Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pirmo Baltijas jaunā mākslinieka balvu saņems igauņu mākslinieks Juhans Sometss

2016. gada 4. novembrī plkst. 15 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē tiks pasniegta pirmā Baltijas jaunā mākslinieka balva (Baltic Young Artist Award), nodibinot jaunu ikgadēju tradīciju Baltijas kultūrtelpā. Par balvas uzvarētāju tika atzīts igauņu mākslinieks Juhans Sometss (Juhan Soomets) par instalāciju Mākslinieka istaba (The Artists´ Room).

Mākslinieka darba video instalācija aplūkojama: http://noar.eu/en/artwork/artists-room/)

Publikas simpātiju balvas ieguvēju starp visiem konkursā pieteiktajiem māksliniekiem noskaidros tiešsaistes balsojumā, kas interneta vietnē balticyoungartistaward.eu norisināsies līdz 1. novembrim.

Vienā balsošanas reizē ir iespējams nobalsot par līdz pat pieciem mākslas darbiem. Izlozes kārtībā viens no balsotājiem Latvijā, Igaunijā un Lietuvā no oficiālā balvas transporta partnera Lux Express saņems dāvanu karti četrām personām braucienam turp-atpakaļ jebkurā no kompānijas nodrošinātajiem tiešajiem autobusa reisiem. Savukārt 15 balsotājiem ir iespēja iegūt īpašumā dāvanu kartes ceļojumam divatā.

Balvas pasniegšanas ceremonijas ietvaros būs iespēja dzirdēt kultūras publicista un vēsturnieka Kirila Kobrina lekciju Panākumi mākslā – ko tas nozīmē un vai tam vispār ir kāda nozīme? Pēc ceremonijas tiks atklāta balvas ieguvēja Juhana Sometsa mākslas darba Mākslinieka istaba izstāde, kas Latvijas Nacionālā muzeja 4. stāva izstāžu zālē būs apskatāma līdz 27. novembrim.

Baltijas jaunā mākslinieka balva izveidota, lai profesionālo vidi un plašāku sabiedrību iepazīstinātu ar jaunākās paaudzes māksliniekiem un atbalstītu viņu radošos centienus uzsākt veiksmīgu profesionālo darbību. Balvas iniciatori ir laikmetīgās mākslas platforma NOAR, Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds (LLMMF), ko dibinājuši ABLV Charitable Foundation un Borisa un Ināras Teterevu fonds, sadarbībā ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas mākslas akadēmijām.

Par balvas saņemšanu sacentās 53 Baltijas mākslas akadēmiju absolventi. Spilgtākos jaunos talantus vērtēja starptautiska žūrija - Leslija Mūdija Kastro (Leslie Moody Castro), neatkarīga kuratore ASV un Meksikā; Juste Kostikovaite, Lietuvas Mākslas akadēmija, Nidas doktorantūras skolas kuratore; Keiu Krikmane (Keiu Krikmann), Igaunijas Mākslas akadēmija, galeriste; Andra Orna (Andra Orn), NOAR valdes locekle; Helēna Demakova, Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas Māksla publiskā telpā kuratore; Kaspars Vanags, ABLV Charitable Foundation mākslas programmu vadītājs; Andris Vītoliņš, Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības katedras vadītājs.

"Darbs pie topošā laikmetīgs mākslas muzeja kolekcijas rit jau vairāk nekā desmit gadu, šobrīd pat ir jau zināms kā izskatīsies topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja ēka, bet ir jāturpina strādāt pie tās piepildījuma. Baltijas jauno mākslinieku darbi būs vieni no tiem, kas nākotnē veidos muzeja saturu. Lai sniegtu atbalstu jaunajiem profesionāļiem savu pozīciju nostiprināšanā mākslas pasaulē, kas pirmos gadus ir izaicinājumiem pilns laiks, tiem ir nepieciešams finansiāls atbalsts, darbu izstādīšanas iespējas, gan pieeja mākslas notikumiem un nozarē būtiskiem spēlētājiem – kolekcionāriem, kuratoriem," balvas nozīmīgumu pamato Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonda valdes priekšsēdētājs Romans Surnačovs.

LLMMF uzvarētājam piešķir naudas prēmiju EUR 2000 apmērā pēc nodokļu nomaksas, un sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju organizē mākslinieka izstādi. Publikas simpātija iegūs EUR 500 veicināšanas balvu. Savukārt žūrijas rekomendētajiem māksliniekiem NOAR nodrošinās iespējas prezentēt savus darbus tiešsaistes platformā, kas ļautu ar tiem iepazīties mākslas kolekcionārus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja