Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Iestudējuma Bišumāte un vilkacis pamattēma, kā raksturo izrādes veidotāji, ir robeža un pierobežas izjūta – starp dzīvi un nāvi, starp mirušajiem, kuri spēj dzīvos aizvien ietekmēt, starp sapni un realitāti, starp maksimālismu un pieticību.

Vēlme pēc mīlestības un pierobežas izjūta

Nacionālajā teātrī Latgales tēmu turpina Bišumāte un vilkacis.

Bišumāte un vilkacis! Plakāts aicina uz izrādi Latvijas Nacionālajā teātrī. Vai lugas nosaukumā iekodēta kāda mistika? Režisors Valdis Lūriņš neizslēdz tādu versiju, jo lugas autore Anna Rancāne ir dzejniece. "Zīmes var atrast visur! Kaut vai – vīrišķais un sievišķais," V. Lūriņš min.

Luga Bišumāte un vilkacis Latvijas Nacionālajā lugu konkursā ieguva otro vietu un vēsta par dzīvi Latgales pierobežā. Par pagātni, kura joprojām vajā. Par meliem, ikdienu un neprātīgu vēlmi pēc tādas mīlestības, kas vienīgā spēj piepildīt reizēm sasodīti nepanesamo dzīvi. "Vieta, kur varētu būt satikušies lugas varoņi, nav īsti noteikta, varbūt tā ir mazā pierobežas pilsētiņa Kārsava ar savu kādreiz slaveno kafejnīcu Karpati. Tā varētu būt arī Viļaka, kur XX gadsimta 90. gados savas nevajadzības dēļ darbu izbeidza vienīgais benzīntanks. Tā varētu būt Zilupe vai Piedruja, bet tas nav svarīgi, svarīga ir tikai šī robežas līnija uz ģeogrāfiskās kartes un pierobežas izjūta cilvēkos. Attālums no centra, kas rada perifērijas sajūtu. Vientulība, atstumtība, mazvērtības kompleksi, cenšanās būt labākiem, jo tad tevi mīlēs. Sapnis par kādu siltu roku tavējā…" – savās domās dalās lugas autore Anna Rancāne.

Atkal Latgale?! Vai Nacionālais teātris šajā ziņā nav tendenciozs, vai ik sezonu iekļaujot repertuārā šī Latvijas reģiona tematiku? "Tā ir tikai sakritība," smejas V. Lūriņš. Savulaik, veidojot izrādes Latgola un Latgola 2, viņš meklējis komēdiju un, skatīdamies amatieru teātru izrādes, Baltinavas teātrī atklājis ļoti dzīvas izrādes. "Danskovīte savam teātrim raksta profesionāli, bez liekvārdības," V. Lūriņš komentē.

Dzīvs solās būt arī iestudējums Bišumāte un vilkacis, kas pirmizrādi piedzīvoja svētdien, bet kura tuvākās izrādes gaidāmas šovakar, 6. decembrī, kā arī 7., 12. un 20. decembrī. Izrādē pulcējies lielisks aktieru ansamblis – Marija Bērziņa, Daiga Gaismiņa, Lāsma Kugrēna, Ilze Rūdolfa, Mārtiņš Brūveris, Gundars Grasbergs, Ivars Kļavinskis, Mārtiņš Egliens, Mārcis Maņjakovs, Voldemārs Šoriņš, Uldis Norenbergs, Normunds Laizāns, Jānis manis, Kaspars Aniņš un Valdis Zilveris. Scenogrāfs – Oskars Deģis, kostīmu māksliniece – Jurate Silakaktiņa, horeogrāfs – Alberts Kivlenieks, gaismu mākslinieks – Oskars Pauliņš, Lindas Ģībietes video, videoinženieris – Toms Zeļģis.

Izrādes pamattēma ir robeža, un arī tuvojošies Ziemassvētki ir robeža. "Ziemassvētku sajūta virmo apkārt. Tā ir kā virsvērtība, kas ielikta katrā. Neraugoties uz ticību, tie ir svētki, tie ir robeža. Drīz vien dienas kļūs garākas, gaišākas, un sāksies vasaras saulgriežu gaidīšanas laiks," spriež V. Lūriņš. Par aizejošo gadu viņam ir tikai labi vārdi, ko teikt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja