Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Redingas cietumā notiek izstāde, kas veltīta Oskaram Vaildam

Līdz 30. oktobrim Anglijas pilsētas Redingas cietumā ir skatāma unikāla izstāde Inside: Artists and Writers in Reading Prison. To sarīkojusi organizācija Artangel, kuras specializācija ir aizraujoši laikmetīgās mākslas projekti neierastās vietās.

Ekspozīcija Inside ir veltījums Oskaram Vaildam, kurš šajā cietumā pavadīja divus gadus (1895–1897). Tas bija viņa dzīves briesmīgākais periods, kas mākslinieku sagrāva emocionāli un garīgi. 

Rakstnieks tika apcietināts, būdams slavas virsotnē un spēku pilnbriedā, pēc tam, kad bija vērsies tiesā pret sava mīļotā vīrieša lorda Alfrēda Duglasa tēvu Džonu Duglasu, kurš bija nosaucis Vaildu par "sodomītu". Tikai otrajā apcietinājuma gadā Oskaram Vaildam tika atļauts rakstīt – 1897. gada pirmajos trijos mēnešos cietumā tapa Alfrēdam Duglasam adresētā episkā mīlas vēstule De Profundis uz 100 lapaspusēm. Adresātu tā nekad nav sasniegusi. 

No vienas puses, Redingas cietums Vaildu iznīcināja (viņš nomira trīs gadus pēc atbrīvošanas), no otras – tas viņu pārvērta par traģisku figūru, represiju upuri un mocekli, uzsver organizācijas Artangel vadītājs Džeimss Lingvuds. Viņš uzskata, ka De Profundis ir viena no garākajām un skaistākajām vēstulēm, kas uzrakstīta angļu valodā. 

Katru svētdienu Redingas cietuma kapelā notiek vēstules lasījums, kas ilgst gandrīz piecas stundas (50 000 vārdu!). Oskara Vailda vēstuli pieteikušies lasīt aktieri Reifs Fainss, Bens Višovs, Ketrina Hantere, režisors un dramaturgs Nīls Bārtlets, mūziķe un rakstniece Petija Smita, mākslinieks Ragnars Kjartansons un citi. 

Redingas cietums darbojās no 1844. līdz 2013. gadam. Tā gaiteņos un kamerās pašlaik izvietoti speciāli izstādei tapušie Volfganga Tillmansa, Roberta Gobera, Stīva Makvīna, Nenas Goldinas, Marlēnas Dimā, kā arī Vijas Celmiņas, Roni Hornas, Feliksa Gonsalesa-Torresa un Ričarda Hamiltona darbi. 

Vēl viena nozīmīga izstādes sastāvdaļa ir cietumsodu izcietušo mākslinieku vēstules – viens no tiem, protams, ir Ajs Veivejs. Izstādes apmeklētājiem ir atvērta arī Oskara Vailda kamera. 

Informācija par projektu: www.artangel.org.uk/project/inside/ 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja