Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vaira Vīķe-Freiberga būs Eslingenas Dziesmu svētku 70 patronese

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga ir devusi piekrišanu kļūt par patronesi šī gada jūnijā Vācijas pilsētā Eslingenā notiekošajiem plašajiem latviešu svētkiem, vēsta svētku organizatori.

Svētki tiek rīkoti, godinot 1947. gadā notikušos latviešu Dziesmu svētkus Eslingenā, kas bija viens no nozīmīgākajiem pēckara latviešu diasporas kultūras dzīves notikumiem. Pasākums no 15.līdz 18.jūnijam tiek rīkots par godu šo svētku 70. gadadienai, kā arī ieskandinot 2018. gadā gaidāmo Latvijas valsts simtgadi.

Dalību svētkos ir solījusi arī Latvijas Kultūras ministre Dace Melnbārde, kā arī mūzikla Eslingena autore – ASV dzīvojošā Lolita Ritmane, kas ir vienīgā no latviešiem, kas jebkad saņēmusi prestižo balvu Emmy.

Šobrīd rit pēdējās dienas, kad diasporas mākslinieciskās grupas var pieteikt savu dalību Eslingenas Dziesmu svētkiem. Šobrīd ir pieteikušies vairāki simti dalībnieku no 23 kolektīviem un 10 Eiropas valstīm. Tajā skaitā arī daži mākslinieciskie kolektīvi no Latvijas.

Ikviens kolektīvs, kurš vēl vēlas pievienoties, vai tas būtu ārzemēs dzīvojošo latviešu vai arī kolektīvs no Latvijas, tiek aicināts par to informēt svētku organizatorus līdz 15. janvārim, aizpildot dalībnieku anketu, kuru iespējams atrast svētku jaunajā mājas lapā – www.esslingen2017.de. Mājas lapā pieejama aktuālā informācija, iespējams iepazīties ar svētku programmu.

“Eslingena ir viena no tām retajām Vācijas pilsētām, kas neskarta izdzīvojusi otro pasaules karu. Te – Eslingenā pie Nekārupes – latvieši pulcējās pirms 70 gadiem un te mēs aicinām visus atkal satikties 2017. gadā no 15. līdz 18. jūnijam, lai izzinātu un atdzīvinātu Eslingenas vēsturisko stāstu un pieskandinātu pilsētas ielas, parkus, pagalmus un koncertzāles ar mūsu bagātīgo latviešu tautas mantojumu – dziesmu, deju un folkloru,” mudina galvenā svētku organizatore Laura Putāne, biedrības Saime vadītāja no Štutgartes.

Svētki tiks atklāti ar dievkalpojumu un tūliņ pēc tam dalībnieki dosies svētku gājienā cauri pilsētai. Kā dienas kulminācija minama latviešu dziesmu spēle Eslingena”, kuru iestudē aktieri un dziedātāji no astoņām Eiropas valstīm. Mūzikla režisors ir Jānis Mūrnieks no Latvijas, vokālais pedagogs – Ilze Atardo.

Otrajā dienā uz kopkoncertu aicinās gan dejotāji, gan dziedātāji, bet vakarā, kā jau tas latviešiem pieņemts – svētku balle. Trešā diena atvēlēta folklorai, vienlaikus ieskandinot strauji tuvojošos vasaras saulgriežus.

Radīts arī jauns svētku logo, kuru veidojusi Zane Babre. Autore skaidro, ka logo veidots kā divu atšķirīgu, bet tajā pašā laikā līdzīgu laiku apvienojums – 1947. gads un mūsdienas.

Top komentāri

Emma
E
Cik ir neiedomajami pedejos 25. gados degradeta latvijas valsts un Latviajs politku morale. Ka vispar var so kapu aferas "baronesi" Vikeni, pec si apkaunojosa kapu korupcijaas skandala vel iesaistit Vikeni jel kada valsts, ipasi jau kulturas akcija?????
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja