Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Melodijas virtuozs. Mišels Legrāns Rīgā spēlēs džezu

5. decembrī Rīgā uzstāsies franču komponists Mišels Legrāns, bez kura nav iedomājama ne mūzikas, ne kino vēsture.

Nākamā gada 24. februārī Mišels Legrāns svinēs 85. dzimšanas dienu. Par godu šim notikumam viņš sāk turneju, kurā būs 85 pieturvietas. Pirmdien, 5. decembrī, Rīgā notiks viens no pirmajiem jubilejas koncertiem. 

Sieviete, kurai vienmēr būšu uzticīgs

Visvairāk Mišels Legrāns ir pazīstams kā kinomūzikas autors. Viņš to sacer kopš 50. gadu vidus. Komponista melodijas skan Žaka Demī filmās Šerbūras lietussargi (1964), Rošforas meitenes (1967) un Ēzeļa āda (1970). Šerbūras lietussargu mīlnieku šķiršanās dziesmiņa bija tik spoža un neaizmirstama, ka to savā repertuārā angļu versijā I Will Wait for You uzreiz iekļāva Frenks Sinatra, Tonijs Benets, Luijs Ārmstrongs un Laiza Minelli.

Savu pirmo Oskaru Mišels Legrāns ieguva par kompozīciju The Windmills of Your Mind no Normena Džūisona filmas Tomasa Krauna afēra (1968). Vēl divus Oskarus viņš ir saņēmis par mūziku Roberta Maligena filmai Vasara ’42 (1971) un Bārbras Streizandes Jentlai (1983).

Mišels Legrāns komponējis mūziku Orsona Velsa, Žana Lika Godāra, Anjēzes Vardas, Marsela Karnē, Klinta Īstvuda, Luija Mala, Andžeja Vajdas, Ričarda Lestera, Ričarda Bruksa, Roberta Oltmena un Kloda Leluša kinodarbiem.

Viņa skaņdarbu izpildītāju vidū ir Mailss Deiviss, Kvinsijs Džonss, Rejs Čārlzs, Ella Ficdžeralda, Sāra Vona, Oskars Pītersons, Areta Frenklina, Bārbra Streizande, Diona Vorvika, Daiena Rosa, Nīls Daimonds, Šarls Aznavūrs, Nana Muskuri, Īvs Montāns, Džesija Normena, Kiri Te Kanava, Stings un Džordžs Bensons.

Komponists vienlīdz veiksmīgi izpaužas klasikā, džezā un estrādē. Jāatgādina, ka viņš ar izcilību ir absolvējis Parīzes konservatoriju, kurā studējis kompozīciju un klavierspēli. Viņa pedagoģe bija leģendārā Nadja Bulanžē. "Es ticu melodijas spēkam," uzsver Mišels Legrāns. "Nadja Bulanžē sacīja: "Uzlieciet, ko vēlaties, virs melodijas vai zem tās, taču galu galā visu izšķir melodija." Laikmetīgā mūzika mani mazliet garlaiko. Jūs tajā varat atrast ritmiskas un harmoniskas novitātes, taču, ja nav melodijas, mūzikai pietrūkst asiņu un dzīvības. Tā notiek mūzikas dehumanizācija. Es uzskatu melodiju par sievieti, kurai vienmēr būšu uzticīgs."

Katra takts sagādā grūtības

2011. gadā Mišels Legrāns sacerēja baletu Lilioms, kuru Hamburgā iestudēja horeogrāfs Džons Neimeiers. Tajā pašā gadā komponists ierakstīja Ziemassvētku albumu Noël! Noël!! Noël!!! kopā ar Igiju Popu, Miku, Rūfusu Veinraitu, Karlu Bruni-Sarkozī, Madlēnu Peirū un Džeimiju Kalumu.

2013. gadā maestro izdeva albumu Entre elle et lui, kurā viņa populārākās dziesmas interpretē lieliskā operdziedātāja Natālija Desē. Ar šo programmu viņi apceļoja pasauli. "Mišels Legrāns ir ģēnijs, tāpat kā Mocarts," saka Natālija Desē. "Viņš ir melodijas virtuozs. Jūs izdzirdat pirmās divas notis un uzreiz zināt, ka tā ir viņa dziesma." Nesen Parīzē Mišels Legrāns diriģēja Šerbūras lietussargu skatuves versiju.

Viņš komponē operas un lielās formas instrumentālos skaņdarbus, pēdējie no tiem ir Arfas koncerts un Klavierkoncerts. Klasiskajai mūzikai komponists no jauna pievērsās pēc tam, kad 1992. gadā satika savu nākamo sievu – Parīzes operas arfisti Katrīnu Mišelu.

"Man patīk spēlēt, diriģēt, dziedāt, komponēt... Visos stilos! Es esmu ziņkārīgs un daru visu, turklāt visas manas aktivitātes notiek vienlaikus, es strādāju dziļi, pašaizliedzīgi, nopietni. Šis daudzpusīgums glābj mani no vienveidības. Ja man būtu jāizvēlas tikai viena joma, mana dzīve apstātos. Pateicoties klasiskajai izglītībai, es esmu ļoti disciplinēts. Es varu trīs stundas veltīt kinomūzikai, pēc tam divas stundas vingrināties klavierspēlē un vēl pabeigt kādu dziesmu. Mūzika man joprojām ir vienādojumu kopums, kas ir jāatrisina. Jums rodas ideja – jūs to iztēlojaties, dzirdat savā galvā. Jūs paķerat papīru, lai to pierakstītu, domājot, ka tas būs viegli, jo viss šķiet skaidrs... Kas par kļūdu! Pēkšņi jūs saskaraties ar tik daudziem šķēršļiem: forma, saturs, detaļas. Ja vēlaties būt kaut nedaudz oriģināls, katra takts sagādā grūtības. Esmu pārliecināts: skaists tango var būt vērtīgāks par dažu labu Vāgnera darbu," piebilst franču klasiķis.

60. gados Mišels Legrāns sāka dziedāt pats. Tam viņu pamudināja Žaks Brels, kurš uzaicināja komponistu un pianistu iesildīt savus koncertus Parīzes koncertzālē Olympia.

Ņujorkā kā mājās

Mūziķis kopš jaunības dievina džezu. Pēc tam, kad Mišela Legrāna pirmais instrumentālās mūzikas albums I Love Paris (1954) guva fantastiskus panākumus ASV un visā pasaulē – komponistam tolaik bija 22 gadi –, ierakstu kompānija Columbia izrādīja pateicības žestu un ļāva māksliniekam ierakstīt viņa sapņu džeza albumu.

Mišels Legrāns atceras: "Es biju Ņujorkā un pieaicināju Džonu Koltreinu, Bilu Evansu, Filu Vudsu, Benu Vebsteru... un Mailzu Deivisu, kurš tajā laikā bija Ņujorkas karalis. Daudzi mani brīdināja: "Ja Mailzs tevi pieņems, tu varēsi turpināt strādāt. Ja nepieņems, ar tevi būs cauri. Pats redzēsi: viņš nokavēs ierakstu sesijas sākumu, stāvēs durvju ailē, uzmanīgi klausīsies. Ja Mailzam patiks tava mūzika, viņš apsēdīsies, paņems trompeti un sāks spēlēt. Ja viņam nepatiks, viņš aizies." Man bija 26 gadi, un es jutos pārbiedēts. Ieraksta dienā Mailzs patiešām stāvēja durvju ailē, klausoties mūsu mēģinājumu. Piecas minūtes vēlāk viņš ienāca iekšā un paņēma instrumentu. Es biju izglābts! Ierakstu sesijas pirmās daļas beigās viņš pajautāja: "Vai esi ar mani apmierināts? Vai es spēlēju, kā tev vajag?" Kopš tā brīža es visur Ņujorkā jutos kā mājās. Visi klubi atvēra man durvis. Mailzs man iedeva atslēgas."

Albums Legrand Jazz (1958) nostiprināja Mišela Legrāna un Mailza Deivisa radošās attiecības. Viņi atkal satikās aptuveni 30 gadus vēlāk neilgi pirms trompetista nāves – mākslinieki ierakstīja mūziku Austrālijas filmai Dingo (1991), kurā Mailzs Deiviss nospēlēja savu pirmo kino lomu.

Karjeras laikā Mišels Legrāns izpildīja džezu visos iespējamos sastāvos – solo, kvartetā un bigbendā. 5. decembrī Rīgā viņš muzicēs džeza trio sastāvā kopā ar kontrabasistu Fransuā Lezo un sitaminstrumentālistu Pjēru Busažē.      

Mišels Legrāns 

Rīgas Kongresu namā 5.XII plkst. 19

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 25–90

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja