontekstu žanra izpratnē un laikmetīgajā evolūcijā sniegs sarīkojums Noziegumam pa pēdām. Sarunā piedalīsies franču rakstnieks un žurnālists Olivjē Triks, latviešu detektīvžanra rakstnieces Dace Judina un Monika Zīle. Rakstniekam, žurnālistam un TV producentam ir cieša saikne arī ar Latviju, jo viņš ir laikraksta Le Monde korespondents Ziemeļvalstīs un Baltijā. Nule kā izdevniecībā Lauku Avīze iznācis Olivjē Trika pirmais detektīvromāns Pēdējais lapzemietis, kas saņēmis vairāk nekā 20 literatūras balvu.

Pilna programma un praktiskā informācija: www.bt1.lv/bt1/lbf.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja