Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pasaules kultūru kompaktā osta

Pasaules mūzikas festivālā Porta – latviskais kopā ar afrikānisko, grieķisko un armēnisko.

Divās nedēļas nogalēs Rīgā Mūzikas namā Daile, Ogres Kultūras centrā un Saldus Mūzikas un mākslas skolā 16. Pasaules mūzikas festivāla Porta dalībnieki teju no visiem kontinentiem pludinās muzikālās un etniskās robežas, lai kopā ar klausītājiem aizceļotu līdz pat dažādu tautu kultūru kopīgajām saknēm. "Šis ir unikāls un neparasts festivāls bez ierastās komercijas piešprices. Tīrradnis. Ik reizi programmā ir kāda apslēpta pērle, kas līdz pēdējam brīdim ir noslēpums. Dzimst jauni muzikāli projekti. Mūsu vietējie skaņraži mūzikā satiekas ar citu tautu mūziķiem," uzsver režisors Viktors Runtulis.

Burvju flauta iz pudeles

Par teikto varēs pārliecināties jau pirmā viesmākslinieka, armēņu izcelsmes amerikāņu multiinstrumentālista Arto Tunčbojadžana koncertā 29. oktobrī mūzikas namā Daile, kur mūzika atskanēs pat no visparastākās alus pudeles. To gaidāmais ciemiņš spēlējot tik virtuozi un filigrāni, it kā viņa rokās būtu burvju flauta. 2011. gadā Arto saņēmis arī Grammy balvu un vēsturē ierakstījies kā jēdziena "avangarda folkmūzika" radītājs. Huligāniska āriene un teju hipnotizējošais valdzinājums pārņem publiku ritma varā, taču dziedājums aizvijas līdz pat saknēm dzimtajā Turcijā. "Ticu, ka vienkāršākais ceļš uz labāku pasauli ir mīlestība, cieņa un patiesība, to arī cenšos nodot klausītajiem," savu radošo kredo atklāj pats Arto Tunčbojadžans. Viņš uzstāsies arī Saldus Mūzikas un mākslas skolā 30. oktobrī.

Pirmo festivālu dienu ar sambas ritmu, grieķu tautas melodiju un franču šansonu kokteili noslēgs grupa Banda Magda no Ņujorkas. Muzikālās apvienības pašā centrā ir grieķu izcelsmes pianiste, akordeoniste, komponiste Magda, kura muzikālos stāstus meistarīgi virpina ne tikai dzimtajā grieķu, bet vēl četrās valodās. Kritiķu uzmanību viņa piesaistījusi ar to, cik "pārsteidzoši, nevainojami spēj pāriet no vienas valodas uz citu un tikpat viegli rotaļāties ar stiliem". Magda sapulcējusi daudznacionālu mūziķu ansambli, kas spēj uzburt dzirkstošus svētkus, kuros ikviens var būt dalībnieks. To varēs izbaudīt arī 30. oktobrī Ogres Kultūras centrā.

Tuvosimies ekvatoram

Kā sola festivāla producente Ilze Apsiņa, vārtus uz divām pavisam atšķirīgām kultūrām pavērs festivāla noslēguma dubultkoncerts 5. novembrī mūzikas namā Daile, kas ģeogrāfiski pietuvosies ekvatoram un muzikāli aptvers vismaz trīs kontinentus. Brazīlijā dzimusī, Francijā dzīvojošā čelliste, dziedātāja un komponiste Dominika Pinto ar skatuves vārdu Dom La Nena. Enerģētiskās mākslinieces dzīves un radošais ceļš ir vedis ne tikai starp dažādām valstīm, bet pat kontinentiem. Sapņainās un dažbrīd melanholiskās melodijas ļaus saklausīt abu valstu muzikālo miju. Dominika, kura savulaik uzstājusies arī kopā ar britu zvaigzni Džeinu Birkinu, darbojas veikli kā iluzioniste, un katra dziesma izklausās sakrāla.

Par festivāla Porta noslēgumu karstasinīgos un prieka piepildītos salsas, rumbas un regeja ritmos parūpēsies senegālietis Šeihs Lo, kurš nāk no valsts, par kuras vizītkarti kļuvis Dakaras rallijs. Mūziķa stila neatņemama sastāvdaļa jau vairāk nekā četrdesmit gadu ir krāšņie dredi.

Buršanās bez robežām

Festivālu Porta multikulturālā programma jau tradicionāli nav iedomājama bez Latvijas mūziķu iesaistīšanās. Šoreiz – mijiedarbībā ar afrikānisko, grieķisko, armēnisko un brazīlisko sagaidāms Elzas Rozentāles, Ralfa Eilanda, jaunā latviešu projekta Brāļi un māsas un festivāla īpašā viesa Shipsea muzikālo sniegumu. Ekspresīvā un temperamentīgā Latvijas etnodžeza dziedātāja Elza Rozentāle, kuras neparastā balss jau pirms sešiem gadiem iekrāsoja latviešu, moldāvu un gruzīnu kopprojektu Valta Pūces vadībā, nu atgriežas festivālā ar pašas radīto mūziku un savu etnodžeza grupu Bur Mani. "Kopā ar sitaminstrumentālistu Kasparu Kurdeko, kontrabasistu Tomu Poišu un ģitāristu Kasparu Vizuli ietērpjam zināmas un jaunas tautasdziesmas savā oriģinālskanējumā," māksliniece paskaidro, ko grasās celt priekšā festivāla atklāšanā.

Jauns projekts latviešu mūzikā – etnomūzikas apvienība Brāļi un māsas – atklās festivāla otro dienu 5. novembrī. Grupā patiešām spēlē divas māsas un divi brāļi – Latvijā labi zināmie mūziķi – Ilze Grunte un Andris Grunte, kā arī Edgars Kārklis un Kristīne Kārkle. Pie sitaminstrumentiem viņu labs draugs – bundzinieks Artis Orubs. "Apvienības mūzika balstīta uz latviešu folkloras materiālu, kas tiek izpildīts mūsu laikam atbilstošā interpretācijā, kurā apvienoti dažādi mūzikas stili, izteiksmīga aranžija un tembrāli bagāta instrumentācija. Svarīgākais – nepazaudēt sevi un savu unikālo stāstu, ar ko pārsteigt pasauli," atklāj Kristīne Kārkle. Viņa kāps uz skatuves arī festivāla pirmajā dienā kopmuzicēšanas eksperimentā ar grupu Banda Magda. Savukārt festivāla noslēgumā senegālietim Šeiham Lo iepriekš neparedzamā duetā piebalsos latviešu dziedātājs Ralfs Eilands. Viņš sola, ka robežu abu kopīgajai performancei un improvizācijai nebūšot nekādu.

Vairāk informācijas: http:// festivalporta.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja