Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Izstādē Roundabout Baltic iepazīstinās ar astoņu Baltijas jūras reģiona valstu dizainu

No 2017. gada 25. janvāra līdz 26. februārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izstādē Roundabout Baltic varēs iepazīties ar mūsdienu dizainu no astoņām Baltijas jūras reģiona valstīm – Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas un Zviedrijas, pavēstīja muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Katra Baltijas jūras reģiona valsts ir pārsteidzoši atšķirīga, bet reizē visur iespējams saskatīt kādas līdzības un paralēles.

Izstāde Roundabout Baltic ir stāsts, kas personīgu pārdomu rezultātā veidojās poļu kuratores Agnieszka Jacobson-Cielecka iztēlē: “Viss sākās ar ceļojumu iespaidiem. Vai drīzāk ar kaut ko pat vēl netveramāku. Ar sajūtu. Ceļojot biju ievērojusi, ka ir tādas vietas, kur es jūtos kā mājās. Vietas, kas man nav jāapgūst, jo tās ir saprotamas, kaut arī iepriekš nekad neesmu tur bijusi. Zināmas ainavas, pazīstami formu un krāsu salikumi. Ar laiku aptvēru, ka šī sajūta rodas vietās, kas saistītas ar jūru. Ar Baltijas jūru. Lai gan ne vienmēr un ne tikai šādās vietās, bet tomēr tas šķita tik taustāmi, ka es sāku meklēt sakarības."

Kuratore norāda, ka viņai nav bijusi svarīga autoru atpazīstamība, tādēļ izstādē apvienoti atzīti meistari ar jaunpienācējiem, mākslinieki un amatnieki ar dizaineriem, unikāli darbi un prototi – ar komerciāla rakstura produktiem.

Rezultātā tapusi daļēji mākslas un daļēji personīga kolekcija, kurā iekļautie priekšmeti vienlaikus ir stāsta mērķis un tā izteiksmes līdzekļi. Darbi izstādē nav apvienoti pēc izcelsmes valsts, pielietojuma, izmantotajiem materiāliem vai radīšanas veida. To atlasi sākotnēji rosinājusi formāla un vizuāla radniecība, tāpēc arī izstādē eksponāti apkopoti, simboliski atainojot secīgas ainaviskas situācijas.

Roundabout Baltic ir tēlaina izstāde. Tā neatspoguļo situāciju dizainā Baltijas jūras reģiona valstīs. Tā nav akadēmiski analītiska. Tā neko nepierāda. Tā ir izstāde par dizainu ar skatu uz jūru. Par zemapziņā kodētiem tipiem, par vērīgu novērojumu, par pārdzīvojumu. Tā ir izstāde par domāšanas veidu vai pasaules redzējumu, kas vieno Baltijas reģiona dizainerus no tik atšķirīgajām valstīm, kuras atdala jūra, dizainerus ar visdažādākajiem iedvesmas avotiem un mērķiem savos meklējumos dizainā, mākslā vai amatniecībā.

Latviju izstādē pārstāv Māra Skujeniece, Liene Jākobsone (Sampling), Artūrs Analts un Rūdolfs Strēlis (VARIANT Studio).

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja