Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atvērts rāmis sarunai par dizainu

Nākamajā gadā dizaina jomā aizsāksies jauna tradīcija – norisināsies Latvijas Dizaina gada balva, kas būs ikgadējs, nacionāls dizaina nozares konkurss ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru izcilākos sniegumus, sekmēt Latvijā radītā dizaina pielietojumu un Latvijas dizaina nozares attīstību un izaugsmi ilgtermiņā.

Latvijas Dizaina gada balvu rīkos starptautiskus panākumus guvušais dizaina birojs H2E sadarbībā ar Latvijas Kultūras ministriju, Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju (tiesības organizēt šo pasākumu dizaina birojs ir ieguvis uz trijiem gadiem, uzvarot Kultūras ministrijas izsludinātajā konkursā). "Dizains ir sabiedrības spogulis," pagājušajā nedēļā notikušajā preses konferencē akcentēja H2E radošā direktore Ingūna Elere un piebilda, ka šī balva dod iespēju katru gadu apzināt Latvijas dizaina tendences un saskatīt nākotnes vīzijas, līdz ar to sekmējot mūsu dizaina produktu lietojumu.

Dizaina biroja komanda jau ir izveidojusi balvas identitāti, kuras centrā ir zīme "L". Tas ir ne tikai vārda "Latvijas" pirmais burts, bet arī veido atvērtu rāmi, kas iezīmē jau definētās vērtības un saglabā atvērtu telpu komunikācijai. Savukārt balvas nosaukuma augšupvērstā kustība norāda uz Latvijas dizaina attīstību, kurai par atspēriena punktu kalpo šī balva. Tās identitātes radīšanā H2E komanda ir izraudzījusies Latvijas piekrastes ainavas krāsas – tajā apvienojas Baltijas jūras zilais un meža sūnu gaiši zaļais.

Pasākuma organizatori atklāj pirmās Latvijas Dizaina gada balvas norisi. No 1. janvāra līdz 1. februārim notiks darbu pieteikšana. No 10. februāra līdz 2. martam žūrija izvērtēs visus iesniegtos darbus un finālam izvirzīs divdesmit labākos. 1. martā tiks izziņoti finālisti, kurus apbalvos īpašā ceremonijā 3. martā. Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietniece kultūrpolitikas jautājumos Dace Vilsone uzsvēra, ka ārvalstu ekspertu iesaistīšana izvērtēšanas procesā ir viens no kopīgi sasniedzamajiem mērķiem līdzās starptautiskās publicitātes veicināšanai un vietējo cilvēku iepazīstināšanai ar Latvijas dizaina sasniegumiem.

No 4. marta līdz 9. aprīlim labākie darbi tiks eksponēti Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. "Šī balva ir process, kura laikā sabiedrības uzmanība tiek fokusēta uz dizainu kā uz ļoti nozīmīgu mūsu labbūtības faktoru – dizains nav tikai skaistumlietiņas, tas ir daudz vairāk," uzskata Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāve Inese Baranovska, kuras vadītajā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā regulāri tiek rīkoti pasākumi, kuru mērķis ir izglītot sabiedrību dizaina jautājumos (jau rīt, 30. novembrī, plkst. 17 norisināsies saruna Kā top? Arhitektūras un dizaina sintēze vidē, kurā piedalīsies Kārlis Melzobs, Austris Mailītis un Rasa Kleina. Savukārt pēc 9. aprīļa Latvijas Dizaina gada balvas darbi būs pieejami apskatei citviet Latvijā, kā arī ārvalstīs.

Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē dizainabalva.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja