Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jauns spēks Daugavai

Mārtiņš Brauns pārkomponējis latvju mesu Daugava vīru korim

Ļoti īpašs notikums komponista Mārtiņa Brauna 65. jubilejai veltīto šīrudens koncertu vidū būs koncerts Mārtiņš Brauns.Koris.Mūzika, kuru gatavo un rīko vīru koris Dziedonis, iesaistot jauniešu kori Sōla un Rīgas Doma meiteņu kori Tiara. Komponista kormūzikas vakars, kas izskanēs Latvijas Universitātes aulā 21. oktobrī plkst. 19, ir vīru kora Dziedonis mākslinieciskā vadītāja Ulda Kokara iniciatīva, bet programmas nagla ir cikls Daugava, kuru pats Mārtiņš Brauns sauc par latvju mesu un nu ir pārkomponējis speciāli vīru korim. Komponists arī pats pirmatskaņojumā spēlēs taustiņinstrumentus.

Nelika nost klausuli

Mārtiņš Brauns ir ražīgi strādājis ļoti dažādos žanros. Uldis Kokars vēlējies atzīmēt viņa jubileju tieši ar kormūzikas koncertu un parādīt gan veikumu sieviešu korim – fantāziju Ziemeļmeita, kuru diriģēs Aira Birziņa, – gan jauktā kora dziesmas, kuras Sōla izpildīs Kaspara Ādamsona vadībā. "Daugava, kas savā laikā bija pasūtījums tāda paša nosaukuma Jāņa Raiņa poēmas iestudējumam Valmieras teātrī, ir rakstīta jauktajam korim. Kopā ar to piedzima Ivara Bērziņa vadītais koris Sindi putnu dārzs, bet es esmu to atskaņojis ar kori Ave sol. Pagājušajā gadā pilnīgi mistiskā veidā pie manis atnāca ideja, ka Daugavu vajadzētu pārstrādāt vīru korim. Man piezvanīja Mārtiņš Brauns par pavisam citu lietu, bet es pat neatceros, ko viņš runāja. Tikai pieklājības pēc neliku klausuli nost, jo ausīs Mārtiņa Brauna teiktā vietā skanēja Saule.Pērkons. Daugava vīru kora balsīs," diriģents stāsta par idejas dzimšanu. "Protams, tas bija vakars, ārā bija tumšs, un tad tās domas raisās labāk," viņš piebilst.

Krāsas ir citādākas

Tumšajā vakarā Uldis Kokars komponistam vēl neko neesot teicis, bet viņam bijis pilnīgi skaidrs, ka pasūtīs šo darbu. Braunam ideja iepatikusies, un viņš ķēries klāt visa apjomīgā, 45 minūšu ilgā 15 daļu cikla pārkomponēšanai. "To, ko dzied jauktais koris, ir ļoti sarežģīti pārstrādāt vīru korim. Mainās taču krāsas. Kopā gājām cauri visām latvju mesas daļām. Kad apstājāmies pie daļas Sarkanbaltais karodziņš, Mārtiņš man jautāja: bet ko ar šo darīt?! Viņš nevarēja saprast, kā ar to tikt galā, bet tā viņam ir vismīļākā daļa visā ciklā. Senāk viņš pats tur spēlēja klāt, bet tagad atstājis mums a cappella. Viņš teica: "Es negribu traucēt."

Latvju mesu Daugava vīru koris Dziedonis paspējis jau izdziedāt trīs koncertos Lejasciemā, Ādažos un Augusta Dombrovska 2. Rīgas mūzikas skolā. Uldis Kokars paskaidro: "Parasti pirmais koncerts ir ģenerālmēģinājums, tagad palikušas pēdējās emocijas. Mums korī ir gan studenti, gan profesori, arī pensionāri, un no vīriem emocijas dabūt ārā ir grūtāk. Šis dzimums tāds ir – mazliet stūraināks. Bet tagad jau veras vaļā," Uldis Kokars gatavojas spilgtam koncertam īstajā laikā, jo Raiņa teksti, kas rakstīti pirms simts gadiem, ir ļoti mūsdienīgi, piemēram, Trimdas dziesma. "Nākamgad esam gatavi šo programmu nesteidzīgi parādīt visā Latvijā. 4. maijā Daugavu atskaņosim latviešiem Anglijā."

"Mārtiņš man uzticas, un man ir sajūta, ka es viņa mū- ziku jūtu. Varu arī aizbraukt pie viņa vienkārši papļāpāt. Viņš ir ļoti atklāts un tiešs – to, ko saka, to arī domā. Ir pilnīga garantija, ka tur nebūs nekādu zemūdens akmeņu. Viņš varbūt kādreiz paklusēs, bet ar tukšiem komplimentiem nemētāsies, nav lišķis," Uldis Kokars izstāsta, ka pirmais abu lielais kopīgais auklējums bijusi muzikālā izrāde Kaķīša dzirnaviņas, ko toreiz koris Ave sol ziemā izrādīja Rīgas Doma baznīcas dārzā. Kopā veidojuši arī komponista 60. jubilejas programmu. Jautāts, kas viņu personiski ievelk Mārtiņa Brauna mūzikā, diriģents atbild: "Dziļums. Viņš nekad nav lēts. Viņš neraksta tikai tāpēc, ka ir pasūtījums. Atceros, ka mana tēva Imanta un Gido jubilejas pasākuma skaņdarbam viņš ilgstoši nevarēja atrast tekstu un pat gribēja no projekta atteikties: nenāk ārā, un viss! Bet ja raksta, tad raksta. Viņš domā lielos laukumos. Viņa dziesmas ir ļoti dzīvas un mūsdienīgas, lai gan daudzi to pirmie klausītāji jau ir miruši. Tā ir tīra manta. Saule.Pērkons.Daugava ir ģeniāla dziesma! Tas ir skaisti, ka kaut ko tādu komponists var uzrakstīt tautai. Tur ir kods. Tā ir mūsu tautas identitāte."

Vīru kori Dziedonis Uldis Kokars vada mazliet vairāk nekā gadu. "Ambīcijas ir ļoti vienkāršas – būt par labāko Latvijas vīru kori," viņš atklāj Kokaru dzimtai raksturīgajā vitālajā tiešumā. Pirmajā skatē pēc pusgada kopīgā darba Dziedonis jau izcīnījis otro vietu. Šobrīd korī ienāk daudz jaunu dziedātāju, un Uldis cenšas veidot darbu interesantu, "lai cilvēkiem ir prieks. Vismaz reizi gadā jābrauc uz koru konkursiem. Aktīvi plānojam koncertdzīvi uz priekšu, jau gatavojam trešo koncertprogrammu – ar operu koriem, jo visu dzīvi nevar pakārtot tikai Dziesmu svētkiem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja