Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Neordināras versijas

Vienīgā iespēja dzirdēt, ko LNSO spēlēs Francijas turnejā

Koncertzālē Cēsis sestdien, 21. janvārī, plkst. 19.00 vienīgo reizi Latvijā pirms Francijas turnejas izskanēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) un temperamentīgās bulgāru pianistes Plamenas Mangovas programma Ravela koncerts un Rahmaņinova dejas. LNSO galvenā diriģenta Andra Pogas vadībā jau pēc dažām dienām šo programmu vedīs uz Eksanprovansas Lielo teātri (24. janvārī) un Mecas Arsenālu (26. janvārī).

"Ekstravaganta personība. Dzelžains tvēriens, enerģisks piesitiens. Viņa ir pianiste ar krampi," šādi Plamenu Mangovu raksturo Andris Poga, kurš ar bulgāru pianisti 2010. gada rudenī sastapies Francijā, muzicējot kopā ar Monpeljē Simfonisko orķestri. Abus mūziķus vieno arī tas, ka par viņu profesionālo karjeru rūpējas viena un tā pati mūzikas aģentūra – Les Productions Internationales Albert Sarfati Parīzē. Plamenas Mangovas starptautiskā karjera sākās pēc 2. vietas iegūšanas Karalienes Elizabetes konkursā (2007). Diriģentu vidū, ar kuriem viņa uzstājas, ir Endrū Deiviss, Dmitrijs Jurovskis, Gilberts Varga, Fransuā Ksavjē Rots. Savukārt kamermūzikas partneru vidū viņai ir Marija Žoana Pireša, Boriss Berezovskis, Ogistēns Dimē, Aleksejs Ogrinčuks, Aleksandrs Kņazevs un Izaī stīgu kvartets. Plamenu Mangovu aicina Verbjē festivāls, Martas Argerihas festivāls Lugāno, Nantes trakās dienas, Rostropoviča festivāls Maskavā un Baku, Gštādes muzikālās virsotnes, Francijas Radio festivāls Monpeljē, Štutgartes Baha akadēmija. Plamenas Mangovas pirmais soloalbums, kurā skan Šostakoviča mūzika, ieguva gada balvu Diapason d’Or (2007). Jaunākajā CD viņa duetā ar čellistu Aleksandru Kņazevu atskaņo Sezāra Franka un Ežēna Izaī mūziku. Morisa Ravela Klavierkoncerts Sol mažorā, kurš izraudzīts sadarbībai ar LNSO, ir ārkārtīgi spilgts, krāsains, dzīvīgs, ar ļoti skaistu lirisko centru (lēno daļu).

LNSO iespēju parādīšanai Andris Poga programmā izvēlējies Modesta Musorgska simfonisko tēlojumu Nakts kailajā kalnā, skaņās gleznotu raganu sabatu. "Spēlēsim nevis plaši pazīstamo Nikolaja Rimska-Korsakova, bet autora redakciju. Tā ir nepieradināta, tieša, savā ziņā pat brutāla," atklāj Andris Poga, kurš pirms diviem gadiem to diriģējis Japānā. "Man ļoti iepatikās Musorgska nepiepucētā versija. Skan ļoti laikmetīgi, tam laikam neordināri." Koncertā dzirdēsim arī Sergeja Rahmaņinova Simfoniskās dejas – komponista daiļrades vainagojumu un vienu no skaistākajiem un dramatiskākajiem šī žanra paraugiem vispār. Pats Rahmaņinovs atzinis: "Tas ir mans pēdējais uzliesmojums."

Stundu pirms koncerta, plkst. 18 – tikšanās ar rakstnieku Roaldu Dobrovenski, kura romāns Reiz dzīvoja bruņinieks nabags... par Modesta Musorgska dzīvi un darbiem guvis lielu ievērību Krievijā un nu beidzot izdots latviešu valodā – Dinas Nātiņas tulkojumā apgādā Lasītava

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja