Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Daugavpils teātrī notiks iestudējuma Purva bridējs (i) pirmizrāde

Daugavpils teātrī uz Eksperimentālās skatuves 4. februārī plkst. 18 notiks pirmizrāde iestudējumam Purva bridējs (-i) Jura Joneļa režijā, pavēstīja teātra pārstāve Janīna Ivanova.

Lai arī ir pagājis vairāk nekā gadsimts kopš tiem laikiem, kas aprakstīti Rūdolfa Blaumaņa novelē Purva bridējs, tajā skartās tēmas ir nemirstīgas. Šaubas, bailes, vientulība. Un mīlestība – svētākais, kas cilvēkam ir dots. Vešerienes meitas Kristīnes un staļla puiša Edgara mīlasstāsts ir par mīlestības cīņu ar prāta aprēķinu. Kristīnes mīļotais Edgars grimst aizvien dziļāk „tumšajos purva ūdeņos”. Bet mīlestības pārņemtā sirds tic, ka iemīļotais vēl var mainīties. Ka viņš vienkārši ir maldugunīs apmaldījies. Izmainīt cilvēku neizdodas, tāpēc Kristīnes prāts atsakās iet vienu ceļu ar sirdi un liek klausīt māti - precēt saimnieku Akmentiņu. Vai šoreiz žogam, ko prāts uzceļ, jūtas viegli pārkāps pāri?

Rūdolfs Blaumanis - viens no spilgtākajiem latviešu rakstniekiem 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā. Savos darbos, aprakstot latviešu zemnieku pelēko ikdienu, viņš spēja atklāt tēlus to visdažādākajās šķautnēs. Blaumaņa darbos ir iekodēts latviskās identitātes kodols, un 1898. gadā sarakstītā novele Purva bridējs nav izņēmums.

Daugavpils teātra iestudējumam Blaumaņa noveli dramatizējusi rakstniece un dramaturģe Agnese Rutkēviča. Iestudējuma scenogrāfiju veido mākslinieks Krišjānis Elviks, kostīmus – Marija Ulmane. Izrādē piedalās Zanda Mankopa, Alberts Vecmanis, Kristīne Veinšteina, Egils Viļumovs, Līga Ivanova, Inese Ivulāne – Mežale, Māris Korsiets, Mihails Abramovs, Jeļizaveta Petrova, Māris Boka, Miroslavs Blakunovs, Raimonds Paegle un Jevgeņijs Mihailovs.

Biļetes - Daugavpils teātra kasē un internetā www.bilesuparadize.lv.

 

 

Top komentāri

SKATĪTĀJA
S
Ak, atkal Agnese... Tad jau nebūs skatāms, tāpat kā " Nabaga tēvs" Nacionālajā. Kāpēc nevar Blaumani parādīt kā Blaumani, nevis Agneses kompleksu mērcītē?
O, Edgars pliks!
O
Tā sakot, pa purvu - jo pliks, jo traks. Un zāle arī pilna būs. Kā te Blaumanis lai nepriecājas?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja