Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Askētiskā un neverbālā vienkauja

Jaunās režisores Māras Gaņģes leļļu teātra monoizrāde pieaugušajiem

Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā šonedēļ, 4. un 6. janvārī, būs skatāms jaunās režisores Māras Gaņģes debijas darbs Vienkauja, kurš tiek pieteikts kā askētiska un neverbāla leļļu teātra monoizrāde pieaugušajiem. "Viens aktieris un viena lelle izspēlē cilvēka iekšējo cīņu savas patības un vietas meklējumos," atklāj režisore.

Jāatzīmē, ka Māra Gaņģe ir ne tikai iestudējuma, bet arī lelles autore. "Tā ir tā saucamā hibrīdlelle, kādas Latvijā ir sastopamas samērā reti," akcentē māksliniece, kura savā debijas darbā ir apvienojusi visus savus talantus. Viņa vērš uzmanību uz to, ka šī lelle turpina aktiera ķermeni un līdz ar to aktiera ķermenis spēlē ļoti būtisku lomu šajā izrādē.

Vienkaujā piedalās Latvijas Leļļu teātra aktieris Artūrs Putniņš, kurš mazākajiem skatītājiem varētu būt pazīstams pēc detektīva Pēdu dzinējs Caps, kas izpelnījās Spēlmaņu nakts nomināciju kategorijā Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem. "Viņam piemīt vajadzīgā plastika, kura ļauj iznest sevi un lelli kā vienotu tēlu," savu izvēli pamato Māra Gaņģe.

"[Tā ir] dzeja bez vārdiem, kuras būtība izskan pieklusinātas mūzikas pavadībā un sarežģītā, savdabīgā dejas partitūrā, kas caur rekvizītu askētisko klātbūtni un dažādu maņu iedarbināšanu nosūta emociju un stāstu. Kaut kas konkrēti nedefinējams, bet tverams kā kopums," par šo iestudējumu teātra vietnē www.kroders.lv rakstīja tās autore Annija Freiberga.

"Šī monoizrāde vienlaikus ir arī pētījums par to, kā lelle spēj parādīt savas kvalitātes caur kustību un citām niansēm, kuras bieži vien pazūd, kad viņai tiek uzspiests teksts," savu apzināto izvairīšanos no vārdiem paskaidro režisore, kuras īstenotā iestudējuma radošajā komandā ir darbojušies skaņu mākslinieki Mārtiņš Jurjāns un Oto Andreļūns, kā arī gaismotājs Dainis Sumišķis.

Vienkauja ir radīta Latvijas Kultūras akadēmijas skatuves mākslas festivālam Patriarha rudens, kurā Māra Gaņģe saņēma speciālu balvu no ekspertu komisijas pārstāvja – profesora Raimonda Brieža. "Šī monoizrāde bija kā iesildīšanās pirms diplomdarba," stāsta iestudējuma autore, kura Latvijas Kultūras akadēmijas maģistra programmā studē režiju.

Savas zināšanas leļļu teātra jomā Māra Gaņģe ir papildinājusi arī ārpus Latvijas robežām – Londonā, Lisabonā, Parīzē, Vroclavā un Turku –, kur sākusi veidot arī lelles diplomdarbam. Tā pirmizrāde ir plānota maijā Ģertrūdes ielas teātrī. "Jau nākamajā nedēļā es dodos uz ēnu teātra darbnīcu Briselē," sarunā ar laikrakstu Diena atklāj māksliniece.

Uz jautājumu, vai savu nākotni viņa redz Latvijas Leļļu teātrī, Māra Gaņģe atbild: "Es vēlos izmēģināt lietas, kuras mani interesē, bet, kur to darīt, man nav tik svarīgi." Režisores šī brīža uzmanības lokā ir vizualitāte, "taču pieļauju, ka vienā brīdī parādīsies tēma, kurā būs nepieciešams teksts, un tad es meklēšu iespēju, kā to inkorporēt savā darbā".

Kas, kur, kad: izrāde Vienkauja Teātra muzejā 4. un 6. janvārī plkst. 20 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja