Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūkusalas Mākslas salonā notiks Jāņa Avotiņa darbu izstāde

Mūkusalas Mākslas salona Lielajā zālē no 2017. gada 3. februāra līdz 11. martam izstādē Laiktelpas klejotāji būs skatāmi gleznotāja Jāņa Avotiņa darbi no salona kolekcijas, kuri papildināti ar jaunradītiem zīmējumiem un gleznām.

Laiktelpas klejotāji ir pirmā mākslinieka personālizstāde Latvijā kopš 2010. gada, sniedzot unikālu iespēju iepazīties ar Jāņa Avotiņa darbiem, kas tapuši laikā no 2008. līdz 2017. gada sākumam.

Izstādes pamatu veido Mūkusalas Mākslas salona kolekcija, ko atsvaidzina daži jaunradīti darbi un mākslinieka privātā arhīva materiāli. Izstādīto gleznu motīvu fotogrāfijas ļauj ne vien salīdzināt sākotnējo ierosmi ar mākslinieka radīto gleznu, bet arī iepazīstina ar tiem attēliem, kuri nebeidzamajā bilžu gūzmā ir izpelnījušies viņa uzmanību.

Atrastās fotogrāfijas ģimenes albumos, preses izdevumos vai retušētos pagātnes ceļvežos – ir mākslinieka pēdējo gadu galvenās darbu motīvu krātuves. Lai arī Avotiņa daiļradē ir atrodami daži brīvas iztēles radītu kompozīciju piemēri, viņam raksturīga pieķeršanās jau radītai kultūrvēsturiskai liecībai. Tas raisa ne vien asociācijas ar pagātnē aizbēgušu eskeipistu un romantiķi, bet arī ar zināmu attēla ekoloģiju, kas iepriekš radītajam iedveš otro elpu, nešķiežot enerģija jaunu kompozīciju izgudrošanā un to jēgas meklēšanā.

Fotogrāfijas ir konkrētu brīžu liecinieces, un laika ritums parūpējās par to svarīgumu, nogādājot tās līdz mūsdienām. Bet Avotiņš, ar īpašu redzīgumu apveltīts mākslinieks, šos prozaiskos uzņēmumus pārvērš apbrīnojami izsmalcinātos darbos ar rūpīgi izvēlētiem audekliem, pigmentiem un saistvielām. 

Jānis Avotiņš (1981) 2003. gadā beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) glezniecības nodaļu, papildinājis zināšanas LMA Vizuālās komunikācijas studijās, Mančestras Universitātē un Parīzes Pilsētas starptautiskajā mākslas skolā. Kopš 2004. gada regulāri rīko personālizstādes ārzemēs, visbiežāk sadarbojoties ar Minhenes galeriju Galerie Rüdiger Schöttle, Vera Munro Hamburgā un AKINCI Amsterdamā, kā arī piedalās starptautiskās grupu izstādēs. Viņa darbi iepirkti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, ABLV Bankas mākslas kolekcijās, kā arī vairākās kolekcijās pasaulē, tostarp, Charles Saatchi Londonā, François Pinault Francijā, u.c. 2016. gadā ieguvis Jean-François Prat balvu kā labākais mūsdienu gleznotājs.

Izstādes kuratore: Sniedze Kāle.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja