Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Saksofoni skan pilnīgi visur

Festivāls Saxophonia desmito reizi pulcēs mūziķus no visas pasaules

Festivālā Saxophonia, kas ik otro gadu Latvijā pulcē saksofonmūzikas virtuozus no dažādām pasaules malām un notiks jau desmito reizi, no 14. līdz 25. februārim Rīgā un Cēsīs, satiksies saksofona spēles meistari no Francijas, Austrijas, Kanādas, ASV, Norvēģijas un Latvijas. 

 

Ceļojumu takās

Festivālā, kuru uzsāka un mākslinieciskajā ziņā joprojām pārrauga saksofonists Artis Sīmanis, organizē VSIA Latvijas koncerti, piedāvājot lielu dažādību. Koncertos baudīsim džezu, spilgtas improvizācijas, cittautu melodijas oriģinālās džeza aranžijās un garīgo mūziku. Uzstāsies solisti, Rīgas saksofonu kvartets, Latvijas Radio bigbends, orķestris Sinfonietta Rīga un Latvijas Radio koris. Skanēs speciāli festivālam radītie Justes Janulītes, Riharda Zaļupes un Ērika Ešenvalda jaundarbi. Festivāla īpašais notikums un vainagojums būs Latvijas Radio bigbenda un amerikāņu saksofonista Šeimasa Bleika koncerts 25. februārī kinoteātrī Splendid Palace. 24. februārī viņu kopīgā programma izskanēs Vidzemes koncertzālē Cēsis.

Festivālu 14. februārī Spīķeru koncertzālē atklās grupa Five Sax no Austrijas – viens no trakulīgākajiem un aizrautīgākajiem saksofonu ansambļiem. "Šie ir izcili saksofonisti, visi absolvējuši Vīnes Mūzikas akadēmiju un saņēmuši balvas starptautiskos konkursos, taču iet nevis akadēmiskajā, bet citā ļoti laba šova virzienā, ar teatrāliem elementiem," stāsta Artis Sīmanis. Koncerta norises forma – vakars Vīns un mūzika – ir piemērots Valentīna dienas svinēšanai, tajā skanēs mūzika no slavenām filmām (Gredzenu pavēlnieks, Kapteinis Āķis, Ledus sirds, Harijs Poters un filozofu akmens u. c.). 

15. februārī turpat Spīķeru koncertzālē Five Sax aicina klausītājus uz žonglieru cienīgiem trikiem piepildītu koncertšovu Sax Voyage. Jāpiebilst, ka Vīnē dzīvojošie Five Sax mūziķi ir nākuši no dažādām zemēm – Beļģijas, Polijas, ASV, Itālijas un Čīles. Ansambļa kopējo skanējumu veido gan katra izpildītāja spilgtā personība un nacionālais kolorīts, gan plašās muzikālās intereses – no klasiskās mūzikas līdz Latīņamerikas deju ritmiem, no dažādu tautu mūzikas līdz džezam. Muzikālajā ceļojumā, kuru viņi piedāvās klausītājiem 15. februārī, skanēs Baha un Hendeļa kompozīcijas, brazīliešu ritmi un cittautu melodijas džeza aranžijās, Astora Pjacollas tango un Čika Koreas balādes.

Ar to ceļojumi Spīķeru koncertzālē nebeigsies. Āfrikas karstie ritmi un ziemeļniecisks apcerīgums, nevaldāms temperaments un trausls skaistums, dažādu tautu mūzikas atbalsis un atsauces kā uz džezu, tā klasiku saksofona, cilvēkbalsu un afrikāņu tradicionālo instrumentu tembru savijumā ir gaidāmi norvēģu saksofonista Rolfa Ērika Nīstrema un Norvēģijā dzīvojošā Kotdivuāras mūziķa Kouames Serebas programmā 23. februārī. Dueta dalībnieki ne vien saprotas no pusvārda, bet ļaujas arvien jauniem muzikāliem piedzīvojumiem un atklājumiem, pārsteidzot ne vien publiku, bet arī cits citu.

 

Pārveidotas skaņas

Artis Sīmanis īpaši izceļ 18. februāra koncertu Lielajā ģildē, kurā Rīgas saksofonu kvartets muzicēs kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga Normunda Šnē vadībā: "Tas būs kaut kas jauns, turklāt mūsu skaņa tiks elektroniski pārveidota, spēlēsim caur mikrofonu." Artis Sīmanis stāsta, ka visi šie brīnumi būs dzirdami Riharda Zaļupes jaundarbā Arctic. Reverse. Savukārt Arvīds Kazlausks ar orķestri atskaņos lietuviešu komponistes Justes Janulītes jaundarbu. Franču saksofonista Aleksandra Duazī interpretācijā būs dzirdama šveicieša Franka Martēna mūzika, latviešu saksofoniste Katrīna Kivleniece atgādinās par spožo Ģederta Ramana Saksofonkoncertu, kas savulaik panākumus nesis leģendārajam Alnim Zaķim.

Kopā ar Latvijas Radio kori Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 24. februārī Rīgas saksofonu kvartets atskaņos Ērika Ešenvalda jaundarbu, kura pamatā ir indiāņu teika par četru vēju rašanos. "Šajā koncertā spēlēsim arī Riharda Dubras saksofonkvintetu Vigīlija, kurā mums piebiedrosies Žans Pjērs Baralioli – franču kolēģis, kurš bija paša pirmā festivāla Saxophonia viesis. Kopā ar Kristīni Adamaiti nospēlēšu Ērika Ešenvalda duetu Pielūgsim mūžīgi altsaksofonam un ērģelēm," atklāj Artis Sīmanis. 

Latvijas Radio bigbends papildus koncertiem ar Šeimasu Bleiku uzstāsies arī 16. februārī Spīķeru koncertzālē kopā ar kanādiešu džeza saksofonistu, komponistu un diriģentu Jāni Steprānu – iespējams, slavenāko ārzemju latviešu džeza mūziķi. Kā arvien notiks arī konkurss, kurā sacentīsies 80 saksofonistu no Latvijas mūzikas skolām un vidusskolām.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja