Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Filmas Džeisons Borns recenzija. Krampjainas impresijas

Gluži tāpat kā brita Īana Fleminga radītais Bonds, arī Borns vispirms ir literārs varonis, kas vēlāk ieguvis miesisku un kinematogrāfisku veidolu. Bornu ir radījis amerikāņu rakstnieks Roberts Ladlems (1927–2001), savukārt viskonsekventāk ar līdzšinējām Borna filmām ir strādājis scenārists, lieliskais profesionālis Tonijs Gilrojs, kurš režisējis arī ceturto seriāla filmu. Tonijs Gilrojs gan nav piedalījies Džeisona Borna tapšanā, kura scenāriju rakstījis pats režisors Pols Grīngrāss. Ar šo faktu uzskaitījumu arī pietiek, lai ieskicētu filmas Džeisons Borns kontekstu.
Mets Deimons atgriežas aģenta Borna lomā. Filmas Džeisons Borns savdabīgo stilistiku rada britu režisora Pola Grīngrāsa rokraksts

Uz ekrāniem iznāk XXI gadsimta veiksmīgākā slepeno aģentu seriāla jaunākā filma. Džeisons Borns salīdzinājumā ar
XX gadsimta superspiegu Bondu ir teju zīdainis. Pirmā filma – Borna identitāte/The Bourne Identity – tapa 2002. gadā, precīzi 40 gadu vēlāk nekā pirmā Bonda filma Doktors No/Dr. No (1962). Borna identitātei sekoja Borna pārspēks/The Bourne Supremacy (2004), Borna ultimāts/The Bourne Ultimatum (2007) un Borna mantojums/The Bourne Legacy (2012). Filma ar lakonisko nosaukumu Džeisons Borns ir piektā sērijā, kurā darbojas nu jau izbijušais slepenā dienesta aģents Džeisons Borns. Jāpiebilst, ka iepriekšējā filmā Borna mantojums aģents Borns tika pieminēts garāmejot, – Mets Deimons konceptuāli tajā nefilmējās. Filmas centrā bija Džeremija Renera tēlotais aģents Ārons Kross. Taču Meta Deimona pauze nav apdraudējusi seriāla kontinuitāti un cienījamos līdzšinējos ieņēmumus (vairāk nekā 1,2 miljardi dolāru), turklāt viss turpinās, un Mets Deimons ir atgriezies par visiem simt procentiem.

Otrreizējā pārstrāde

Holivuda padsmit gadu dzīvo otrreizējās pārstrādes produktu režīmā, veidojot finansiāli veiksmīgu filmu turpinājumus un izspēlējot skatītājam jau pazīstamos varoņus jaunu apstākļu, jaunu dramaturģisku situāciju kontekstā. Viss, ko dara Holivuda, ir komerciāls aprēķins – tikai bizness –, arī filmu turpinājumu ražošana pamatojas uz riska minimizāciju. Sak, gan jau kāds no senajiem Borna cienītājiem gribēs redzēt aģenta jaunās dēkas. Kādas tur dēkas – Bornam nepiestāv rotaļīgs stiliņš, flirta elements, kas raksturo filmas par Džeimsu Bondu. Tā ir Borna seriāla pamatkvalitāte – reālisms, skarbums, nereti pat dokumentālisma imitācija, izvairīšanās no slepkavu pasaules un tās atribūtikas estetizācijas.

Reālisms, "piezemētība" savulaik mudinājaBorna lomai apstiprināt aktieri Metu Deimonu, kurš diez vai uzskatāms par fiziskās dailes etalonu. Jaunajā filmā Džeisons Borns ir uzkrītoši novecojis un saguris. Tas nebūt nav pretrunā ar varoņa tēla būtību – galu galā no CIP viņš ir pabēdzis, elli pieredzējis, viņa bijušie kolēģi ir viņa ienaidnieki, tomēr vairāk par vēlmi glābt pasauli Bornu interesē viņa ģimenes pagātne. Vispirms – viņa tēva, kādreizējā CIP darbinieka, nāve, kas savulaik kļuva par iemeslu, lai arī Borns kļūtu par CIP aģentu. Viņu interesē tēva tumšie noslēpumi, uz kuriem atbildes zina viņa bijušais darba devējs – CIP vadītājs Roberts Dīvijs, kuru filmā tēlo vēl nāvīgāk par Metu Deimonu nogurušais Tomijs Lī Džonss.

Spiegu trillera komplekts

Divu stundu filmā Džeisons Borns ir viss, kas šķietami nepieciešams spiegu trillerimte ir aģenta un viņa vajātāju veikla pārvietošanās no vienas pasaules metropoles uz nākamo (Atēnas, Berlīne, Lasvegasau. c.), to kā datorspēli uz ekrāniem kontrolē "lielais brālis" – CIP. Ar datu plūsmām un cilvēku dzīvībām CIP birojā vareni operē ambiciozā Stenfordas Universitātes absolvente Hetere Lī (Alīsija Vīkandere). 

Manipulācija ar datiem un informāciju – dažādos jēdzieniskos griezumos – ir nozīmīga filmas tēma. Pirmkārt, CIP vadoņus pamatā uztrauc tas, ka Borns varētu publiskot viņu slepeno operāciju datus tīmeklī. Otrkārt, CIP rūpju lokā ir interneta kompānija, kuras rīcībā ir neaptverams patērētāju privāto datu kopums, vēl vairāk – CIP ir investējusi, lai šāds uzņēmums varētu tapt... Tātad – karstas tēmas, kas filmas sižetā ir iepītas visai gaumīgi. Iespējams, tieši šajā virzienā filmas autori varēja iet vēl dziļāk, taču viņi izvēlējušies citu taku – Borna un viņa tēva attiecību līniju, kuras dramatisms ir visai iepriekšparedzams.

Viens no interesantākajiem filmas tēliem ir nevis Borns, bet gan jaunpienācēja Alīsija Vīkandere CIP darbinieces lomā. Bijušās CIP darbinieces lomā ir Džūlija Stailsa, kura sasaista Džeisonu Bornu ar 2002., 2004. un 2007. gadā tapušajām filmām. 

Dzīves un nāves spēles faktūra

Alīsija Vīkandere, aktrise ar Oskaru ķešā, patlaban spilgtākā zviedru zvaigzne Holivudā, filmā turas godam – gan datora taustiņus sit ar sparu, gan vada sarežģītas operācijas, gan vij intrigas. Neteikšu, ka aktrises darbs filmā ir absolūti pārliecinošs. Bieži pietrūkst loģikas viņas varones rīcībā – kaut, iespējams, varones patosa pilnā frāze: "Es esmu nākotnes cilvēks un zinu, kā to veidot!" ir pietiekama motivācija viņas morāli ambivalentajai rosībai pasaulē, kurā robežas starp labo un ļauno ir nosacītas. Alīsija Vīkandere ir pārliecinošāka vēsturiskajās drāmās Karaliskā dēka/A Royal Affair, Dāņu meitene/The Danish Girl – karalienes un dīvas ir viņas cienīgs materiāls, turpretim karjeriste CIP birojā nav aktrises labākais darbs. CIP darboņi sūrā amerikāņa Tomija Lī Džonsa un franču zvaigznes Vensāna Kasela atveidā ir precīzi aktierdarbi, kaut filmas autori neizvērš filigrānāku šo tēlu zīmējumu.

Filmas savdabīgo stilistiku rada britu režisora Pola Grīngrāsa rokraksts – tā ir viņa trešā filma par Bornu (viņš uzņēmis arī Borna pārspēku un Borna ultimātu). Pola Grīngrāsa stilu raksturo askētiska, ekspresīva kino valoda un dokumentalitāti imitējošs attēls – viņš uzņēmis vairākas plaši pazīstamas filmas, kurām pamatā ir dokumentāli materiāli (Reiss United 93, Kapteinis Filipss/Captain Philips u. c.). Pola Grīngrāsa veidotajās vajāšanas ainās – un to Džeisonā Bornā ir daudz – nav ne vēsts no estetizēta daiļuma un tīksmināšanās, tās drīzāk ir krampjainas, dinamiski montētas impresijas, kurās attēls nereti zaudē skaidrību un asumu un padara vajātāju un vajātā dzīves un nāves spēli par abstraktu faktūru un matēriju saduri. 

Džeisons Borns ir godprātīgs pienesums Borna ciklā, filma turpina tā skarbo pseidodokumentālo stilu. Tomēr tas ir pārāk paredzams darbs, lai pārsteigtu vai satricinātu. 

Džeisons Borns

Trilleris. ASV. 2016.

Režisors Pols Grīngrāss

Lomās Mets Deimons, Alīsija Vīkandere,

Džūlija Stailsa, Tomijs Lī Džonss, Vensāns

Kasels

@@@

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja