Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Starp festivāla viesiem šogad ir arī Bens Džons Pauers jeb elektroniskās mūzikas projekts "Blanck Mass" no Lielbritānijas.

Māksla, mūzika, raža un pirmreizīgums

Festivāls Zemlika Durbē arī šogad sola neatkārtoties.

Latvijas mazākajā pilsētā Durbē jau sesto gadu pēc kārtas norisināsies neparastais mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls Zemlika. Piektdien un sestdien, 28. un 29. oktobrī, Durbes kultūras namā, A. Kronvalda vēsturiskajā skolas ēkā, muzejā, Durbes luterāņu baznīcā un citur pilsētā būs baudāmas gandrīz 20 ārzemju un Latvijas mūziķu uzstāšanās, vietējo zemnieku un amatnieku tirdziņš, teātra izrāde, bezmaksas kinoseansi, mākslas izstādes un pat galda spēļu čempionāts.

Festivālam tradicionāli netiek piesaistīti lieli sponsori, lai netraucētu festivāla mākslinieciskajam saturam, tāpat pasākumam raksturīga neparasta muzikālā programma. Paredzētas dažādu žanru mūziķu uzstāšanās – sākot no akadēmiskās mūzikas un folka līdz elektroniskajai deju mūzikai, progresīvajam rokam, džezam un vēl nedefinējamiem muzikāliem eksperimentiem. "Līdz šim 99% festivāla viesu uzstāšanos ir bijuši un turpinās būt pirmie un vienīgie koncerti Latvijā. Mūsu princips – neatkārtoties," sola viens no festivāla rīkotāju apvienības SKYR dalībniekiem Miks Magone. "Cenšamies vairīties atkārtoti uzaicināt to pašu mākslinieku pēc gada vai diviem tāpēc, ka skatītājiem ļoti patika. Saglabājam pirmreizīgumu, aicinām nebijušus un nezināmus māksliniekus. Daļēji tas ir apzināts solis nevienu nesaukt par hedlaineri, kuru ierakstīt afišā ar lielākiem burtiem nekā pārējos. Katrs ir pelnījis savu vietu uz skatuves, cieņu un uzmanību. Šī mūzika neprasa no apmeklētāja īpašu sagatavotību vai priekšzināšanas. Apzinos, ka daļai tā ir jauna mūzika, jauni mākslinieki, iepriekš nezināmi vārdi. Tomēr katrs pats vai nu pieļauj domu, ka ir pietiekami atvērts, var ļauties mūzikai un ļaut sevi tai uzrunāt un ieinteresēt, vai gluži pretēji. Te ir jābrauc un jāpiedzīvo. Mūsu galvenais uzstādījums – lai abi koncertu vakari izstāstītu emocionāli vienojošu stāstu. Lielākais darbs un izaicinājums ir atlasīt mūziķus, lai, būdami tik žanriski dažādi, tie ierakstītos vienotā programmatiskā rakstā."

No Latvijas māksliniekiem festivālā uzstāsies čellists Ēriks Kiršfelds ar solokoncertu, Gata Zaķa un Jāņa Šipkēvica skaņu laboratorija DORA, sešu meiteņu tradicionālās daudzbalsības apvienība Tautumeitas, kā arī bards Dinārs Gulbis un elektroniskās mūzikas projekts Northern C. rzemju viesu vidū – Orsons Henšels no Vācijas, A Dead Forest Index no Jaunzēlandes, kā arī Bens Džons Pauers jeb elektroniskās mūzikas projekts Blanck Mass no Lielbritānijas, perkusiju trio TIGUE no Bruklinas un daudzi citi. Pilna festivāla programma skatāma www.zemlika.lv.

Sestdien Durbē gaidāms arī tirdziņš, bezmaksas mākslas izstādes, kinoseansi, galda spēles un diskusija kultūras namā. "Daudziem festivāla apmeklējums ir iegājies kā neatņemams ikrudens izbrauciens. Zinu, ka daudzi pat ņem atvaļinājumu no darba, lai tiktu uz Zemliku," saka Miks Magone.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja