Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kritiķi slavē Marinas Rebekas sniegumu Ņujorkā

Ņujorkas Metropolitēna operā notikusi Džoakīno Rosīni monumentālās operas Vilhelms Tells pirmizrāde, kurā Matildes lomu tēlo latviešu dziedātāja Marina Rebeka. Režisora Pjēra Audi un diriģenta Fabio Luizi veidoto jauniestudējumu var noskatīties līdz 12. novembrim.

Vilhelms Tells ir belcanto lielmeistara Rosīni pēdējā opera, viņš to sacerējis 36 gadu vecumā. Tās pamatā ir leģenda par brīvības cīnītāju Vilhelmu Tellu. Darbība risinās XIII gadsimtā Austrijas okupētajā Šveicē, un Vilhelms Tells palīdz atbrīvot savu tautu no austriešiem.

Opera vēsta par patriotismu, nacionālās kultūras saglabāšanas nepieciešamību, dzīvošanu harmonijā ar dabu un par aizliegtu mīlestību starp šveicieti Arnoldu (tenors Braiens Imels) un austriešu princesi Matildi (soprāns Marina Rebeka).

Šo lomu Marina Rebeka ar panākumiem dziedājusi Nīderlandes operā Amsterdamā, Džoakīno Rosīni festivālā Pezāro un Bavārijas Valsts operā Minhenē. Kritiķi slavē viņas sniegumu Ņujorkā. Laikraksts The New York Times uzsver, ka Marinas Rebekas greznā, kaisles pilnā balss ideāli atbilst Matildes lomai: "Viņa pierāda, ka katrai notij Matildes žilbinošajās vokālajās rulādēs ir nozīme, viņa piešķir dramatisku svaru varones pasāžām, kurās ir jaušama šīs jaunās sievietes ievainojamība un apjukums. Viņa ir iemīlējusies ienaidniekā un izjūt nežēlīgu, necilvēcisku despotismu no savas tautas puses."

Titullomu jauniestudējumā Ņujorkā tēlo basbaritons Džeralds Finlijs. Režisors Pjērs Audi piedāvā abstraktu operas lasījumu, kuru kritiķi vērtē kā problemātisku. Pjērs Audi pašreiz vada Nīderlandes operu Amsterdamā un Ņujorkas mākslas centru Park Avenue Armory. 2018. gadā viņš atstās savu amatu Amsterdamā un kļūs par Ēksanprovansas operas festivāla direktoru.

Marina Rebeka šajā sezonā atklājusi Latvijas zvaigžņu parādi Metropolitēna operā, pavasarī šajā teātrī viņa būs dzirdama donnas Elvīras lomā Volfganga Amadeja Mocarta Donā Žuanā. Kristīne Opolais jau drīz Ņujorkā dziedās Džakomo Pučīni operās Manona Lesko un Bohēma, kā arī Antonīna Dvoržāka Nāras jauniestudējumā. Elīna Garanča pavasarī gaidāmajā Riharda Štrausa Rožu kavaliera pirmizrādē atvadīsies no Oktaviāna lomas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja