Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Virtuozais lietuviešu pianists Kaspars Uinskis koncertēs ar Liepājas simfonisku orķestri

27. janvārī plkst. 19 koncertzālē Lielais dzintars Liepājas Simfoniskais orķestris pirmatskaņos Andra Vecumnieka Trešo simfoniju Sinfonia C. Savukārt ar virtuozā lietuviešu pianista Kaspara Uinska līdzdalību orķestris atskaņos Pētera Čaikovska Pirmo klavierkoncertu, pavēstīja orķestra pārstāve Iveta Vēvere.

Andra Vecumnieka simfonija radīta orķestra iniciētā Latvijas simtgades simfoniju cikla ietvaros, kuru Liepājas Simfoniskais orķestris aizsāka 2015. gadā.

27. janvārī pasaules pirmatskaņoumu piedzīvos trešā simfonija no šī cikla – Andra Vecumnieka Sinfonia C, ko orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā atskaņos kopā ar Liepājas zvanu kori Campanella.

Netipiski simfonijas standarta formātam šis būs viendaļīgs 30 minūšu sacerējums. Tā rakstīta stīgām, četrām flautām, četrām klarnetēm un zvanu ansamblim, kas, autoraprāt, ir Liepājas muzikālās skaņu telpas identifikācijas zīme.

Pirms skaņdarba tapšanas tā konceptu klāstīja pats Andris Vecumnieks: “Manu iepriekšējo simfoniju koncepcija (Sinfonia A un Sinfonia B) paredz simfonijas kārtas numuru identificēt nevis ar cipariem, bet ar alfabēta burtiem, kas vienlaikus ir arī simfonijas muzikālā materiāla universālais tonālais centrs. Sinfonia C šajā kontekstā nav izņēmums. C – mana Trešā simfonija – ir ar tonālo centru DO, turklāt esmu paredzējis izmantot tikai balto taustiņu semantiku, muzikālā materiāla izveidē galveno akcentu liekot uz tā satura piepildījumu ar daudzveidīgiem un diferencētiem tembrālajiem piedāvājumiem un risinājumiem.”

Koncerta programmas otrajā daļā skanēs arī par čehu mūzikas tēvu dēvētā komponista Bedržiha Smetanas simfoniskā poēma (par Bohēmijas lielāko upi) Vltava. Tā ir viena no kopā sešām simfoniskajām poēmām, kas apkopotas ciklā Mana dzimtene – darbā, ar ko šis čehu komponists visvairāk zināms pasaulē.

Otrajā daļā skanēs arī Pētera Čaikovska Pirmais klavierkoncerts. "Apzināti gribēju šos skaņdarbus salikt vienu otram blakus. Abi šie opusi ir sava veida superhīti, kam ir pietiekami daudz kas vienojošs – šī mūzika tapusi gandrīz vienlaicīgi, abi komponisti ir savu zemju patrioti, romantiķi muzikālajā stilistikā,” par gaidāmā koncerta programmas veidošanu stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents Atvars Lakstīgala. 

Čaikovska Pirmā klavierkoncerta atskaņošanā Liepājas Simfoniskais orķestris ir aicinājis lietuviešu pianistu Kasparu Uinsku, kas mūzikas kritiķu vidū tiek slavēts par savu virtuozitāti un romantisko spēles stilu. Pēc koncerta Londonas Vigmora zālē šī gada jūnijā kritika slavināja lietuviešu pianistu “… elpu aizraujošs jutīgums, kas bija absolūti maģiski …”. Kaspars Uinsks ir sniedzis koncertus arī tādās koncertzālēs kā Ņujorkas Kārnegi, Berlīnes Filharmonija, Madrides Auditorio Nacional, Kenedija Centrs Vašingtonā un vēl citās.

Kaspars Uinsks ir studējis gan Friderika Šopēna Mūzikas universitātē Varšavā, gan Ņujorkas Džuljarda skolā, kā arī Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā, kur ieguvis doktora grādu.

Biļetes uz LSO rīkotajiem koncertiem pieejamas visās Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.

Top komentāri

tintin
t
Liepājnieki neatlaidīgi turpina atbaidīt savu nedaudzo atlikušo publiku. Pirmkārt ar diriģentiem - Lakstīgala neapšaubāms 'čempions publikas aizbaidīšanā, bet labi tas "izdevās" arī Kuzmam. Par Šnē koncertu nebija ilūziju, bet tik vāji gada nogales koncerti jau liecina, ka orķestri drīz var aizmirst. Nav tāda, paliek tikai Dāldera savāktie projekti un alles. Nu un ja tagad padomājam par repertuāru, tad vispār šausmas, visu laiku viens un tas pats + kautkādas šausmas, kā Vecumnieks tagad.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja