Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
"Gleznai ir jābūt piesātinātai,» uzsver Laima Bikše

Gleznotājas maigā daba

Laima Bikše stāsta par izvēlēm, sapņošanu un ļaušanos apcerīgumam.

Galerijā Daugava ir atklāta mākslinieces Laimas Bikšes personālizstāde Sapņu dārznieks. Par ekspozīcijas tituldarbu ir kļuvusi oranžu toņu piesātināta glezna, kurā ir redzams lauks ar ziedošām magonēm un cilvēks ar grābekli rokās, kurš attiecībā pret milzīgajām puķēm ir kļuvis par Īkstīti. "Man patīk sapņot," sarunā ar laikrakstu Diena atzīst māksliniece, kura no Berlīnes uz Rīgu ir atvedusi deviņpadsmit jaunu gleznu. 

Rušināšanās dārziņā

"Manas personālizstādes nav kā romāns vai simfonija, tās ir kā atsevišķu stāstu krājums vai atsevišķu skaņdarbu izlase," paralēles starp literatūru, mūziku un saviem darbiem velk Laima Bikše, kurai šī ir jau divpadsmitā personālizstāde galerijā Daugava (sākot no 2001. gada). Pirms trijiem gadiem šeit bija skatāma mākslinieces darbu ekspozīcija Romantiķes dārzs (2014). Savā jaunākajā personālizstādē Laima Bikše turpina "rušināties" līdzīgu tēmu lauciņā.

"Kaut kas no bērnības, no sapņa, bet reizē tā ir pasaule, kas dzīva mūsos, ja tikai atrodam laiku ieklausīties sevī. Laimas glezniecība it kā rodas pati no sevis, bez piepūles, bez vēlmes kādu pārsteigt," par mākslinieces daiļradi raksta galerijadaugava.lv un izceļ viņas patiesumu un īstumu. "Manas gleznas ir par to, kas es esmu, ko es domāju, ko es daru," piekrīt Laima Bikše un piebilst, "ja tu esi godīgs pret sevi, tev ir tikai viena izvēle, viens ceļš, pa kuru doties."

Skolas gadu mācība

Mākslinieces radītās gleznas ļauj "izgaršot" visdažādākās krāsas – no sulīgi sarkanajiem līdz pat noslēpumaini zilizaļajiem toņiem. Īpašu vērību viņa pievērš gleznas virsmai. Tur ir gan biezāks lazējums, gan atstāta auduma faktūra, kura pie atšķirīga apgaismojuma atklājas atšķirīgos veidos. "Gleznai ir jābūt piesātinātai," uzsver Laima Bikše, lai tā nebūtu noskatāma ar vienu skatienu, lai tuvumā tā ievibrē tevī citādas emocijas, nekā raugoties no attāluma. 

"Tas ir ļoti aizraujoši," par gleznošanas procesu stāsta māksliniece, kura savos darbos piedāvā izdevību nodoties padziļinātam pētījumam. Laima Bikše atceras, ka Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā viņai ir bijusi skolotāja, kura teikusi: "Paskaties, ko tu esi uzgleznojusi! Ja tu paņem desmit kvadrātcentimetru no savas gleznas, tur nekā nav, tā ir tukša!" Iespējams, ka tieši tas ir nogulsnējies mākslinieces zemapziņā un atstājis iespaidu uz viņas turpmāko daiļradi. 

Mākslinieku blīvums

Jau otro gadu lielāko daļu savas dzīves Laima Bikše pavada Berlīnē. "Man tur ir neliela darbnīca un miers," saka māksliniece, kura šajā Vācijas pilsētā ir nokļuvusi privātās dzīves līkloču dēļ. "Tie iemet tevi apstākļos, kuriem tu spirinies pretī vai kurus tu pieņem kā jaunu izaicinājumu," skaidro Laima Bikše, kura nolēmusi un izdarījusi izvēli par labu otrajam variantam un tagad izbauda Berlīnes ikdienas rāmo plūdumu un apcerīgumu, kura pietrūcis Rīgā.

Māksliniece ir uzsākusi sadarbību ar divām nelielām galerijām Berlīnē un Minhenē. "Konkurence ir milzīga," akcentē Laima Bikše un zina stāstīt, ka mākslinieku daudzums uz vienu kvadrātmetru Berlīnē ir lielāks nekā citās Vācijas pilsētās, jo šeit ir mazākas darbnīcu īres cenas un dzīvošanas izmaksas. "Ja tu ienāc galerijā no ielas ar savu darbu mapīti, tevi vienkārši izmet ārā ar vārdiem: "Nedodiet man neko rokās! Es neko neņemšu! Es negribu neko redzēt!"." 

Talanta daudzpusība

Savukārt kā apmeklētāja Laima Bikše ir iecienījusi Berlīnes izstāžu zāli Martin-Gropius-Bau, kurā vienmēr ir apskatāmas ļoti labas ekspozīcijas. Pirms kāda laika viņa tur ir apmeklējusi pazīstamā Dienvidāfrikas mākslinieka un režisora Viljama Kentridža izstādi, kurā varēja iepazīties ar viņa talanta daudzkrāsainību (patlaban tur var aplūkot franču fotomeistara Roberta Duano darbu ekspozīciju Vom Handwerk zur Kunst/No amatniecības līdz mākslai).  

Atbildot uz jautājumu par pašas mākslinieces talanta daudzpusību, Laima Bikše saka, ka pēdējā laikā viņa ir pievērsusies nelielu figūriņu veidošanai. "Man jau ļoti sen gribējās pamēģināt darīt kaut ko trīsdimensionālā formātā," atklāj māksliniece, kuras darbi aizgājušajā vasarā bija aplūkojami grupas izstādē Romance (Jūrmalā). "Top Akvarelistes maigā daba... jeb ironisks skats uz sievietes jūtīgo pusi," savā facebook.com lapā Laima Bikše ļāva ielūkoties šī darba radīšanas aizkulisēs.
 
Kas, kur, kad: Laimas Bikšes personālizstāde Sapņu dārznieks galerijā Daugava (Ausekļa ielā 1) līdz 11. februārim.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja