Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nevienas sliktas vietas. Elbas filharmonijā skan atklāšanas koncerti

Hamburgā tiek svinīgi atklāta Elbas filharmonija, kura izmaksājusi 865 miljonus eiro un kurā regulāri uzstāsies labākie Latvijas mūziķi

Hamburga ieguvusi jaunu pilsētas simbolu, kuram šajās dienās pievērsta visas pasaules uzmanība. Tas ir tikpat nozīmīgs kultūras notikums kā Parīzes filharmonijas atklāšana pirms diviem gadiem. Līdz sezonas beigām visas biļetes uz koncertiem jaunajā Elbas filharmonijā ir pārdotas. Prominentā Šveices arhitektu biroja Herzog & de Meuron projektētā grandiozā ēka ir kā milzu kuģis, kas pietauvojies Hamburgas ostā.

Ceļš no ieceres līdz īstenošanai ir bijis ilgs, sāpīgs un dārgs, to pavadījuši ekonomiska un politiska rakstura skandāli. No Herzog & de Meuron veidoto skiču prezentācijas līdz vakar, 11. janvārī, notikušajam Elbas filharmonijas atklāšanas koncertam pagājis gandrīz 14 gadu. Projekta kopējās izmaksas – 865,65 miljoni eiro, no tiem 789,05 miljonus veido publiskā sektora finansējums.

30 metru līdz diriģentam

Elbas filharmonija ir ultramoderns komplekss no ķieģeļiem un stikla. Tajā ietilpst trīs koncertzāles, četru zvaigžņu viesnīca ar 250 numuriem, 45 privātie apartamenti un stāvvieta 520 automašīnām.

Objekts sastāv no divām daļām – XX gadsimta 60. gadu vidū celtās noliktavas, kura līdz 90. gadiem tika izmantota kakao pupiņu, tējas un tabakas glabāšanai, un virs tās uzbūvētās mūsdienīgās viļņveidīgās stikla konstrukcijas, kura, atstarojot gaismu un Elbas ūdeņus, mirdz kā gigantisks, allaž mainīgs kristāls. Ēkas divu daļu savienojuma punktā ir izveidota publiskā telpa – t. s. Plaza jeb 4400 kvadrātmetru foajē, kas ir atvērts visiem interesentiem: 37 metru augstumā var baudīt 360 grādu pilsētas un ostas panorāmas skatu.

Elbas filharmonijas sirds ir lielā koncertzāle, kura izvietota 50 metru augstumā. Tajā ir 2100 klausītāju vietu. Līdzīgi kā Berlīnes filharmonijā zāles arhitektūra veidota pēc vīna kalna principa ar skatuvi amfiteātra vidū – šeit nav nevienas sliktas vietas un attālums no skatītāju rindām līdz diriģentam nepārsniedz 30 metru. Klausītājiem tiek nodrošināta laba redzamība un perfekta akustika, par kuru ir atbildīgs viens no pieredzes bagātākajiem koncertzāļu skaņotājiem pasaulē – japāņu meistars Jasuhisa Tojota no uzņēmuma Nagata Acoustics.

Elbas filharmonijā ir vēl divas koncertzāles. Pēc kurpju kastes principa veidotā kamermūzikas zāle ar 550 vietām ir piemērota solokoncertiem un džezam; tās skatuvi un sēdvietu izkārtojumu var transformēt dažādām vajadzībām. Savukārt mazā zāle ar 170 vietām ir paredzēta izglītības projektiem, laikmetīgajai un eksperimentālajai mūzikai.

Elbas filharmonija ir kļuvusi par Ziemeļvācijas Radio (NDR) simfoniskā orķestra mājvietu; kolektīva jaunais nosaukums ir NDR Elbas filharmonijas orķestris. Kamermūzikas zāli apdzīvos Hamburgas Ensemble Resonanz, kura specializācija ir mūsdienu mūzika.   

NDR Elbas filharmonijas orķestra galvenais diriģents Tomass Hengelbroks uzsver, ka orķestra mūziķi jūtas iedvesmoti un jaunajā koncertzālē spēlē brīvāk nekā savā iepriekšējā mājvietā – Hamburgas neobarokālajā koncertzālē Laeiszhalle.

Diriģentam piekrīt Elbas filharmonijas un Laeiszhalle vadītājs Kristofs Lībens-Zeiters, kurš ir pārliecināts, ka jaunā koncertzāle veicinās orķestra attīstību un snieguma kvalitāti.

Gan Elbas filharmonijā, gan Laeiszhalle kopumā notiks 650 koncertu gadā. Klausītājiem tiks piedāvāts iespaidīgs, daudzveidīgs repertuārs – filharmonijā skanēs ne tikai klasiskā, bet arī populārā, elektroniskā un pasaules mūzika. Gan bērniem, gan pieaugušajiem sagatavota plaša izglītības programma. Filharmonijā ierīkots interaktīvs mūzikas instrumentu muzejs.   

Spēle augstākajā līgā

11. un 12. janvārī Elbas filharmonijā skanēs atklāšanas koncerts, kuru, pateicoties Google izstrādātajai tehnoloģijai, var noskatīties 360 grādu interneta tiešraidē.

Veselības un personisku apstākļu dēļ dalību svinīgajā notikumā atteikuši divi spožākie vācu opermākslinieki – tenors Jonass Kaufmanis un soprāns Anja Harterosa. Viņus aizstās slovāks Pavols Bresliks un zviedriete Kamilla Tillinga. Par godu filharmonijas atklāšanai vācu komponists Volfgangs Rīms sacerējis skaņdarbu Reminiszenz.

Koncertā ir iekļauti opusi, kas aptver posmu no renesanses līdz mūsdienām; to vidū – Kavaljēri, Pretoriusa, Bēthovena, Vāgnera, Mesiāna, Lībermaņa, Cimmermaņa un citu autoru mūzika. Diriģenta Tomasa Hengelbroka vadībā uzstāsies NDR Elbas filharmonijas orķestris, NDR koris, Bavārijas Radio koris, franču kontrtenors Filips Žaruskis un velsiešu basbaritons Brīns Tervels.

Atklāšanas koncerts nav iedomājams bez jaunās koncertzāles goda ērģelnieces Ivetas Apkalnas līdzdalības. Elbas filharmonija lepojas ar Bonnas uzņēmuma Johannes Klais Orgelbau radītajām ērģelēm, kas ir ne tikai mūzikas instruments, bet arī koncertzāles arhitektūras elements.

Kā zināms, Iveta Apkalna izvēlēta par Elbas filharmonijas galveno ērģelnieci un ērģeļmūzikas programmas māksliniecisko vadītāju. No visiem latviešu mūziķiem, kuriem paredzētas uzstāšanās jaunajā koncertzālē, Iveta Apkalna tuvākajā laikā Elbas filharmonijā būs dzirdama visbiežāk.

Ar jauno ērģeļu iespējām viņa iepazīstinās klausītājus solokoncertā 27. janvārī. Programmu ievadīs Aivara Kalēja sacerētā Tokāta. Skanēs Johana Sebastiāna Baha, Sofijas Gubaiduļinas, Jozefa Jongena, Filipa Glāsa un Tjerī Eskeša kompozīcijas ērģelēm.

9. februārī Elbas filharmonijas lielajā zālē garīgās mūzikas festivālu Lux aeterna atklās Arvo Perta autorprogramma, to izpildīs kamerorķestris Sinfonietta Rīga un Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā. Savukārt 28., 30. aprīlī un 1. maijā šajā zālē būs dzirdams Valsts akadēmiskais koris Latvija, kurš kopā ar Hamburgas Valsts filharmonijas orķestri, Hamburgas Valsts operas kori un solistiem piedalīsies diriģenta Kenta Nagano vadītajā Gustava Mālera Astotās simfonijas atskaņojumā.

Der ieskatīties grandiozajā Elbas filharmonijas koncertu afišā, lai kārtējo reizi pārliecinātos, ka Latvijas mākslinieki pieder pie pasaules kultūras elites un bez viņiem mūzikas aina nebūtu pilnīga. Aicināt apmeklēt viņu koncertus Hamburgā vairs nav vērts – tas ir gadījums, kad reklāma nav vajadzīga. Biļetes ir pārdotas – mūzikas un arhitektūras cienītāji jau jūtas kā uz nokaitētām oglēm, gaidot Elbas filharmonijas atklāšanu.

Atklāšanas koncerta tiešraidi skatieties 12. janvārī plkst. 21 (pēc Latvijas laika) Elbas filharmonijas kanālā YouTube: youtube.de/elbphilharmoniehh

Elbas filharmonijas mājaslapa: www.elbphilharmonie.de

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja