Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Lai cilvēki aizdomājas

Latvian Voices Adventes laika koncertturneja – pārdomu gaišās skumjas

Ļoti daudz domājot, esam nonākušas pie secinājuma, ka ne vienmēr skumjas ir ar negatīvu nozīmi. Tas drīzāk dzīvē ir posms, kad gatavojamies kaut kam lielam, un šis mirklis pirms Ziemassvētkiem un Jaunā gada ir pārdomu laiks par to, kas mums dzīvē ir svarīgs, ko esam paveikuši iepriekšējā gadā un ko gribam sasniegt. Patiesībā skumjas ir ļoti skaistas un gaišas, ja tās palīdz sagatavoties lielajiem darbiem. Jeb, kā teicis Juris Rubenis, skumjas ir gudras, ja tām seko lieli darbi. Šādi vokālās grupas Latvian Voices dalībnieces izskaidro Adventes laika programmas nosaukumu Mazie, skumjie Ziemas svētki. Svētdien Ogrē aizsākto koncertu ciklu turpinās uzstāšanās Jelgavā Sv. Annas baznīcā 4. decembrī, Kuldīgas Sv. Annas baznīcā 1. decembrī, Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā 18. decembrī un Rīgas Torņakalna Ev. lut. baznīcā 20. decembrī.

 

Sagatavošanās labajam

"Pirmavots ir programmas tituldziesmas nosaukums. Radot tai vārdus, es domāju par visiem iepriekšējiem septiņiem gadiem, kurus ļoti daudz esam pavadījušas, koncertējot ārpus Latvijas, un esam redzējušas Vācijas Ziemassvētku tirdziņu spozmi, cilvēku trakumu uz iepirkšanos, pompu un ļoti lielo komercializāciju," stāsta Latvian Voices līdere – dziedātāja un komponiste Laura Jēkabsone. Radot viņai arvien esot nepieciešams izjust gaišas skumjas, kas sagatavotu kam lielam. "Jā, tā ir – skumjas vienmēr sagatavo kaut kam gaišam un labam. Skatoties gada griezumā, Adventes laikā vienmēr esam pārdomās. Vienkārši klusībā apstājamies un pozitīvās skumjās pārdomājam: kas ir izdarīts, kas ir svarīgs, uz ko mēs vispār ejam, un ko gribu izdarīt nākamajā gadā? Liekot dziesmu pie dziesmas, sapratām, ka ar nosaukumu trāpīts desmitniekā. Šī ir diezgan meditatīva, uz sajūtām orientēta mūzika, lai cilvēki aizdomājas."

Līdz šim Latvian Voices Ziemassvētkus svinējušas ar tradicionālām koncertprogrammām un populārām melodijām, bet tagad pašas ķērušās klāt mūzikas radīšanai – teju katra dalībniece ir uzrakstījusi pa kādam oriģināldarbam. "Tās tiks miksētas kopā ar klausītājiem labi pazīstamām un zināmām melodijām, taču tie nebūs tradicionālie koncerti, uz kuriem varēs atnākt un atpazīt visas melodijas. Noskaņu un atmosfēru gan radīsim pavisam noteikti," sola Zane Stafecka. Pazīstamās Adventes laika melodijas Latvian Voices drosmīgi savijušas ar savu mūziku kokteilī: mūsdienīgais, senais un oriģinālais. "Arī šajā programmā neatkāpjamies no latviešu tautas mūzikas, tā vienmēr būs daļa no mums: Kolado, Sidrabiņa lietiņš lija, Totari. Liels prieks, ka arī Jānis Ķirsis uzrakstījis skaņdarbu mūsu jaunajai programmai," stāsta Laura Jēkabsone, kura bieži pati sacer arī dziesmu vārdus. Mazajos, skumjajos Ziemas svētkos pārstāvēta arī tautas dziesmas, Kārļa Skalbes un Normunda Beļska dzeja. Jānāk un jāklausās koncertos, jo CD izdošana plānota tikai nākamgad, turklāt koncertu noskaņā ievedīs arī Paulas Pļavnieces režija, bet par vizuālo noformējumu rūpējas Gundega Skudriņa un Skudras Metropole. Iedvesmai un sajūtu ievirzei vēl dažu jaunās programmas dziesmu nosaukumi: Ziemas stāsts, Ziemas miers, Ave Maria, Mani ziemas svētki Tavā sejā, Pūtiet guni, Ave Maris Stella, Kas ir šis bērns, O come, come Emanuel, Mazais bundzinieks.

 

Pirmoreiz mājās

Zīmīgi, ka Latvian Voices (tolaik vēl bez nosaukuma) piedzima tieši Ziemassvētku gaidīšanas laikā, lai dotos līdzi Kuldīgas bērnu korim Cantus uzstāties svētās Lūcijas godināšanas svētkos Hamburgā. Šī ir pirmā reize grupas pastāvēšanas astoņu gadu vēsturē, kad tā Adventes laiku pavada, koncertējot Latvijā, nevis citur pasaulē. "Tāpēc jūtamies patīkami satrauktas, ka beidzot varam astoņos gados uzkrāto muzikālo pieredzi un pūrā sakrātās dziesmas, tajā skaitā daudz oriģinālkompozīciju, piedāvāt tieši Latvijas klausītājiem," priecājas Laura Jēkabsone. "Oriģināldarbs mūziķim vienmēr nozīmē atklāt sirdi un dvēseli, izliekot to it kā uz paplātes. Tā ir arī ar dziesmu Totari, kas pirms pāris nedēļām sāka skanēt radiostacijās un kas tapis, iedvesmojoties no latviešu tautas mūzikas," piebilst grupas līdere. Laura atzīst, ka Ziemassvētki viņai ir ļoti īpaši svētki, "jo tā ir sanācis, ka lielākie muzikālie notikumi manā dzīvē vienmēr saistījušies ar Ziemassvētkiem. Pagājušajā gadā bija ļoti liels notikums – pateicoties korim Maska, iznāca mans autordisks. Arī agrākajos gados, dziedot ārzemju turnejās, lielākā daļa pirmatskaņojumu bijuši tieši Ziemassvētku laikā. Bet pēc pēdējā koncerta viss tiek nolikts malā. Tad mierīgi un jauki svinu Ziemassvētkus."

Šogad grupa uzstāsies mazliet citādā sastāvā, jo divu topošo māmiņu – mecosoprāna Elīnas Oses (Šmukstes) un pirmā soprāna Noras Vītiņas vietā Latvian Voices seksteta sastāvā iekļāvušās Dita Belicka un jauniešu kora Kamēr... dziedātāja Beāte Locika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja